estimating and costing




1).
Pick up the excavation where measurements are made in square metres for payment.
A   Ordinary cuttings up to 1 m   
B   surface dressing up to 15 cm depths   
C   Surface excavation up to 30 cm depths   
D   Both (b) and (c)   
E   Both (a) and (b)   
ANS: D - Both (b) and (c)

No answer description available for this question

2).
The expected out turn of 2.5 cm cement concrete floor per manson per day
A   2.5 sqm   
B   5.0 sqm   
C   7.5 sqm   
D   10 sqm   
ANS: C - 7.5 sqm

No answer description available for this question

3).
A portion of an embankment having a uniform up-gradient 1 in 500 is circular with radius 1000 m of the centre line. It subtends 180° at the centre. If the height of the bank is 1 m at the lower end, and side slopes 2:1, the earth work involved.
A   26, 000 m3   
B   26, 500 m3   
C   27, 000 m3   
D   27, 500 m3   
ANS: C - 27, 000 m3

No answer description available for this question

5).
The order of booking dimensions is
A   Length, breadth, height   
B   Breadth, length, height   
C   Height, breadth, length   
D   None of these.   
ANS: A - Length, breadth, height

No answer description available for this question

6).
As per Indian Standard Specifications, the peak discharge for domestic purposes per capita per minute, is taken
A   1.80 litres for 5 to 10 users   
B   1.20 litres for 15 users   
C   1.35 for 20 users   
D   All the above.   
ANS: D - All the above.

No answer description available for this question

7).
Pick up the item of work not included in the plinth area estimate
A   Wall thickness   
B   Room area   
C   Verandah area   
D   W.C. area   
E   Courtyard area.   
ANS: E - Courtyard area.

No answer description available for this question

9).
The brick work is measured in sq metre, in case of
A   Honey comb brick work   
B   Brick flat soling   
C   Half brick walls or the partition   
D   All the above   
ANS: D - All the above

No answer description available for this question

10).
Brick walls are measured in sq. m if the thickness of the wall is
A   10 cm   
B   15 cm   
C   20 cm   
D   None of these.   
ANS: A - 10 cm

No answer description available for this question