Anti Bodies

Q1: Antigenic determinants bind to which portions of an antibody?

A Variable regions

B Constant regions

C Only light chains

D Only heavy chains

ANS:A - Variable regions

No answer description is available.

Q2: β-Lymphocytes are often called simply

A B cells

B T cells

C T Lymphocytes

D none of these

ANS:A - B cells

No answer description is available.

Q3: Cleavage of an IgG molecule by a specific protease can produce

A an antigen-binding site and two constant regions

B two heavy chain-light chain dimers

C an inactive mixture of oligopeptides

D two Fab fragments and one Fc fragment

ANS:D - two Fab fragments and one Fc fragment

No answer description is available.

Q4: The immunoglobulin fold is

A found only in IgG molecules

B a β-barrel composed of a three- and a four-stranded antiparallel β-sheet

C both (a) and (b)

D found six times in the IgG molecule

ANS:B - a β-barrel composed of a three- and a four-stranded antiparallel β-sheet

No answer description is available.

Q5: Alum is an effective adjuvant because it

A disaggregates the antigen.

B is immunogenic for stem cells

C is immunogenic for T cells

D slows the release of antigen

ANS:C - is immunogenic for T cells

Adjuvant is a substance that when mixed with an immunogen and inject with it, enhance the immune response against the immunogen.

Adjuvant is often used to boost the immune response in case of weak immunogens or when antigen are available in small amount.

Q6: The main function of antibodies is to

A kill all the foreign bodies

B generate antigens, thus conferring immunization

C protect the circulatory system

D chemically combine with the antigen which induces it, inactivate the antigen and protect the body from disease

ANS:D - chemically combine with the antigen which induces it, inactivate the antigen and protect the body from disease

No answer description is available.

Q7: Which of those immunoglobulin classes is mainly found in external secretions?

A Ig A

B Ig D

C Ig M

D IgE

ANS:A - Ig A

Immunoglobulin is a structural name and antibody is a biological name.

Q8: The humoral immune response relies on the production of soluble proteins called

A antibodies

B macromolecules

C lymphocytes

D none of these

ANS:A - antibodies

No answer description is available.

Q9: Each IgA antibody molecule consists of

A four polypeptide chain and has two antigen binding site

B two polypeptide chain and has one antigen binding site

C three polypeptide chain and has two antigen binding site

D two polypeptide chain and has two antigen binding site

ANS:A - four polypeptide chain and has two antigen binding site

No answer description is available.

Q10: Which of the following are responsible for immune specificity?

A Antigens

B Antibodies

C T lymphocytes

D Macrophage

ANS:B - Antibodies

Explain the answer, please.

Q11: Antibodies of the IgG class

A consist of four subunits

B are glycoproteins

C are secreted into the bloodstream

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q12: A polyclonal antibody response

A is produced only in response to polymeric antigens

B is produced by several B cells recognizing different pitopes on the same antigen

C occurs during the lag phase of the immune response

D violates clonal selection

ANS:B - is produced by several B cells recognizing different pitopes on the same antigen

No answer description is available.

Q13: Monoclonal refers to

A a single clone of antibody-producing cells

B all the antibody molecules which are identical

C the binding with same antigenic site with identical binding affinities

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q14: IgE provides

A immunity against some parasites

B complement killings of the cells and phagocytosis

C secretions in the body

D all of the above

ANS:A - immunity against some parasites

It should be D because IgE induces secretion of histamine from mast cells.

Q15: The human IgG class of antibodies is divided into

A five IgG classes

B two IgG classes

C three IgG classes

D four IgG classes

ANS:D - four IgG classes

No answer description is available.

Q16: Structures of anti-PCP antibody shows that the tight binding of PCP to the antibody is primarily due to

A hydrophobic forces

B electrostatic forces.

C Van der Waals forces.

D none of these

ANS:A - hydrophobic forces

No answer description is available.

Q17: A secondary antibody is an antibody that

A has been used in prior experiments

B is synthetically produced

C binds to another antibody

D is produced in boostered animals

ANS:C - binds to another antibody

No answer description is available.

Q18: Fab fragment has

A one antigen binding site

B two antigen binding site

C one antibody binding site

D two antibody binding site

ANS:A - one antigen binding site

I think Two antigen-binding site is the right answer.

Q19: Antibodies can be used

A for the localization of proteins in the cell

B for protein purification

C to catalyze chemical reactions

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q20: Which species lack immunoglobulin light chains?

A Camels

B Humans

C cows

D Buffalo

ANS:A - Camels

No answer description is available.

Q21: Papain digest IgG into

A two Fab fragments and one Fc fragment

B three Fab fragments and two Fc fragments

C two Fab fragments and two Fc fragments

D three Fab fragments and three Fc fragments

ANS:A - two Fab fragments and one Fc fragment

No answer description is available.

Q22: Monoclonal antibodies were first produced by

A Georges Kohler and Cesar Milstein

B Sarkar and Sommer

C Selman Waksman

D Edward Jenner and Louis Pasteur

ANS:A - Georges Kohler and Cesar Milstein

No answer description is available.

Q23: Type A blood

A can be used to donate to type AB individuals

B can be used to donate to type B individuals

C contains type B antigens on the surface of red blood cells

D can always be used to donate to an Rh+ individual

ANS:A - can be used to donate to type AB individuals

Because each type of Blood have their accepting and donating type of Blood group.

Q24: Antibodies in the human immune system can identify approximately 108 different molecules Which one of the following is correct?

A This diversity is generated from 108 different immunoglobin genes

B Many of these molecules are self-antigens

C Most of these antibodies recognize proteins

D Most of these antibodies recognize small organic molecules

ANS:C - Most of these antibodies recognize proteins

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.