Oxidative Phosphorylation

Q1: The aerobic breakdown of glucose known as respiration involves

A electron transport phosphorylation

B glycolysis

C Krebs Cycle

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q2: FAD is reduced to FADH2 during

A electron transport phosphorylation

B lactate fermentation

C Krebs cycle

D glycolysis

ANS:C - Krebs cycle

No answer description is available.

Q3: The complete oxidation of glucose yields usable energy in the form of

A FADH2

B coenzyme A

C ATP

D pyruvic acid

ANS:C - ATP

No answer description is available.

Q4: Which of the following is correct sequence of processes in the oxidation of glucose?

A Krebs cycle - glycolysis - electron transport

B Glycolysis - Krebs cycle - eletron transport

C Electron transport - Krebs cycle - glycolysis

D Krebs cycle - electron transport - glycolysis

ANS:B - Glycolysis - Krebs cycle - eletron transport

No answer description is available.

Q5: What happens after glycolysis when oxygen is available as an electron acceptor?

A Pyruvate is formed

B NADH is produced

C Fermentation

D Oxidative phosphorylation

ANS:B - NADH is produced

No answer description is available.

Q6: In aerobic respiration, the compound that enters a mitochondrion is

A acetyl CoA

B pyruvate

C phosphoglyceraldehyde

D oxaloacetate

ANS:B - pyruvate

No answer description is available.

Q7: How many CO2 molecules are exhaled for each O2 molecule utilized in cellular respiration?

A 1

B 3

C 6

D 12

ANS:A - 1

No answer description is available.

Q8: The carbon dioxide is primary a product of

A Krebs cycle

B glycolysis

C electron transport phosphorylation.

D lactate fermentation.

ANS:A - Krebs cycle

No answer description is available.

Q9: Lactic acid is produced by human muscles during strenuous exercise because of lack of

A oxygen

B NAD+

C glucose

D ADP and Pi

ANS:A - oxygen

No answer description is available.

Q10: In electron transport, electrons ultimately pass to

A ADP

B cytochrome b

C oxygen

D none of these

ANS:C - oxygen

No answer description is available.

Q11: A biological redox reaction always involves

A an oxidizing agent

B a gain of electrons

C a reducing agent

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q12: Coenzyme Q is involved in electron transport as

A directly to O2

B a water-soluble electron donor

C covalently attached cytochrome cofactor

D a lipid-soluble electron carrier

ANS:D - a lipid-soluble electron carrier

No answer description is available.

Q13: Which of the following is not a feature of oxidative phosphorylation?

A Direct transfer of phosphate from a substrate molecule to ADP

B An electrochemical gradient across the inner mitochondrial membrane

C A membrane bound ATP synthase

D A protonmotive force

ANS:A - Direct transfer of phosphate from a substrate molecule to ADP

No answer description is available.

Q14: During electron transport, protons are pumped out of the mitochondrion at each of the major sites except for

A complex I

B complex II

C complex III

D complex IV

ANS:B - complex II

No answer description is available.

Q15: Which of the following is not a significant biological oxidizing agent?

A FAD

B Fe3+

C O2

D NAD+

ANS:B - Fe3+

No answer description is available.

Q16: During glycolysis, electrons removed from glucose are passed to

A FAD

B NAD+

C acetyl CoA

D pyruvic acid

ANS:B - NAD+

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.