general science



Elements and Metals

1).
Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?
A   Oxygen   
B   Hydrogen sulphide   
C   Carbon dioxide   
D   Nitrogen   
ANS: B - Hydrogen sulphide

No answer description available for this question.

2).
Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
A   Phosphorous   
B   Bromine   
C   Chlorine   
D   Helium   
ANS: B - Bromine

No answer description available for this question. 

3).
Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is
A   copper   
B   magnesium   
C   iron   
D   calcium   
ANS: B - magnesium

No answer description available for this question. 

4).
Which of the following is used in pencils?
A   Graphite   
B   Silicon   
C   Charcoal   
D   Phosphorous   
ANS: A - Graphite

No answer description available for this question.

5).
Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
A   Tin   
B   Mercury   
C   Lead   
D   Zinc   
ANS: B - Mercury

No answer description available for this question.

6).
Chemical formula for water is
A   NaAlO2   
B   H2O   
C   Al2O3   
D   CaSiO3   
ANS: B - H2O

No answer description available for this question.

7).
The gas usually filled in the electric bulb is
A   nitrogen   
B   hydrogen   
C   carbon dioxide   
D   oxygen   
ANS: A - nitrogen

No answer description available for this question.

8).
Washing soda is the common name for
A   Sodium carbonate   
B   Calcium bicarbonate   
C   Sodium bicarbonate   
D   Calcium carbonate   
ANS: A - Sodium carbonate

What is the scientific name for washing soda?

Sodium carbonate (also known as washing soda or soda ash), Na2CO3 is a sodium salt of carbonic acid.

Scientific name for baking soda?

Sodium bicarbonate or sodium hydrogen carbonate is the chemical compound with the formula NaHCO3. Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline but often appears as a fine powder. Since it has long been known and is widely used, the salt has many related names such as baking soda, bread soda, cooking soda, and bicarbonate of soda.

9).
Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically
A   silicon dioxide   
B   germanium oxide   
C   a mixture of germanium oxide and silicon dioxide   
D   sodium silicate   
ANS: A - silicon dioxide

No answer description available for this question.

10).
Which of the gas is not known as green house gas?
A   Methane   
B   Nitrous oxide   
C   Carbon dioxide   
D   Hydrogen   
ANS: D - Hydrogen

In order, the most abundant greenhouse gases in Earth's atmosphere are:

* water vapor
* carbon dioxide
* methane
* nitrous oxide
* ozone
* chlorofluorocarbons

11).
Bromine is a
A   black solid   
B   red liquid   
C   colourless gas   
D   highly inflammable gas   
ANS: B - red liquid

No answer description available for this question.

12).
The hardest substance available on earth is
A   Gold   
B   Iron   
C   Diamond   
D   Platinum   
ANS: C - Diamond

No answer description available for this question.

13).
The variety of coal in which the deposit contains recognisable traces of the original plant material is
A   bitumen   
B   anthracite   
C   lignite   
D   peat   
ANS: D - peat

No answer description available for this question.

14).
Tetraethyl lead is used as
A   pain killer   
B   fire extinguisher   
C   mosquito repellent   
D   petrol additive   
ANS: D - petrol additive

No answer description available for this question.

15).
Which of the following is used as a lubricant?
A   Graphite   
B   Silica   
C   Iron Oxide   
D   Diamond   
ANS: A - Graphite

No answer description available for this question. 

16).
The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is
A   Argon   
B   Xenon   
C   Helium   
D   Krypton   
ANS: C - Helium

No answer description available for this question.

17).
The gases used in different types of welding would include
A   oxygen and hydrogen   
B   oxygen, hydrogen, acetylene and nitrogen   
C   oxygen, acetylene and argon   
D   oxygen and acetylene   
ANS: D - oxygen and acetylene

No answer description available for this question.

18).
The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called
A   osmosis   
B   deliquescence   
C   efflorescence   
D   desiccation   
ANS: B - deliquescence

No answer description available for this question.

19).
In which of the following activities silicon carbide is used?
A   Making cement and glass   
B   Disinfecting water of ponds   
C   cutting very hard substances   
D   Making casts for statues   
ANS: C - cutting very hard substances

No answer description available for this question. 

20).
The average salinity of sea water is
A   3%   
B   3.5%   
C   2.5%   
D   2%   
ANS: B - 3.5%

No answer description available for this question.

