thermodynamics




1).
All the commercial liquid fuels are derived from natural petroleum (or crude oil)
A   True   
B   False   
ANS: A - True

No answer description available for this question

2).
A cycle consisting of one constant pressure, one constant volume and two isentropic processes is known as
A   Carnot cycle   
B   Stirling cycle   
C   Otto cycle   
D   Diesel cycle   
ANS: D - Diesel cycle

No answer description available for this question

3).
The efficiency and work ratio of a simple gas turbine cycle are
A   low   
B   very low   
C   high   
D   very high   
ANS: B - very low

No answer description available for this question

4).
The amount of heat required to raise the temperature of the unit mass of gas through one degree at constant volume, is called
A   specific heat at constant volume   
B   specific heat at constant pressure   
C   kilo Joule   
D   none of these   
ANS: A - specific heat at constant volume

No answer description available for this question

5).
There is a loss of heat in an irreversible process.
A   True   
B   False   
ANS: A - True

No answer description available for this question

6).
An adiabatic process is one in which
A   no heat enters or leaves the gas   
B   the temperature of the gas changes   
C   the change in internal energy is equal to the mechanical workdone   
D   all of the above   
ANS: D - all of the above

No answer description available for this question

7).
Water gas is obtained by passing air and a large amount of steam over waste coal at about 650°C.
A   Correct   
B   Incorrect   
ANS: B - Incorrect

No answer description available for this question

8).
When the gas is heated at constant volume, the heat supplied increases the internal energy of the gas
A   True   
B   False   
ANS: A - True

No answer description available for this question

9).
Which of the following is the lightest and most volatile liquid fuel?
A   Gasoline   
B   Kerosene   
C   Fuel oil   
ANS: A - Gasoline

No answer description available for this question

10).
The processes occuring in open system which permit the transfer of mass to and from the system, are known as
A   flow processes   
B   non-flow processes   
C   adiabatic processes   
D   none of these   
ANS: A - flow processes

No answer description available for this question