machine design




1).
The sleeve or muff coupling is designed as a
A   dun cylinder   
B   thick cylinder   
C   solid shaft   
D   hollow shaft   
ANS: D - hollow shaft

No answer description available for this question

2).
A sliding bearing in which the working surfaces are completely separated from each other by lubricant is called zero film bearing.
A   True   
B   False   
ANS: B - False

No answer description available for this question

3).
Screws used for power transmission should have
A   Low efficiency   
B   high efficiency   
C   very fine threads   
D   strong teeth   
ANS: B - high efficiency

No answer description available for this question

4).
The number of rivets in shear shall be equal to the number of rivets in crushing.
A   Correct   
B   Incorrect   
ANS: A - Correct

No answer description available for this question

5).
When bevel gears connect two shafts whose axes intersect at an angle greater than a right angle and one of the bevel gears has a pitch angle of 90°, then they are known as
A   angular bevel gears   
B   crown bevel gears   
C   internal bevel gears   
D   mitre gears   
ANS: B - crown bevel gears

No answer description available for this question

6).
The toughness of a material __________ when it is heated.
A   increases   
B   decreases   
C   does not change   
ANS: B - decreases

No answer description available for this question

7).
The number of slots in a 25 mm castle nut is
A   2   
B   4   
C   6     
D   8   
ANS: C - 6  

No answer description available for this question

8).
A screw is said to be over hauling screw, if its efficiency is
A   less than 50%   
B   more than 50%   
C   equal to 50%   
D   none of these   
ANS: B - more than 50%

No answer description available for this question

9).
The application of third type levers is found in
A   handle of a hand pump   
B   hand wheel of a punching press   
C   lever of a loaded safety valve   
D   a pair of tongs   
ANS: D - a pair of tongs

No answer description available for this question

10).
For unequal width of butt straps, the thickness of butt straps are
A   0.75 t for wide strap on the inside and 0.625 t for narrow strap on the outside   
B   0.75 t for narrow strap on the inside and 0.625 t for wide strap on the outside   
C   0.75 t for both the straps on the inside and outside   
D   0.625 t for both the straps on the inside and outside   
ANS: A - 0.75 t for wide strap on the inside and 0.625 t for narrow strap on the outside

No answer description available for this question