Photosynthesis and Respiration

Q1: Oxidative phosphorylation is to respiration as __________ is to photosynthesis

A carbon fixation

B electron transport chain

C light capture by chlorophyll

D reduction of NADPH

ANS:B - electron transport chain

No answer description is available.

Q2: Electron transport systems play a vital role in

A Calvin cycle

B photorespiration

C light-dependent reactions

D all of these

ANS:C - light-dependent reactions

No answer description is available.

Q3: Which of the following structures or processes are logically associated with chloroplasts?

A Plant cells

B Chlorophyll

C Thylakoid membranes

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q4: Which of the following is the reduced form of a temporary electron carrier molecule?

A FADH2

B ATP

C NADP+

D CO2

ANS:A - FADH2

No answer description is available.

Q5: During the light-dependent reactions of photosynthesis, which of the following does not occur?

A Splitting of water

B Carbon dioxide fixation

C Release of oxygen

D Absorption of light energy by photosystems

ANS:B - Carbon dioxide fixation

No answer description is available.

Q6: Hydrogen (electron) acceptor in the light reactions is

A ADP

B NADP+

C NAD+

D FADH

ANS:B - NADP+

No answer description is available.

Q7: The rate of photorespiration in most plants increases at.higher temperatures. Some plants have evolved a somewhat round-about system to deal with this problem. This series of reactions is called

A ETS (electron transfer system in light reactions

B C4 pathway

C Photosystem II

D Calvin cycle

ANS:B - C4 pathway

C4 pathway are plants that are adapted in the environment with extreme temperature, some how they have needle leaves which prevent loss of water. Their stomata are closed during the day and at night are open, where they release out carbon dioxide and take in oxygen for respiration process.

Q8: A cyclic electron transport process is the characteristic of

A photosynthesis

B methane oxidation

C sulfide oxidation

D methane production

ANS:A - photosynthesis

No answer description is available.

Q9: Which of the following serves as a reactant in photosynthesis and a product in cellular respiration?

A O2

B CO2

C Sunlight

D ATP

ANS:B - CO2

No answer description is available.

Q10: More ATP is manufactured during __________ than at any other time in all of cellular metabolism.

A fermentation

B glycolysis

C the light reactions of photosynthesis

D oxidative phosphorylation

ANS:D - oxidative phosphorylation

No answer description is available.

Q11: Where does the O2 come from that is essential for the proper functioning of oxidative phosphorylation?

A Fermentation

B Light reactions of photosynthesis

C Dark reactions of photosynthesis

D Carbon fixation

ANS:B - Light reactions of photosynthesis

Antenna complexes, electron transport chains, and carbon fixation are all found in

Q12: In cells having organelles, the steps of the Krebs cycle and the electron transport system occur in the

A cell membrane

B mitochondria

C endoplasmic reticulum

D none of these

ANS:B - mitochondria

No answer description is available.

Q13: The end products of noncyclic photophosphorylation are

A O2, ATP and NADPH

B carbon dioxide, PGAL (phosphoglyceraldehyde), and H2

C water, ADP and NADP+

D carbon dioxide, ATP and water

ANS:A - O2, ATP and NADPH

No answer description is available.

Q14: In oxygenic photosynthesis, the electron donor is

A water

B oxygen

C NADH

D NADPH

ANS:A - water

No answer description is available.

Q15: Antenna complexes, electron transport chains, and carbon fixation are all found in

A animal cells

B bacterial cells

C plant cells

D association with the reactions of the citric acid cycle

ANS:C - plant cells

Carbon fixation occurs during photosynthesis, where the enzyme Rubisco fix carbon dioxide during the day, then the carbon is used by plants to produce glucose and oxygen is released to the atmosphere which is gonna be used by animals for breathing purpose.

Q16: The electrons that are released by the splitting of water during photosynthesis ultimately end up in

A ATP

B O2

C NADPH

D rubisco

ANS:C - NADPH

No answer description is available.

Q17: What is the maximum absorption wavelength for photosystem I in green plants?

