Antigen

Q1: Antigen, when injected in the body activates its specific lymphocytes in the

A blood circulation

B draining lymph nodes

C MALT (mucosa associated

D spleen lymphoid tissue

ANS:B - draining lymph nodes

No answer description is available.

Q2: A virus vaccine that can activate cytotoxic T cells must contain

A a high dose of virus particles

B an adjuvant to stimulate T cell division

C live virus

D virus peptides

ANS:C - live virus

No answer description is available.

Q3: CD antigens

A allow leukocytes to recognize antigen

B are each expressed on only one cell type

C are expressed on immune cells to mark them for separation

D function as receptors for cytokine and CAMs

ANS:D - function as receptors for cytokine and CAMs

No answer description is available.

Q4: Very low doses of antigen may induce

A hypersensitivity

B immunological ignorance

C low zone tolerance

D low zone immunity

ANS:C - low zone tolerance

No answer description is available.

Q5: The ability of an antigen to induce an immune response does not depend on the antigen's

A ability to enter the thyroid

B degree of aggregation

C dose

D size

ANS:A - ability to enter the thyroid

No answer description is available.

Q6: A molecule that can be covalently linked to a non-immunogenic antigen to make it an immunogen is called a (n)

A adjuvant

B carrier

C hapten

D mitogen

ANS:B - carrier

No answer description is available.

Q7: A pathogen can be a (n)

A agent that causes a disease

B virus

C bacteria

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q8: For specific antigen recognition by T cells,

A antigen is bound by a T cell membrane antibody

B denaturation of antigen does not reduce epitope recognition

C MHC molecules are not required

D antigen exposure during T cell maturation is required

ANS:B - denaturation of antigen does not reduce epitope recognition

No answer description is available.

Q9: Lymphocytes are activated by antigen in the

A blood stream

B bone marrow

C liver

D lymph nodes

ANS:D - lymph nodes

No answer description is available.

Q10: During the lag period between antigen contact and detection of adaptive immunity,

A antigen is hidden from the immune system in macrophages

B innate immune effectors are eliminating antigen

C innate immunity blocks the activation of adaptive immune effector cells

D new B and T cells with the appropriate antigen specificity must be produced in the bone marrow

ANS:B - innate immune effectors are eliminating antigen

No answer description is available.

Q11: The antibiotic penicillin is a small molecule that does not induce antibody formation. However, penicillin binds to serum proteins and forms a complex that in some people induces antibody formation resulting in an allergic reaction. Penicillin is therefore

A an antigen

B a hapten

C an immunogen

D both an antigen and a hapten

ANS:D - both an antigen and a hapten

I correct answer is D, because an antigen is a substance which is specifically bound by antibodies or T-lymphocyte antigen receptors and further still which can stimulate the production of or gets recognized by antibodies. Meanwhile, a hapten is a low molecular weight compound which binds with antibodies but does not induce an immune response.

So in this case, a penicillin can specifically bound with antibodies and may produce antibodies in those who react or may not in many people who do not react to penicillins. And in those individuals in whom it does not induce an immune response, its simply a hapten.

Q12: Which of the following is incorrect with regard to antigen epitopes?

A An epitope may be shared by two different antigens

B A protein molecule usually contains multiple epitopes

C B cells bind only processed antigen epitopes

D Epitopes may be linear or assembled

ANS:C - B cells bind only processed antigen epitopes

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.