Disease Associated with Immune System

Q1: Infants are most susceptible to bacterial infection due to low circulating levels of IgG

A in utero (before birth)

B at 0-3 months of age

C at 3-12 months of age

D at 12-24 months of age

ANS:C - at 3-12 months of age

No answer description is available.

Q2: Difficulties with somatic gene therapy arise from all of the following except

A GVHD caused by mature T cells in the transplanted cells

B inserting a gene so that it will function properly

C limited life span of more mature hematopoietic cells

D transducing genetic material into stem cells

ANS:A - GVHD caused by mature T cells in the transplanted cells

No answer description is available.

Q3: Retinoblastoma is due to a mutation in a

A kinase

B tumor supressor

C cyclin

D viral gene

ANS:B - tumor supressor

No answer description is available.

Q4: X-linked hyper IgM syndrome, resulting in high levels of serum IgM and low levels of serum IgG, is caused by a defect in CD40L expression. The specific immune event that would be prevented by a defective CD40L would be

A activation of B cells by T-independent antigens

B failure of B cells to provide co-stimulation for Th2 activation

C failure of Th2 cells to provide co-stimulation for B cell isotype switching

D failure of Th2 cells to provide co-stimulation for B cell proliferation

ANS:C - failure of Th2 cells to provide co-stimulation for B cell isotype switching

No answer description is available.

Q5: Which of the Rous sarcoma virus has a homologous cellular protein?

A c-src

B v-src

C v-ha-src

D v-ha-ras

ANS:A - c-src

No answer description is available.

Q6: DiGeorge's syndrome is characterized by the lack of a thymus The mouse model closest to this human disease would be a

A knock-out mouse for RAG-1 and RAG-2

B knock-out mouse for a thymus

C nude mouse

D recombinant mouse for CD3

ANS:C - nude mouse

No answer description is available.

Q7: An autoimmune disease is

A AIDS

B Measles

C Lupus

D Mumps

ANS:C - Lupus

No answer description is available.

Q8: Bone marrow given to an infant with SCID must

A be irradiated to eliminate GVHD

B contain mature T cells that can begin making immune responses immediately

C come from a donor that shares some MHC alleles with the recipient

D come from one of the child's parents

ANS:C - come from a donor that shares some MHC alleles with the recipient

No answer description is available.

Q9: An example of an immunodeficiency disorder is

A thyroiditis

B rheumatic fever

C systemic lupus erythematosus

D AIDS

ANS:D - AIDS

No answer description is available.

Q10: If Class IIMHC is not expressed in the thymus, the resulting immune deficiencies would include all of the following except reduced

A alternative complement activation.

B CD8 T cell-mediated cytotoxicity

C macrophage activation to vesicular pathogens

D IgG synthesis

ANS:A - alternative complement activation.

No answer description is available.

Q11: Specific translocations are associated with

A colon cancer

B breast cancer

C pancreatic cancer

D some leukemias

ANS:D - some leukemias

No answer description is available.

Q12: A monoclonal antibody (mAb) specific for the 2,4-dinitrophenyl (DNP) hapten might also bind

A Leu or Ileu

B His or Pro

C Tyr or Phe

D Ser or Thr

ANS:C - Tyr or Phe

May I know how the mAb specific for 2, 4-dinitrophenyl (DNP) hapten might also bind to Tyr or phe?

Q13: The chemical, typically released by the body in an allergic response is

A histamine

B allergens

C antihistamines

D perforins

ANS:A - histamine

No answer description is available.

Q14: Chronic granulomatous disease results from a failure to perform oxidative burst. This deficiency would be most likely to interfere with

A CTL killing of viruses

B dendritic cell activation to become a mature APC

C infected cell processing of virus peptides

D macrophage intracellular killing of bacteria

ANS:D - macrophage intracellular killing of bacteria

No answer description is available.

Q15: Combined cellular and humoral immune deficiencies result from lack of all of the following except

A a thymus

B class II MHC

C HIV infection of CD4+ T cells

D transporter of antigen peptides (TAP)

ANS:D - transporter of antigen peptides (TAP)

No answer description is available.

Q16: The primary reason for AIDS, a deadly disease is that it

A is caused by a virus

B is caused by a bacterium

C destroys key components of the body's internal defense system

D causes a breakdown of the body's inflammatory response

ANS:C - destroys key components of the body's internal defense system

No answer description is available.

Q17: A selective IgA deficiency would be expected to result in problems with

A bacterial infections

B infections following dental work due to bacteria entering the bloodstream

C mucosal pathogens

D pathogens which can survive inside macrophages

ANS:C - mucosal pathogens

No answer description is available.

Q18: To treat HIV infections using drugs, the major problem is that

A the drugs that are good inhibitors cannot by synthesized

B the drugs interfere with normal digestion

C the virus particles with altered (mutant) proteases arise

D the drugs are rapidly degraded

ANS:C - the virus particles with altered (mutant) proteases arise

No answer description is available.

Q19: The HIV virus infects primarily

A brain cells

B cells in the immune system

C red blood cells

D liver cells

ANS:B - cells in the immune system

Why not option C?



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.