pointers




1).
What is (void*)0?
A   Representation of NULL pointer   
B   Representation of void pointer   
C   Error   
D   None of above   
ANS: A - Representation of NULL pointer

No answer description available for this question.

2).
Can you combine the following two statements into one?
char *p;
p = (char*) malloc(100);
A   char p = *malloc(100);   
B   char *p = (char) malloc(100);   
C   char *p = (char*)malloc(100);   
D   char *p = (char *)(malloc*)(100);   
ANS: C - char *p = (char*)malloc(100);

No answer description available for this question.

3).
In which header file is the NULL macro defined?
A   stdio.h   
B   stddef.h   
C   stdio.h and stddef.h   
D   math.h   
ANS: C - stdio.h and stddef.h

The macro "NULL" is defined in locale.h, stddef.h, stdio.h, stdlib.h, string.h, time.h, and wchar.h.

4).
How many bytes are occupied by near, far and huge pointers (DOS)?
A   near=2 far=4 huge=4   
B   near=4 far=8 huge=8   
C   near=2 far=4 huge=8   
D   near=4 far=4 huge=8   
ANS: A - near=2 far=4 huge=4

near=2, far=4, and huge=4 pointers exist only under DOS. Under Windows and Linux every pointer is 4 bytes long.

5).
If a variable is a pointer to a structure, then which of the following operator is used to access data members of the structure through the pointer variable?
A   .   
B   &   
C   *   
D   ->   
ANS: D - ->

No answer description available for this question.

6).
What would be the equivalent pointer expression for referring the array element a[i][j][k][l]
A   ((((a+i)+j)+k)+l)   
B   *(*(*(*(a+i)+j)+k)+l)   
C   (((a+i)+j)+k+l)   
D   ((a+i)+j+k+l)   
ANS: B - *(*(*(*(a+i)+j)+k)+l)

No answer description available for this question.

7).
A pointer is
A   A keyword used to create variables   
B   A variable that stores address of an instruction   
C   A variable that stores address of other variable   
D   All of the above   
ANS: C - A variable that stores address of other variable

No answer description available for this question.

8).
The operator used to get value at address stored in a pointer variable is
A   *   
B   &   
C   &&   
D   ||   
ANS: A - *

No answer description available for this question.