Cell Structure and Compartments

Q1: Microtubules, motor proteins, and actin filaments are all part of

A the mechanism of photosynthesis that occurs in chloroplasts

B the rough ER (endoplasmic reticulum) in prokaryotic cells

C the cytoskeleton of eukaryotic cells

D the process that moves small molecules across cell membranes

ANS:C - the cytoskeleton of eukaryotic cells

This is because all the above mentioned are components that make up the cytoskeleton of eukaryotes and the microfilaments contain actin.

Q2: Which of the following structures is expected in a bacterium?

A Nucleus

B Plasma membrane

C Golgi apparatus

D Endoplasmic reticulum

ANS:B - Plasma membrane

As we are familiar with the fact that bacterium is a Prokaryotic Cell type therefore it lacks Golgi Bodies and ER. Coming to nucleus and Cell membrane both are present but in prokaryotic cell nucleus is not well defined it has nucleoid. Thus it leaves only the Cell Membrane.

Q3: Which of the following statements about prokaryotes is false?

A Prokaryotic cells concentrate important materials for the cells survival

B The substance known as cytosol is found within the bacterial nucleus

C Prokaryotic cells are much smaller than most eukaryotic cells

D Ancient prokaryotes may have given rise to some eukaryotic organelles

ANS:B - The substance known as cytosol is found within the bacterial nucleus

There is no nucleus in a prokaryote, so how come cytosol is in prokaryotes.

Q4: What do dystrophin, utrophin, actin, and tubulin have to do with eukaryotic cell structure and function?

A They are components in the reactions of photosynthesis

B They all participate in the degradation of large amounts of ATP

C They all participate in the production of large amounts of ATP

D They are all embedded proteins in plasma membranes

ANS:C - They all participate in the production of large amounts of ATP

These are the cytoskeleton structure proteins and require a lot of ATP to maintain and movement of the cytoskeleton. So B is the right answer.

Q5: Lysosomes are specialized vesicles in __________ that contain digestive enzymes for the breakdown of food. A related organalle known as a vacuole, which is found in __________ , also contains enzymes but in addition may act as a storage organelle for nutrients or water.

A animals; plants and fungi

B plants; animals and fungi

C plants and fungi; animals

D animals and plants; fungi

ANS:A - animals; plants and fungi

@Javeria.

Lysosomes do contain enzymes for food digestion in protista (eg amoeba).

The food vacuole present in amoeba is a combination of phagosome (vacuole with food) and lysosome.

Q6: According to the fluid mosaic model of cell membranes,

A the most common type of molecules in the membrane are proteins

B basic membrane structure results from how the proteins interact with water

C the membrane is a highly mobile mixture of phospholipids and proteins

D the unique properties of cell types are determined by their phospholipids

ANS:C - the membrane is a highly mobile mixture of phospholipids and proteins

But it also has carbohydrates.

Q7: The highly folded membranes found in such eukaryotic organelles as mitochondria and chloroplasts

A increase the surface area where key chemical processes can occur

B help the cell against physical damage

C make it possible to package large amounts of DNA within the cell

D assist with cell movement

ANS:A - increase the surface area where key chemical processes can occur

No answer description is available.

Q8: The simplest way to differentiate a prokaryotic cell from a eukaryotic one is to

A look for a plasma membrane

B see if a nucleus is present

C check for the presence of DNA

D determine if the cell is an entire organism or not

ANS:B - see if a nucleus is present

But nucleus is not the perfect answer.

What do you think about option D?

Q9: Which of the following two organelles look most alike structurally?

A Nucleus and vesicle

B Golgi apparatus and smooth endoplasmic reticulum ER

C Vacuole and cytoskeleton

D Lysosome and chloroplast

ANS:B - Golgi apparatus and smooth endoplasmic reticulum ER

Both look structurally the same as they both are composed of flattened cisternae. The difference is that sER is involved in lipid and steroid metabolism while the function of the Golgi is for chemical modification of proteins, sorting and packaging of molecules for secretion or transport to the other organelles.

Q10: In which of the following cell organelles, it is expected to find the biochemical reactions that harness energy from the breakdown of sugar molecules to synthesize large amounts of ATP?

