irrigation




1).
Borrow pits should preferably be located in
A   field on the left side of the canal   
B   field on the right side of the canal   
C   fields on both sides of the canal   
D   central half width of the section of the canal.   
ANS: D - central half width of the section of the canal.

No answer description available for this question

2).
Irrigation canals are generally aligned along
A   ridge line   
B   contour line   
C   valley line   
D   straight line.   
ANS: A - ridge line

No answer description available for this question

3).
The length of a meander is the distance along the river between the tangent point of one curve to the tangent point of
A   reverse curve   
B   next curve of the same order   
C   reverse curve plus the width of the river   
D   none of these.   
ANS: B - next curve of the same order

No answer description available for this question

5).
The difference in level between the top of a bank and supply level in a canal, is called
A   berm   
B   free board   
C   height of bank   
D   none of these.   
ANS: B - free board

No answer description available for this question

6).
F.S.L. of a canal at its head with respect to parent channel is kept
A   at the same level   
B   15 cm lower   
C   15 cm higher   
D   none of these.   
ANS: B - 15 cm lower

No answer description available for this question

7).
The measure to remove water logging of land, is
A   to reduce percolation from canals and water courses   
B   to increase outflow from the ground water reservoir   
C   both (a) and (b)   
D   neither (a) nor (b)   
ANS: C - both (a) and (b)

No answer description available for this question

8).
Attracting groynes are built
A   perpendicular to the bank   
B   inclined down stream   
C   inclined up stream   
D   none of these.   
ANS: B - inclined down stream

No answer description available for this question

9).
Retrogression of the bed level of a river downstream a weir, occurs due to
A   heavy impact of water   
B   increase of the bed level   
C   less percentage of silt   
D   soft soil strata.   
ANS: C - less percentage of silt

No answer description available for this question.

10).
According to G.W. Pickles the effect of confining the flood water of a river between levee, is to increase
A   rate of flood wave   
B   water surface elevation during floods   
C   maximum discharge   
D   velocity and scouring action   
E   surface slope of streams above the leveed portion   
ANS: E - surface slope of streams above the leveed portion

No answer description available for this question