Minerals

Q1: Examples of goitrogenic foods are __________ and __________ .

A turnips and corn

B rutabagas and okra

C raw cabbage and turnips

D cassava and lettuce

ANS:C - raw cabbage and turnips

No answer description is available.

Q2: Manganese is a key component of all of the following enzymes except

A arginase

B pyruvate carboxylase

C ceruloplasmin

D Mn-superoxide dismutase

ANS:C - ceruloplasmin

No answer description is available.

Q3: What transports copper from the intestinal cells to the liver?

A Ceruloplasmin

B Secretin

C Acrolein

D Albumin

ANS:A - Ceruloplasmin

No answer description is available.

Q4: Which group is most often affected with copper deficiency?

A Elderly woman

B Alcoholics

C Active toddlers with limited

D Preterm infants food variety

ANS:A - Elderly woman

No answer description is available.

Q5: Which of the following is necessary for the clotting of blood, functions of certain enzymes and control of fluids through cell membranes?

A Calcium

B Magnesium

C Copper

D Cobalt

ANS:A - Calcium

No answer description is available.

Q6: Which of the following mineral deficiency may result into impaired growth and development, skin lesions and loss of appetite?

A Zinc

B Cobalt

C Iron

D Magnesium

ANS:A - Zinc

No answer description is available.

Q7: Which of the following carbohydrate is effective in promoting the calcium absorption?

A Lactose

B Maltose

C Sucrose

D Xylose

ANS:A - Lactose

No answer description is available.

Q8: The mineral which is considered important in maintaining electrical potential in nerves and membranes is

A magnesium

B manganese

C calcium

D iron

ANS:A - magnesium

No answer description is available.

Q9: Manganese is needed for

A normal bone structure

B reproduction and functioning of central nervous system

C both (a) and (b)

D muscle strengthening

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q10: Wilson's disease is an example of __________ and Menkes' syndrome is an example of __________ .

A zinc deficiency; zinc toxicity

B zinc toxicity; zinc deficiency

C copper deficiency; copper toxicity

D copper toxicity; copper deficiency

ANS:D - copper toxicity; copper deficiency

No answer description is available.

Q11: Which of the following is correct?

A Cobalt is part of vitamin B12.

B Cobalt will not replace the need for vitamin B12 in humans

C Both (a) and (b)

D Cobalt will replace the need for vitamin B12 in humans

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q12: Which of the following two beverages contribute 20 to 30 percent of our daily manganese intake?

A Milk or tea

B Cola or coffee

C Tea or orange juice

D Milk or orange juice

ANS:A - Milk or tea

No answer description is available.

Q13: Which of the following statement is correct?

A Sodium and chloride are the chief extracellular ions of the body

B Sodium and chloride are primarily involved in maintaining osmotic equilibrium and body fluid volume.

C Chloride ion is necessary for the production of hydrochloric acid of gastric juice.

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q14: Normal glucose metabolism requires

A chromium

B manganese

C magnesium

D calcium

ANS:A - chromium

No answer description is available.

Q15: An endemic disease of cardiomyopathy in children is attributed to

A low Se in the environment

B low intake of iron

C high Se in the environment

D high intake of iron

ANS:A - low Se in the environment

Can anyone describe it in detail?

Q16: Which of the following ion is required for the development of sound teeth with resistance to tooth decay?

A Fluoride ion

B Sodium ion

C Chloride ion

D Magnesium ion

ANS:A - Fluoride ion

No answer description is available.

Q17: Chronic consumption of excess selenium can lead to

A brittle hair and nails.

B muscle weakness,

C TPN

D diarrhea

ANS:B - muscle weakness,

3 years ago Option A is the correct answer.

Q18: What condition is caused by iodine deficiency during pregnancy and is characterized by stunted growth, deafness, and mental retardation?

A Cretinism

B Keshan disease

C Multiple sclerosis

D Crohn's disease

ANS:A - Cretinism

No answer description is available.

Q19: Adding __________ to a breakfast of cereal will help your body absorb iron.

A milk

B orange juice

C coffee

D water

ANS:B - orange juice

Because of vitamin C in the orange juice.

Q20: Which of the following mineral is involved in protein metabolism and oxidation reactions?

A Molybdenum

B Manganese

C Magnesium

D calcium

ANS:A - Molybdenum

No answer description is available.

Q21: Which of the following mineral is involved in the enzyme -controlled energy yielding reactions of metabolism?

A Calcium

B Phosphorus

C Iron

D Copper

ANS:B - Phosphorus

All the energy yielding pathways produce ATP's in order to generate enough energy to carry out day to day activities and its formation involves the phosphorylating enzyme Kinase which generates ATP at various steps in metabolic pathways like glycolysis.

Q22: Which trace mineral is a component of the enzyme that activates vitamin A in the eye?

A Zinc

B Iron

C Iodine

D Chromium

ANS:A - Zinc

No answer description is available.

Q23: Consumption of which nutrient leads to the multiplication of oral bacteria?

A Fat

B Carbohydrate

C Protein

D Fluoride

ANS:B - Carbohydrate

No answer description is available.

Q24: Which of the following is not a function of iron?

A Oxygen transport

B Immune function

C Brain function

D Gene regulation

ANS:D - Gene regulation

Why not brain function? Please explain.

Q25: The mineral which aids in the utilization of iron and in hemoglobin synthesis is

A calcium

B phosphorus

C cobalt

D copper

ANS:D - copper

No answer description is available.

Q26: Which of the following vitamin is essential for the absorption of calcium from the intestinal tract?

A Vitamin D

B Vitamin E

C Vitamin B12

D Vitamin B6

ANS:A - Vitamin D

No answer description is available.

Q27: Iodine is a part of thyroid hormone and is essential for the prevention of

A goiter

B osteoporosis

C muscle weakness

D diarrhea

ANS:A - goiter

No answer description is available.

Q28: Which of the following is required as a component of blood hemoglobin?

A Iron

B Magnesium

C Calcium

D Copper

ANS:A - Iron

Hb is made up of 2 basic components Globin as protein and Heme as Prosthetic group. This Prosthetic group has 2 components: Porphyrin and Iron. Iron could be +nt in ferrous (Fe2+) or ferric(Fe3+) form.

Q29: Selenium deficiency leads to

A liver necrosis

B diarrhea

C multiple sclerosis

D Crohn's disease

ANS:A - liver necrosis

No answer description is available.

Q30: What is the main source of natural fluoride?

A Mushrooms

B Potatoes

C Meat

D Water

ANS:D - Water

Water is simply the hydrogen and oxygen combination. So where the fluoride comes from?



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.