A Lysosome

B Vesicles

C Mitochondria

D Plasma membrane

ANS:C - Mitochondria

The mitochondria is the power house of the cell and they are involved in aerobic respiration.

Q11: In which of the following cell types more cellular detail can be observed using an electron microscope compared to a light microscope?

A Animal

B Bacterial

C Protist

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q12: Which of the following is the best criterion for deciding whether a cell is prokaryotic or eukaryotic?

A The cell came from a single-celled or multicelled organism

B The cell has a nucleus or not

C The cell has cytosol or not

D DNA is present in the cell or not

ANS:B - The cell has a nucleus or not

No answer description is available.

Q13: Which of the following are responsible causing the diseases?

A Pathogens

B T cells

C Lymphocytes

D Macrophages

ANS:A - Pathogens

What are the function of T-cells?

Q14: An organism's first line of defense against attack by an invader such as a virus or bacterium is usually

A to flee or hide

B its body wall

C a specific immune response

D a nonspecific immune response

ANS:B - its body wall

No answer description is available.

Q15: Which of the following is present in both prokaryotes and eukaryotes?

A Lysosome

B Chloroplast

C Plasma membrane

D Vacuole

ANS:C - Plasma membrane

No answer description is available.

Q16: In terms of basic cell structure, what do an elephant and an oak tree have in common?

A They both are eukaryotes

B They both have a cell nucleus

C They both have mitochondria

D All of the above

ANS:D - All of the above

As we know elephant and oak tree both belong to Kingdom Animalia and Plantae respectively. If we look close to these Kingdoms we will found that both these Kingdom belong to Eukaryotes, and all Eukaryotic cells have well membrane bound Nucleus, and they both have the power house of cell i.e. Mitochondria where usually Citric Acid Cycle occurs which generate the Energy.

Q17: Eukaryotic cells are more efficient than prokaryotes because their internal compartmentalization

A makes each compartment nutritionally independent of all others

B allows for specialization through the subdivision of particular tasks

C allows for specialization through merging of different tasks

D reduces overall cell size

ANS:B - allows for specialization through the subdivision of particular tasks

Since prokaryotic cells are underdeveloped they are do not have cell organelles with certain tasks assigned to them. Eukaryotic cells, on the other hand, have specific organelles for each task making them more efficient.

Q18: Which of the following macromolecules are found in the plasma membrane?

A Lipids and proteins only

B Lipids, proteins, and carbohydrates

C Proteins and carbohydrates only

D Proteins only

ANS:B - Lipids, proteins, and carbohydrates

No answer description is available.

Q19: Which of the following organelles is directly connected to the outer membrane of the nucleus in a eukaryotic cell?

A Mitochondrion

B Lysosome

C Golgi apparatus

D Endoplasmic reticulum

ANS:D - Endoplasmic reticulum

Rough Endoplasmic Reticulum is always connected to the outer membrane of nucleus or we can also say that it's external membrane is an extension of the outer nuclear membrane. This kind of arrangement have significance in the translation of mRNA released from nucleus after transcription.

Q20: Where in a eukaryotic cell, DNA can be found?

A Nucleus

B Mitochondrion

C Vacuole

D Both (a) and (b)

ANS:D - Both (a) and (b)

DNA is present inside the nucleus as well as in the mitochondria since it is a semi autonomous organelle it has its own DNA.

Q21: Which of the following cell organelles are expected to be associated with motor proteins?

A Smooth ER

B Vesicles

C Plasma membrane

D Chloroplasts

ANS:B - Vesicles

I think the cell organelle that need or contain motor protein is vesicles since they need travel or to move from one point to the other within the cell and sometimes towards the cell membrane for exocgtosis or secretion. And the proteins that enhance movement of this vesicles is this motor proteins.

Q22: Clearly defined nucleus, mitochondria in a large central vacuole and chloroplasts, indicate the group of organisms from

A bacteria

B fungi

C plants

D animals

ANS:C - plants

No answer description is available.

Q23: A certain cell organelle which is made of a double phospholipid bilayer that has many large pores in it, is most likely

A the nuclear envelope

B the plasma membrane

C the mitochondrion

D the cytoskeleton

ANS:A - the nuclear envelope

The answer is correct because phospholipid bilayer means one membrane. So, when it is doubled there are two membranes and nuclear pores are large.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.