ATP Synthesis and Fatty Acid Oxidation

Q1: Where the acyl-CoA formed in the cytosol is transported for oxidation?

A Mitochondrial matrix

B Microsomes

C Endoplasmic reticulum

D Remains in cytosol

ANS:A - Mitochondrial matrix

No answer description is available.

Q2: The maximum energy per gram on oxidization is yielded from

A fat

B protein

C glycogen

D starch

ANS:A - fat

No answer description is available.

Q3: The irreversibility of the thiokinase reactions (formation of initial acyl-CoA)

A make this activation reaction the committed step on the pathway

B is due to the subsequent hydrolysis of the product

C applies only to even-chain fatty acids

D both (a) and (b)

ANS:D - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q4: Long-chain fatty acids are oxidized step-wise in one carbon units starting from the

A carboxyl end

B aliphatic end

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:A - carboxyl end

No answer description is available.

Q5: The three identical b subunits of the F1, complex during ATP synthesis have

A different affinities for ATP but not for ADP

B different affinities for ADP but not for ATP

C different affinities for ATP and for ADP

D similar affinities for ADP and ATP

ANS:C - different affinities for ATP and for ADP

No answer description is available.

Q6: Each cycle of β-oxidation produces

A 1 FADH2, 1 NAD+, and 1 acetyl-CoA

B 1 FADH2, 1 NADH and 1 acetyl-CoA

C 1 FADH2, 1 NADH and 2 CO2 molecules

D 1 FAD, 1 NAD+ and 2 CO2 molecules

ANS:B - 1 FADH2, 1 NADH and 1 acetyl-CoA

No answer description is available.

Q7: How many molecules of acetyl-CoA are produced in oxidation of palmitic acid (C16), which involves seven rounds of oxidation?

A 6

B 7

C 8

D 9

ANS:C - 8

No answer description is available.

Q8: Membrane potential and the proton gradient

A are both required to make ATP

B are sufficient, separately, to make ATP from ADP + Pi;

C reinforce one another when respiratory inhibitors are present

D cancel one another when uncouplers are present

ANS:A - are both required to make ATP

No answer description is available.

Q9: The oxidation of methanol (wood alcohol) in human retina tissue indirectly leads to

A pressure builds up

B colour blindness

C blindness

D all of these

ANS:C - blindness

No answer description is available.

Q10: The transport of acyl-CoA for oxidation using a shuttle involves formation of the intermediate

A 3 acetyl-CoA

B Acyl-coenzyme A

C acyl-carnitine

D None of these

ANS:C - acyl-carnitine

No answer description is available.

Q11: The oxidation of methanol (wood alcohol) in human retina tissue leads directly to the formation of

A formaldehyde

B sugars

C CO2

D none of these

ANS:A - formaldehyde

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.