Membrane Structure and Functions

Q1: The mesosomes may be the sites of

A DNA replication and specialized enzymatic reactions

B RNA replications and specialized enzymatic reactions

C RNA replications and specialized cyclic reactions

D None of the above

ANS:A - DNA replication and specialized enzymatic reactions

No answer description is available. 

Q2: Which type of molecule spans the membrane, from its inner to outer surface according to the Fluid mosaic model of cell membranes?

A Cholesterol

B Phospholipid

C Protein

D Carbohydrate

ANS:C - Protein

No answer description is available. 

Q3: Exocytosis is the secretion of proteins

A out of the cell across the plasma membrane into the extracellular space

B out of the cell across the plasma membrane into the intracellular space

C is the uptake of macromolecules from the extracellular space into the cell across the plasma membrane

D is the uptake of macromolecules from the intracellular space into the cell across the plasma membrane

ANS:A - out of the cell across the plasma membrane into the extracellular space

No answer description is available. 

Q4: The plasma membrane is a selectively permeable barrier due to presence of specific transport

A proteins

B amino acids

C carbohydrates

D none of these

ANS:A - proteins

No answer description is available. 

Q5: Bacteriorhodopsin

A absorbs light and pumps protons

B is an integral membrane protein

C contains primarily alpha-helical residues

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available. 

Q6: The model that is now known to be correct for the structure of biological membrane is

A Fluid mosaic model

B Page's model

C Lac Operon model

D Lock and Key model

ANS:A - Fluid mosaic model

No answer description is available. 

Q7: The membrane proteins that catalyze active transport reactions differ from soluble enzymes as

A they are permanently changed during the reaction

B the substrates of the reaction are all outside the cell

C they do not enhance the rates of reaction

D the products of the reaction move in a specific direction

ANS:D - the products of the reaction move in a specific direction

No answer description is available. 

Q8: Peptidoglycan is a complex consisting of

A oligo-saccharide and protein

B polysaccharide and protein

C mono-saccharide and protein

D aminoacid and carbohydrate

ANS:A - oligo-saccharide and protein

No answer description is available. 

Q9: In membranes, lipids are

A glycerophospholipids

B sphingolipids

C sterols

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available. 

Q10: The movement of molecules across a membrane by passive transport does not require

A an input of metabolic energy

B internal energy

C vibrational energy

D none of these

ANS:A - an input of metabolic energy

No answer description is available. 

Q11: In Fluid mosaic model, the biological membrane can be viewed as

A two dimensional solutions of oriented lipids and globular proteins

B three dimensional solutions of oriented lipids and globular proteins

C two dimensional solutions of oriented lipids and carbohydrate

D three dimensional solutions of oriented lipids and carbohydrate

ANS:A - two dimensional solutions of oriented lipids and globular proteins

No answer description is available. 

Q12: Which of the following is correct?

A Peroxisomes have a single boundary membrane

B Peroxisomes contain enzymes that degrade fatty acids and amino acids

C The byproduct of given reactions in (b) is toxic to cells

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available. 

Q13: In active transport, the membrane structure that functions is

A cholesterol

B integral proteins

C carbohydrates

D hydrophobic molecules

ANS:B - integral proteins

No answer description is available. 

Q14: Pinocytosis occurs in

A all eukaryotic cells

B all prokaryotic cells

C mitochondria of all cells

D none of these

ANS:A - all eukaryotic cells

No answer description is available. 

Q15: Cholesterol is somewhat amphipathic due to

A the single hydroxyl along with the hydrocarbon nature of the remainder of the molecule

B the long branched hydrocarbon along with the four hydrocarbon rings

C the five-methyl groups along with the hydrocarbon chain

D the three six-membered rings along with the single five-membered ring

ANS:A - the single hydroxyl along with the hydrocarbon nature of the remainder of the molecule

No answer description is available. 

Q16: Membrane lipids are

A hydrophilic

B hydrophobic

C ampiphillic

D none of these

ANS:A - hydrophilic

No answer description is available. 

Q17: Cholesterol is essential for normal membrane functions because it

A plugs up the cardiac arteries of older men

B cannot be made by higher organisms

C keeps membranes fluid.

D spans the thickness of the bilayer

ANS:C - keeps membranes fluid.

No answer description is available. 

Q18: Which of the following is correct?

A Membranes form boundaries around the cell and distinct subcellular components

B Membranes act as selectively permeable barrier

C Membranes contain varying amount of lipid and protein and some contain small amount of carbohydrates

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available. 

Q19: Biological membranes are like water beds because

A they are always moving

B they (normally) do not leak their contents

C the membrane is thin compared to the enclosed volume

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available. 

Q20: The smooth endoplasmic reticulum (SER) is the site of

A phospholipid synthesis

B amino acid synthesis

C carbohydrate synthesis

D protein synthesis

ANS:A - phospholipid synthesis

No answer description is available. 

Q21: Lysozymes are found in

A plant cells

B animal cells

C microbial cells

D all of these

ANS:B - animal cells

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.