essential part



Each question has an underlined word followed by four answer choices. You will choose the word that is a necessary part of the underlined word.

1).
harvest
A   autumn   
B   stockpile   
C   tractor   
D   crop   
ANS: D - crop

To harvest something, one must have a crop, which is the essential element for this item. Autumn (choice a) is not the only time crops are harvested. There may not be enough of a crop to stockpile (choice b), and you can harvest crops without a tractor (choice c).

2).
desert
A   cactus   
B   arid   
C   oasis   
D   flat   
ANS: B - arid

A desert is an arid tract of land. Not all deserts are flat (choice d). Not all deserts have cacti or oases (choices a and c).

3).
book
A   fiction   
B   pages   
C   pictures   
D   learning   
ANS: B - pages

The necessary part of a book is its pages; there is no book without pages. Not all books are fiction (choice a), and not all books have pictures (choice c). Learning (choice d) may or may not take place with a book

4).
language
A   tongue   
B   slang   
C   writing   
D   words   
ANS: D - words

Words are a necessary part of language. Slang is not necessary to language (choice b). Not all languages are written (choice c). Not all languages are spoken (choice a).

5).
school
A   student   
B   report card   
C   test   
D   learning   
ANS: A - student

Without students, a school cannot exist; therefore, students are the essential part of schools. The other choices may be related, but they are not essential.

6).
pain
A   cut   
B   burn   
C   nuisance   
D   hurt   
ANS: D - hurt

Pain is suffering or hurt, so choice d is the essential element. Without hurt, there is no pain. A cut (choice a) or a burn (choice b) may cause pain, but so do many other types of injury. A nuisance (choice c) is an annoyance that may or may not cause pain.

7).
gala
A   celebration   
B   tuxedo   
C   appetizer   
D   orator   
ANS: A - celebration

A gala indicates a celebration, the necessary element here. A tuxedo (choice b) is not required garb at a gala, nor is an appetizer (choice c). A gala may be held without the benefit of anyone speaking (choice d).

8).
monopoly
A   corrupt   
B   exclusive   
C   rich   
D   gigantic   
ANS: B - exclusive

The essential part of a monopoly is that it involves exclusive ownership or control.

9).
guitar
A   band   
B   teacher   
C   songs   
D   strings   
ANS: D - strings

A guitar does not exist without strings, so strings are an essential part of a guitar. A band is not necessary to a guitar (choice a). Guitar playing can be learned without a teacher (choice b). Songs are byproducts of a guitar (choice c).

10).
election
A   president   
B   voter   
C   November   
D   nation   
ANS: B - voter

An election does not exist without voters. The election of a president (choice a) is a byproduct. Not all elections are held in November (choice c), nor are they nationwide (choice d).

11).
shoe
A   sole   
B   leather   
C   laces   
D   walking   
ANS: A - sole

All shoes have a sole of some sort.Not all shoes are made of leather (choice b); nor do they all have laces (choice c).Walking (choice d) is not essential to a shoe.

12).
swimming
A   pool   
B   bathing suit   
C   water   
D   life jacket   
ANS: C - water

Water is essential for swimming-without water, there is no swimming. The other choices are things that may or may not be present.

13).
lightning
A   electricity   
B   thunder   
C   brightness   
D   rain   
ANS: A - electricity

Lightning is produced from a discharge of electricity, so electricity is essential. Thunder and rain are not essential to the production of lightning (choices b and d). Brightness may be a byproduct of lightning, but it is not essential (choice c).