The following pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie-chart and the answer the questions based on it. Various Expenditures (in percentage) Incurred in Publishing a Book

1).
If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what will be amount of royalty to be paid for these books
A   Rs. 19,450   
B   Rs. 21,200   
C   Rs. 22,950   
D   Rs. 26,150   
ANS: C - Rs. 22,950

Let the amount of Royalty to be paid for these books be Rs. r.

Then, 20 : 15 = 30600 : r     =>     r = Rs. ( 30600 x 15 )   = Rs. 22,950.
20

2).
What is the central angle of the sector corresponding to the expenditure incurred on Royalty?
A   15°   
B   24°   
C   54°   
D   48°   
ANS: C - 54°

Central angle corresponding to Royalty = (15% of 360)°
 
= ( 15   x 360 ) °
100
  = 54°.

3).
The price of the book is marked 20% above the C.P. If the marked price of the book is Rs. 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?
A   Rs. 36   
B   Rs. 37.50   
C   Rs. 42   
D   Rs. 44.25   
ANS: B - Rs. 37.50

Clearly, marked price of the book = 120% of C.P.
Also, cost of paper = 25% of C.P
Let the cost of paper for a single book be Rs. n.

Then, 120 : 25 = 180 : n     =>     n = Rs. ( 25 x 180 )   = Rs. 37.50 .
120

4).
If 5500 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs. 82500, then what should be the selling price of the book so that the publisher can earn a profit of 25%?
A   Rs. 187.50   
B   Rs. 191.50   
C   Rs. 175   
D   Rs. 180   
ANS: A - Rs. 187.50

For the publisher to earn a profit of 25%, S.P. = 125% of C.P.
Also Transportation Cost = 10% of C.P.
Let the S.P. of 5500 books be Rs. x.

Then, 10 : 125 = 82500 : x     =>     x = Rs. ( 125 x 82500 )   = Rs. 1031250.
10

 
Therefore S.P. of one book = Rs. ( 1031250 ) = Rs. 187.50 .
5500

5).
Royalty on the book is less than the printing cost by:
A   5%   
B  
33 1 %
5
  
C   20%   
D   25%   
ANS: D - 25%

Printing Cost of book = 20% of C.P.
Royalty on book = 15% of C.P.
Difference = (20% of C.P.) - (15% of C.P) = 5% of C.P.

Therefore Percentage difference = ( Difference   x 100 ) %
Printing Cost
 
  = ( 5% of C.P.   x 100 ) % = 25%.
Printing Cost

6).
If the difference between the two expenditures are represented by 18° in the pie-chart, then these expenditures possibly are
A   Binding Cost and Promotion Cost   
B   Paper Cost and Royalty   
C   Binding Cost and Printing Cost   
D   Paper Cost and Printing Cost   
ANS: D - Paper Cost and Printing Cost

Central angle of 18° = ( 18   x 100 ) % of the total expenditure
360

= 5% of the total expenditure.
From the given chart it is clear that:
Out of the given combinations, only in combination (d) the difference is 5% i.e.
Paper Cost - Printing Cost = (25% - 20%) of the total expenditure
  = 5% of the total expenditure.

7).
For an edition of 12,500 copies, the amount of Royalty paid by the publisher is Rs. 2,81,250. What should be the selling price of the book if the publisher desires a profit of 5%?
A   Rs. 152.50   
B   Rs. 157.50   
C   Rs. 162.50   
D   Rs. 167.50   
ANS: B - Rs. 157.50

Clearly, S.P. of the book = 105% of C.P.
Let the selling price of this edition (of 12500 books) be Rs. x.

Then, 15 : 105 = 281250 : x     =>     x = Rs. ( 105 x 281250 )   = Rs. 1968750.
15
 
Therefore S.P. of one book = Rs. ( 1968750 ) = Rs. 157.50 .
12500

8).
If for an edition of the book, the cost of paper is Rs. 56250, then find the promotion cost for this edition.
A   Rs. 20,000   
B   Rs. 22,500   
C   Rs. 25,500   
D   Rs. 28,125   
ANS: B - Rs. 22,500

Let the Promotion Cost for this edition be Rs. p.

Then, 25 : 10 = 56250 : p     =>     p = Rs. ( 56250 x 10 ) = Rs. 22,500.
25

9).
Which two expenditures together have central angle of 108°?
A   Biding Cost and Transportation Cost   
B   Printing Cost and Paper Cost   
C   Royalty and Promotion Cost   
D   Binding Cost and Paper Cost   
ANS: A - Biding Cost and Transportation Cost

Central angle of 108° = ( 108   x 100 ) % of the total expenditure
360

= 30% of the total expenditure.
From the pie chart it is clear that:
Binding Cost + Transportation Cost = (20% + 10%) of the total expenditure
  = 30% of the total expenditure.

Therefore Binding Cost and Transportation Cost together have a central angle of 108°.