Nitrogen Metabolism

Q1: The nitrogen atoms of urea produced in the urea cycle are derived from

A nitrate

B ammonia and aspartic acid

C nitrite

D ammonia

ANS:B - ammonia and aspartic acid

No answer description is available.

Q2: Which of the following amino acid do not fall under the category of essential amino acid?

A Histidine

B Leucine

C Glycine

D Methionine

ANS:C - Glycine

No answer description is available.

Q3: How many molecules of ATP are hydrolysed to form two molecule of ammonia?

A 10

B 5

C 16

D 15

ANS:C - 16

It should be 3.

There is 2 ammonia in 1 urea.

3 ATP's are used to make one urea.

Q4: Nitrate reduction can be carried out by

A only microorganism

B plant and microorganism

C only plants

D none of these

ANS:B - plant and microorganism

Not completely true-the plants carry out Nitrogen reduction through a symbiotic relationship with microorganisms in their roots.

Q5: The products of urea cycle are

A 1 molecule of urea, 1 molecule of ammonia, 1 molecule of ATP and 1 molecule of fumaric acid

B 1 molecule of fumaric acid, 1 molecule of urea, 1 molecule of AMP, 2 molecules of ADP

C 1 molecule of aspartic acid, 1 molecule of ammonia, 1 molecule of fumaric acid, 1 molecule of ATP

D None of the above

ANS:B - 1 molecule of fumaric acid, 1 molecule of urea, 1 molecule of AMP, 2 molecules of ADP

Where is ADP produced?

Q6: Which of the following is used as carbon atom source while producing urea in the urea cycle?

A Arginine

B Aspartic acid

C Carbon dioxide

D Glucose

ANS:C - Carbon dioxide

No answer description is available.

Q7: Urea cycle converts

A ammonia into a less toxic form

B ketoacids into amino acids

C amino acids into ketoacids

D none of these

ANS:A - ammonia into a less toxic form

No answer description is available.

Q8: The inputs to one cycle of the urea cycle are

A 1 molecule of aspartic acid, 1 molecule of ammonia, 1 molecule of carbon dioxide, 3 molecules of ATP

B 1 molecule of urea, 1 molecule of ammonia, 3 molecules of ATP and 1 molecule of fumaric acid

C 1 molecule of fumaric acid, 1 molecule of urea, 3 molecules of AMP

D None of the above

ANS:A - 1 molecule of aspartic acid, 1 molecule of ammonia, 1 molecule of carbon dioxide, 3 molecules of ATP

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.