21).
When an iron nail gets rusted, iron oxide is formed
A   without any change in the weight of the nail   
B   with decrease in the weight of the nail   
C   with increase in the weight of the nail   
D   without any change in colour or weight of the nail   
ANS: C - with increase in the weight of the nail

No answer description available for this question. 

22).
Galvanised iron sheets have a coating of
A   lead   
B   chromium   
C   zinc   
D   tin   
ANS: C - zinc

No answer description available for this question. 

23).
Among the various allotropes of carbon,
A   coke is the hardest, graphite is the softest   
B   diamond is the hardest, coke is the softest   
C   diamond is the hardest, graphite is the softest   
D   diamond is the hardest, lamp black is the softest   
ANS: C - diamond is the hardest, graphite is the softest

No answer description available for this question.

24).
The group of metals Fe, Co, Ni may best called as
A   transition metals   
B   main group metals   
C   alkali metals   
D   rare metals   
ANS: A - transition metals

No answer description available for this question. 

25).
Heavy water is
A   deuterium oxide   
B   PH7   
C   rain water   
D   tritium oxide   
ANS: A - deuterium oxide

No answer description available for this question.

26).
The chemical (ethyl mercaptan) added to the otherwise odourless LPG cooking gas for imparting a detectable smell to the gas is a compound of
A   bromine   
B   fluorine   
C   chlorine   
D   sulphur   
ANS: D - sulphur

No answer description available for this question.

27).
The element common to all acids is
A   hydrogen   
B   carbon   
C   sulphur   
D   oxygen   
ANS: A - hydrogen

No answer description available for this question.

28).
Non stick cooking utensils are coated with
A   Teflon   
B   PVC   
C   black paint   
D   polystyrene   
ANS: A - Teflon

No answer description available for this question.

29).
Monazite is an ore of
A   titanium   
B   zirconium   
C   iron   
D   thorium   
ANS: D - thorium

No answer description available for this question. 

30).
Carbon, diamond and graphite are together called
A   allotropes   
B   isomers   
C   isomorphs   
D   isotopes   
ANS: A - allotropes

No answer description available for this question.

31).
Potassium nitrate is used in
A   medicine   
B   fertiliser   
C   salt   
D   glass   
ANS: B - fertiliser

No answer description available for this question. 

32).
Permanent hardness of water may be removed by the addition of
A   sodium carbonate   
B   alum   
C   potassium permanganate   
D   lime   
ANS: A - sodium carbonate

No answer description available for this question. 

33).
Soda water contains
A   carbonic acid   
B   sulphuric acid   
C   carbon dioxide   
D   nitrous acid   
ANS: C - carbon dioxide

No answer description available for this question.

34).
The most important ore of aluminium is
A   galena   
B   calamine   
C   calcite   
D   bauxite   
ANS: D - bauxite

Bauxite is an aluminium ore and is the main source of aluminium.

35).
Most soluble in water is
A   camphor   
B   sulphur   
C   common salt   
D   sugar   
ANS: D - sugar

No answer description available for this question.

36).
Which of the following was to be discovered first in the chromospheres of the sun?
A   Krypton   
B   Xenon   
C   Neon   
D   Helium   
ANS: D - Helium

No answer description available for this question.

37).
Which of the following is in liquid form at room temperature?
A   Lithium   
B   Sodium   
C   Francium   
D   Cerium   
ANS: C - Francium

No answer description available for this question.

38).
Sodium metal is kept under
A   petrol   
B   alcohol   
C   water   
D   kerosene   
ANS: D - kerosene

No answer description available for this question.

39).
Which of the following are the ingredients of gun metal?
A   Iron, Zinc, Titanium   
B   Iron, tin   
C   Iron, Brass, Tin   
D   Copper, Tin   
ANS: D - Copper, Tin

No answer description available for this question.

40).
From which mineral is radium obtained?
A   Rutile   
B   Haematite   
C   Limestone   
D   Pitchblende   
ANS: D - Pitchblende

No answer description available for this question.

41).
What is laughing gas?
A   Nitrous Oxide   
B   Carbon monoxide   
C   Sulphur dioxide   
D   Hydrogen peroxide   
ANS: A - Nitrous Oxide

No answer description available for this question.

