Water Treatment

Q1: The activated sludge process is sometime referred as

A fluid bed biological oxidation system

B fixed bed biological oxidation system

C turning bed biological oxidation system

D none of the above

ANS:A - fluid bed biological oxidation system

No answer description is available

Q2: The maximum desirable limit (BIS) of total hardness (as CaCo3) in drinking water is

A 600 ppm

B 300 ppm

C 500 ppm

D 1000 ppm

ANS:B - 300 ppm

No answer description is available

Q3: The common methods used for disinfection in waste water treatment plants are

A chlorination

B UV light

C both (a) and (b)

D Phenolic solvent

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available

Q4: Permanent hardness of water may be removed by the addition of

A lime

B soda ash

C potassium permagnate

D sodium bicarbonate

ANS:B - soda ash

No answer description is available

Q5: The chemical oxygen demand (COD)measures the

A amount of oxygen required for growth of microorganisms in water

B amount of oxygen that would be removed from the water in order to oxidize pollution

C amount of oxygen required to oxidize the calcium present in waste water

D none of the above

ANS:B - amount of oxygen that would be removed from the water in order to oxidize pollution

COD is the amount of oxygen required to chemically oxidize the pollutants. So corrections should be made

Q6: Lagoons may be characterized as

A anaerobic

B facultative

C aerated

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available

Q7: The activated sludge process consists of returning a portion of the clarifier

A effluent water entering the reactor

B influent water coming out of the reactor

C influent water entering the reactor

D effluent water coming out of the reactor

ANS:C - influent water entering the reactor

No answer description is available

Q8: Sanitizer used specifically for vitreous enamel are

A strong alkalis

B strong acids

C weak alkali with sodium silicate

D none of these

ANS:C - weak alkali with sodium silicate

No answer description is available

Q9: The maximum permissible limit (BIS) of turbidity in drinking water is

A 5 NTU

B 10 NTU

C 15 NTU

D 20 NTU

ANS:B - 10 NTU

No answer description is available

Q10: Inhibitors are used along with sanitizer to

A improve their action

B to prevent corrosion

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:B - to prevent corrosion

No answer description is available

Q11: The maximum desirable limit (BIS of mercury in the drinking water is

A 0.05 mg/l

B 0.9 mg/l

C 0.1 mg/l

D 0.001 mg/l

ANS:D - 0.001 mg/l

No answer description is available

Q12: The methods used for biological treatment are

A lagoon

B activated sludge process

C oxidation ditches

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available

Q13: Permanent hardness of water is caused by the presence of

A bicarbonates of calcium and magnesium

B carbonates of sodium and potassium

C chlorides and sulfates of calcium and magnesium

D phosphates of sodium and potassium

ANS:C - chlorides and sulfates of calcium and magnesium

No answer description is available

Q14: Zeolite softening process removes

A only temporary hardness of water

B only permanent hardness of water

C both temporary and permanent hardness of water

D the dissolved gases in permanent hard water

ANS:C - both temporary and permanent hardness of water

The temporary hardness causing salts may affect caustic embrittlement because Na+ from zeolite react with bicarbonate forms sodium bicarbonate on heating produce sodium hydroxide and causes the corrosion problem.

Q15: Sedimentation is a physical process used in wastewater treatment to

A remove particles that are less dense than water

B remove particles that are more dense than water

C remove the pertinacious material from the water

D none of the above

ANS:B - remove particles that are more dense than water

No answer description is available

Q16: According to BIS the maximum permissible limit of dissolved solids in drinking water is

A 1000 mg/l

B 500 mg/l

C 2000 mg/l

D 1500 mg/l

ANS:C - 2000 mg/l

As per standard of Bis 10500:1991 it is 500 mg/l TDS.

Q17: Which of the following chemical is sometime added in the process of coagulation and flocculation?

A Aluminum sulphate

B Aluminum oxide

C Calcium chloride

D None of these

ANS:A - Aluminum sulphate

No answer description is available

Q18: Application of quaternary ammonium compounds as sanitizing agents tends to

A favor gram positive bacteria

B decrease gram positive bacteria

C increase the percentage of gram(-)ve rods on utensils

D none of the above

ANS:C - increase the percentage of gram(-)ve rods on utensils

No answer description is available

Q19: Zeolite used in zeolite softening process for the treatment of hard water gets exhausted after certain time of usage but can be regenerated by flushing it with

