construction management




1).
Which one of the following represents an activity
A   excavation for foundation   
B   curing of concrete   
C   setting of question paper   
D   preparation of breakfast   
E   all the above.   
ANS: E - all the above.

No answer description available for this question

3).
The technique for establishing and maintaining priorities among the various jobs of a project, is known
A   Event flow scheduling technique   
B   Critical ratio scheduling   
C   Slotting technique for scheduling   
D   Short interval scheduling.   
ANS: B - Critical ratio scheduling

No answer description available for this question

4).
Mile Stone charts were invented in the year of
A   1910   
B   1920   
C   1930   
D   1940   
E   1950   
ANS: D - 1940

No answer description available for this question

5).
Frederick W. Taylor introduced a system of working known as
A   line organisation   
B   line and staff organisation   
C   functional organisation   
D   effective organisation.   
ANS: C - functional organisation

No answer description available for this question

6).
In the given figure, the network of a project represents 
A   activity of an excavation of a footing   
B   activity of an excavation which starts at event No. 1 and ends at even No. 2   
C   activity of excavation which takes 8 units of time   
D   none of these.   
ANS: C - activity of excavation which takes 8 units of time

No answer description available for this question

7).
Pick up the PERT event from the following:
A   Digging of foundation started   
B   Digging of foundation completed   
C   Laying of concrete started   
D   Laying of concrete completed   
E   All the above.   
ANS: E - All the above.

No answer description available for this question

8).
If D is the duration, ES and EF are the earliest start and finish, LS and LF are latest start and latest finish time, then the following relation holds good
A   EF = ES + D   
B   LS = LF - D   
C   LF = LS + D   
D   D = EF - ES   
E   all the above.   
ANS: E - all the above.

No answer description available for this question

9).
Final technical authority of a project lies with
A   Assistant Engineer   
B   Executive Engineer   
C   Superintending Engineer   
D   Chief Engineer.   
ANS: D - Chief Engineer.

No answer description available for this question

10).
The performance of a specific task in CPM, is known
A   Dummy   
B   Event   
C   Activity   
D   Contract   
ANS: C - Activity

No answer description available for this question