applied mechanics




1).
The centre of gravity of a triangle is at the point where three
A   medians of the triangle meet   
B   perpendicular bisectors of the sides of the triangle meet   
C   bisectors of the angle of the triangle meet   
D   none of these.   
ANS: A - medians of the triangle meet

No answer description available for this question

2).
The forces which meet at one point and have their lines of action in different planes are called
A   coplaner non-concurrent forces   
B   non-coplaner concurrent forces   
C   non-coplaner non-current forces   
D   intersecting forces   
E   none of these.   
ANS: B - non-coplaner concurrent forces

No answer description available for this question

3).
At a given instant ship A is travelling at 6 km/h due east and ship B is travelling at 8 km/h due north. The velocity of B relative to A is
A   7 km/hrs   
B   2 km/hrs   
C   1 km/hrs   
D   10 km/hrs   
E   14 km/hrs.   
ANS: D - 10 km/hrs

No answer description available for this question

4).
The equation of motion of a particle starting from rest along a straight line is x = t3 - 3t2 + 5. The ratio of the accelerations after 5 sec and 3 sec will be
A   2   
B   3   
C   4   
D   5   
ANS: A - 2

No answer description available for this question

5).
The locus of the instantaneous centre of a moving rigid body, is
A   straight line   
B   involute   
C   centroid   
D   spiral   
ANS: C - centroid

No answer description available for this question

6).
A projectile is thrown at an angle a to the horizontal with α velocity v. It will have the maximum centripetal acceleration
A   at the start   
B   at the top of the trajectory   
C   as it strikes the ground   
D   else where.   
ANS: A - at the start

No answer description available for this question

7).
The c.g. of the shaded area of the below figure whose curve OM is a parabola from y-axis, is 
A     
B     
C     
D     
E     
ANS: B -

No answer description available for this question.

8).
The unit of Moment of Inertia of a body, is
A   m   
B   m2   
C   m3   
D   m4   
ANS: D - m4

No answer description available for this question

9).
If a body moves in such a way that its velocity increases by equal amount in equal intervals of time, it is said to be moving with
A   a uniform retardation   
B   a uniform acceleration   
C   a variable acceleration   
D   a variable retardation   
E   none of these.   
ANS: C - a variable acceleration

No answer description available for this question

10).
If the gravitational accelerational at any place is doubled, the weight of a body, will
A   be reduced to half   
B   be doubled   
C   not be affected   
D   none of these.   
ANS: B - be doubled

No answer description available for this question