42).
Actinides are the elements with atomic numbers from
A   97 to 104   
B   101 to 115   
C   89 to 103   
D   36 from 43   
ANS: C - 89 to 103

No answer description available for this question.

43).
The two elements that are frequently used for making transistors are
A   boron and aluminium   
B   silicon and germanium   
C   iridium and tungsten   
D   niobium and columbium   
ANS: B - silicon and germanium

No answer description available for this question.

44).
The filament of an electric bulb is made of
A   tungsten   
B   nichrome   
C   graphite   
D   iron   
ANS: A - tungsten

No answer description available for this question.

45).
Diamond is an allotropic form of
A   germanium   
B   carbon   
C   silicon   
D   sulphur   
ANS: B - carbon

No answer description available for this question.

46).
In fireworks, the green flame is produced because of
A   sodium   
B   barium   
C   mercury   
D   potassium   
ANS: B - barium

No answer description available for this question. 

47).
Permanent hardness of water can be removed by adding
A   chlorine   
B   washing soda   
C   potassium permanganate   
D   bleaching powder   
ANS: B - washing soda

No answer description available for this question.

48).
Marsh gas is
A   nitrogen   
B   ethane   
C   methane   
D   hydrogen   
ANS: C - methane

No answer description available for this question.

49).
LPG consists of mainly
A   methane, ethane and hexane   
B   ethane, hexane and nonane   
C   methane, hexane and nonane   
D   methane, butane and propane   
ANS: D - methane, butane and propane

No answer description available for this question.

50).
Air is a/an
A   compound   
B   element   
C   electrolyte   
D   mixture   
ANS: D - mixture

No answer description available for this question.

51).
Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products?
A   Television   
B   Refrigerator   
C   Tube light   
D   Cooking gas   
ANS: B - Refrigerator

No answer description available for this question.

52).
Balloons are filled with
A   nitrogen   
B   helium   
C   oxygen   
D   argon   
ANS: B - helium

No answer description available for this question.

53).
Which of the following does not contain a coinage metal?
A   Silver and Gold   
B   Zinc and Gold   
C   Copper and Silver   
D   Copper and Gold   
ANS: B - Zinc and Gold

No answer description available for this question.

54).
Which metal pollute the air of a big city?
A   Copper   
B   Chromium   
C   Lead   
D   Cadmium   
ANS: C - Lead

No answer description available for this question.

55).
Bell metal is an alloy of
A   nickel and copper   
B   zinc and copper   
C   brass and nickel   
D   tin and copper   
ANS: D - tin and copper

No answer description available for this question.

56).
Water is a good solvent of ionic salts because
A   it has a high specific heat   
B   it has no colour   
C   it has a high dipole moment   
D   it has a high boiling point   
ANS: C - it has a high dipole moment

No answer description available for this question. 

57).
Which of the following is not an isotope of hydrogen?
A   Tritium   
B   Deuterium   
C   Protium   
D   Yttrium   
ANS: D - Yttrium

http://en.wikipedia.org/wiki/Isotopes_of_hydrogen

58).
The main constituents of pearls are
A   calcium oxide and ammonium chloride   
B   calcium carbonate and magnesium carbonate   
C   aragonite and conchiolin   
D   ammonium sulphate and sodium carbonate   
ANS: B - calcium carbonate and magnesium carbonate

No answer description available for this question.

59).
Amalgams are
A   highly coloured alloys   
B   alloys which contain mercury as one of the contents   
C   alloys which have great resistance to abrasion   
D   alloys which contain carbon   
ANS: B - alloys which contain mercury as one of the contents

No answer description available for this question.

60).
Which of the following is the lightest metal?
A   Mercury   
B   Lithium   
C   Lead   
D   Silver   
ANS: B - Lithium

No answer description available for this question.

61).
Which of the following metals remain in liquid for under normal conditions?
A   Radium   
B   Zinc   
C   Uranium   
D   Mercury   
ANS: D - Mercury

No answer description available for this question.

62).
Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because
A   it is a sterilising agent   
B   it dissolves the impurities of water   
C   it is a reducing agent   
D   it is an oxidising agent   
ANS: D - it is an oxidising agent

No answer description available for this question.

63).
Which of the following is an element?
A   Ruby   
B   Sapphire   
C   Emerald   
D   Diamond   
ANS: D - Diamond

No answer description available for this question.