1).
Mr. W. Simms, the consulting Engineer to the Government of India recommended the gauge for Indian railways
A   1.435 m as adopted in England   
B   1.800 m as per Indian conditions   
C   1.676 m as a compromise gauge   
D   1.000 m as a standard gauge   
ANS: C - 1.676 m as a compromise gauge

No answer description available for this question

2).
If absolute levels of rails at the consecutive axles AB, and C separated by 1.8 metres are 100.505 m, 100.530 m, and 100.525 m respectively, the unevenness of rails, is
A   0.065 m   
B   0.055 m   
C   0.045 m   
D   0.035 m   
ANS: A - 0.065 m

No answer description available for this question

4).
Charles Vignoles invented the flat footed rails in
A   1814   
B   1836   
C   1846   
D   1856   
E   1873   
ANS: B - 1836

No answer description available for this question

5).
To design a cross-over between parallel tracks, the required components are :
A   two switch, points, two acute angle crossings and two check rails   
B   two switch points, two acute angle crossings and four check rails   
C   two switch points, two acute angle crossings and six check rails   
D   none of these.   
ANS: B - two switch points, two acute angle crossings and four check rails

No answer description available for this question

6).
The first Indian railway was laid in
A   1775   
B   1804   
C   1825   
D   1853   
E   1876   
ANS: D - 1853

No answer description available for this question

7).
The weight of the rails depends upon
A   gauge of the tracks   
B   speed of trains   
C   spacing of sleepers   
D   nature of traffic   
E   all the above.   
ANS: E - all the above.

No answer description available for this question

9).
Pick up the incorrect statement from the following:
A   Fish plates fit the underside of the rail head   
B   Fish plates fit the top of the rail foot   
C   Fish plates fit the web of the rail section   
D   Cross sectional area of fish plates, is normally the same as that of the rail section.   
ANS: C - Fish plates fit the web of the rail section

No answer description available for this question

10).
Minimum depth of ballast prescribed of B.G. trunk lines of Indian Railways, is
A   20 cm   
B   15 cm   
C   25 cm   
D   30 cm   
E   30 cm   
ANS: C - 25 cm

No answer description available for this question