upsc civil service exam questions




1).
Which type of light energy is effectively absorbed by CO2 in the lower boundary of the troposphere ?
A   X - rays   
B   UV - rays   
C   Visible light   
D   Infra-red rays   
ANS: D - Infra-red rays

No answer description available for this question

2).
The following steps are involved in laying a sewer in a trench :
1. Transferring the center line of the sewer to the bottom trench.
2. Setting sight rails over the trench.
3. Driving pegs to the level of the invert line of the sewer.
4. Placing the sewer of these steps is The correct sequence of these steps is
A   1, 2, 3, 4   
B   2, 3, 4, 1   
C   4, 2, 3, 1   
D   2, 3, 1, 4   
ANS: B - 2, 3, 4, 1

No answer description available for this question

3).
A horizontal rod AB carries three loads of 3.0 kg, 7.0 kg and 10.0 kg at distances of 2.0 cm, 9.0 cm and 15 cm respectively from A where it is hinged. Neglecting the weight of the rod, which is the point at which the rod will be balance ?
A   10.95 cm form A   
B   11.25 cm from A   
C   12.55 cm from A   
D   13.25 cm form A   
ANS: A - 10.95 cm form A

No answer description available for this question

4).
Distemper is used to coat
A   external concrete surfaces   
B   interior surfaces not exposed to weather   
C   woodwork   
D   compound walls   
ANS: B - interior surfaces not exposed to weather

No answer description available for this question

5).
Two simply supported beams B1 and B2 have spans l and 2l respectively. Beam B1 has a cross-section of 1 x 1 units and beam B2 has a cross-section of 2 x 2 units. These beams are subjected to concentrated loads W each at the centre of their spans. The ratio of the maximum flexural stress in these beams is
A   4   
B   2   
C   1/2   
D   1/4   
ANS: A - 4

No answer description available for this question

6).
A soil has a liquid limit of 45% and lies above the A-line when plotted on a plasticity chart. The group, symbol of the soil as per Soil Classification is
A   CH   
B   CI   
C   CL   
D   MI   
ANS: B - CI

No answer description available for this question

7).
A high efficiency pump is required for low discharge, high head and low maintenance cost. Delivery of water need not be continuous. The pump need not run at high speed. Which one of the following is the correct choice ?
A   Centrifugal pump   
B   Reciprocating pump   
C   Air lift pump   
ANS: B - Reciprocating pump

No answer description available for this question

8).
For total reaction time of 2.5 seconds, coefficient of friction 0.35, design speed 80 km/h, what is the stopping sight distance on a highway ?
A   127 m   
B   132 m   
C   76 m   
D   56 m   
ANS: A - 127 m

No answer description available for this question

9).
What is the use of a station pointer ?
A   For making soundings in water bodie   
B   For plotting of soundings in harbour area   
C   For marking sunken shipping hazards   
D   For making tidal observations   
ANS: B - For plotting of soundings in harbour area

No answer description available for this question

10).
The plastic modulus of a section is 5 x 10-4m3. Its shape factor is 1.2 and the plastic moment capacity is 120 kNm. What is the value of the yield stress of the material ?
A   100 N/mm2   
B   200 N/mm2   
C   240 N/mm2   
D   288 N/mm2   
ANS: C - 240 N/mm2

No answer description available for this question