A 10% calcium chloride solution

B 10% magnesium sulfate solution

C 10% magnesium chloride solution

D 10% sodium chloride solution

ANS:D - 10% sodium chloride solution

No answer description is available

Q20: The purest form of naturally occurring water is

A rain water

B river water

C pond water

D well water

ANS:A - rain water

No answer description is available

Q21: Temporary hardness of water is caused by the presence of

A chlorides of calcium and magnesium

B sulfates of calcium and magnesium

C bicarbonates of calcium and magnesium

D carbonates of sodium and potassium

ANS:C - bicarbonates of calcium and magnesium

No answer description is available

Q22: Temporary hardness of water may be removed by adding

A calcium hydroxide

B calcium carbonate

C calcium chloride

D sodium bicarbonate

ANS:A - calcium hydroxide

No answer description is available

Q23: Coliform bacteria in water is an indication of the presence of

A radioactive wastes

B excess fertilizer

C decaying animals and plants

D human feces

ANS:D - human feces

No answer description is available

Q24: Permanent hard water may be softened by passing it through

A sodium silicate

B sodium bicarbonate

C sodium hexametaphosphate

D sodium phosphate

ANS:C - sodium hexametaphosphate

No answer description is available

Q25: Hardness of water does not

A have any bad effect in boiler

B make cooking of foods difficult

C make it unfit for drinking

D cause difficulty in the washing of clothes with soaps

ANS:C - make it unfit for drinking

No answer description is available

Q26: From the following sanitizers which one comes under category of surface active agents?

A Tetra phosphate

B Teepol

C Meta phosphate

D None of these

ANS:B - Teepol

No answer description is available

Q27: When temporary hard water is boiled, one of the substances formed is

A calcium bicarbonate

B calcium sulfate

C hydrogen chloride

D carbon dioxide

ANS:D - carbon dioxide

No answer description is available

Q28: Acid used mostly for removal of milk stone is

A phosphoric acid

B nitric acid

C gluconic acid

D tartaric acid

ANS:B - nitric acid

No answer description is available

Q29: Biological oxidation processes usually referred as biological treatment, are the most common form of

A primary treatment

B secondary treatment

C tertiary treatment

D all of these

ANS:B - secondary treatment

No answer description is available

Q30: Zeolite softening process removes both temporary and permanent hardness of water. In this process the calcium and magnesium present in water are precipitated as

A insoluble carbonates

B insoluble zeolites

C insoluble chlorides

D insoluble sulfates

ANS:B - insoluble zeolites

No answer description is available

Q31: BOD stands for

A biochemical oxygen demand

B british oxygen demand

C british oxygen depletion

D biological oxygen depletion

ANS:A - biochemical oxygen demand

No answer description is available

Q32: Calgon is used for removal of

A sodium carbonate

B permanent hardness of water

C potassium carbonate

D none of these

ANS:B - permanent hardness of water

No answer description is available

Q33: The water being used in dairy industry should contain not more than

A 5 proteolytic and/or lipolytic organisms per ml

B 10 proteolytic and/or lipolytic organisms per ml

C 15 proteolytic and/or lipolytic organisms per ml

D 20 proteolytic and/or lipolytic organisms/ml

ANS:A - 5 proteolytic and/or lipolytic organisms per ml

No answer description is available

Q34: Both temporary and permanent hardness of water can be removed on boiling water with

A calcium hydroxide

B sodium carbonate

C calcium oxide

D calcium carbonate

ANS:B - sodium carbonate

No answer description is available

Q35: The ultimate source of water is

A rivers and lakes

B dew and forest

C rain and snow

D underground and surface

ANS:C - rain and snow

No answer description is available

Q36: Both temporary and permanent hardness of water can be removed by

A boiling

B distillation

C filtration

D decantation

ANS:B - distillation

No answer description is available

Q37: Conventional tertiary treatment is

A chemical coagulation and flocculation

B filtration

C sedimentation

D none of these

ANS:A - chemical coagulation and flocculation

No answer description is available

Q38: Which of the following physical method is used as germicidal in modern time for the treatment of drinking water?

A Chlorination

B Treating with potassium permagnate

C UV radiation

D Treating with bleaching powder

ANS:C - UV radiation

No answer description is available

Q39: Secondary treatment uses __________ to consume wastes.

A micro-organisms

B chemicals

C filtration

D none of these

ANS:A - micro-organisms

No answer description is available

Q40: The maximum desirable limit Bureau of Indian Standards (BIS) of lead in the drinking water is

A 0.05 mg/l

B 0.09 mg/l

C 0.1 mg/l

D 1.0 mg/l

ANS:A - 0.05 mg/l

No answer description is available

Q41: Which of the following substances are commonly used in a filter?

A Charcoal

B Sand

C Both (a) and (b)

D Aluminum chloride

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available

Q42: Sanitizers used for rubber made equipments are

A strong acids

B strong alkalis

C combination of both

D none of these

ANS:B - strong alkalis

No answer description is available



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.