A 550 nm

B 600 nm

C 700 nm

D 750 nm

ANS:C - 700 nm

No answer description is available.

Q18: Where do the protons come from that make up the proton gradient used in the light reactions of photosynthesis?

A Glucose

B ATP

C H2O

D NADPH

ANS:C - H2O

No answer description is available.

Q19: Glycolysis takes places in the __________ and produces __________ , which in the presence of oxygen then enters the __________ .

A cytosol; glucose; mitochondrion to complete fermentation

B cytosol; pyruvate; mitochondrion to complete fermentation

C cytosol; pyruvate; mitochondrion to complete cellular respiration

D mitochondrion; pyruvate; chloroplast to complete photosynthesis

ANS:C - cytosol; pyruvate; mitochondrion to complete cellular respiration

No answer description is available.

Q20: The manufacture of ATP in both photosynthesis and respiration is made possible by

A the existence of a proton gradient across specific membranes

B the action of ATP synthase

C energy from the movement of electrons

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q21: A eukaryotic cell that can carry out only fermentation instead of the complete aerobic respiration of glucose

A produces less CO2

B is lacking in O2

C has mitochondria present

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q22: Which enzyme is involved in carbon-fixation reaction?

A NADP reductase

B Cytochrome reductase

C Ribulose bisphosphate carboxylase

D Glycerol kinase

ANS:C - Ribulose bisphosphate carboxylase

No answer description is available.

Q23: What process in cellular respiration is essentially the reverse of carbon fixation in photosynthesis?

A Glycolysis

B Citric acid cycle

C Oxidative phosphorylation

D Alcohol fermentation

ANS:B - Citric acid cycle

No answer description is available.

Q24: Rubisco (RuBP Carboxylase-oxygenase enzyme), glyceraldehyde 3-phosphate, and NADPH all play a role in

A the dark reactions of photosynthesis

B the breakdown of glucose into CO2

C cellular respiration when O2 is present

D alcohol fermentation

ANS:A - the dark reactions of photosynthesis

No answer description is available.

Q25: In the Calvin cycle, carbon dioxide is fixed in a reaction with the

A ribulose diphosphate

B ribulose phosphate

C ribose tri phosphate

D 3-phosphoglyceric acid

ANS:A - ribulose diphosphate

No answer description is available.

Q26: What do coenzyme A, CO2, oxaloacetate, and FADH2 all have in common?

A They are all components or products of the citric acid cycle

B They are part of the dark reactions of photosynthesis

C They are part of the reactions of lactic acid fermentation

D They are all elements of oxidative phosphorylation

ANS:A - They are all components or products of the citric acid cycle

No answer description is available.

Q27: The vast majority of the molecules that act as energy carriers to power cellular activities are made in

A the nucleus

B the Golgi apparatus

C the cytosol

D the mitochondria and chloroplasts

ANS:D - the mitochondria and chloroplasts

No answer description is available.

Q28: If the oxygen is labeled in CO2 and provide this CO2 to a plant, where it is expected to find this labeled oxygen after the plant had undergone photosynthesis?

A In the water used

B In the NADPH

C In the carbohydrate produced

D In the oxygen given off by the plant

ANS:C - In the carbohydrate produced

No answer description is available.

Q29: In oxygenic photosynthesis, water is split in order to provide the

A electrons needed to reduce P680

B O2 needed for the dark reactions

C electrons needed to reduce NADH

D electrons needed for cyclic photophosphorylation

ANS:A - electrons needed to reduce P680

No answer description is available.

Q30: Carbon fixation requires the expenditure of ATP molecules which is generated by

A formation of glucose during the Calvin cycle

B replenishment of chlorophyll

C ETS (electron transfer system) during the light reactions

D none of the above

ANS:C - ETS (electron transfer system) during the light reactions

Antenna complexes, electron transport chains, and carbon fixation are all found in

Q31: Which of the following statements about energy metabolism is false?

A The energy that powers living systems ultimately comes from the sun

B All animals in some way rely on plants for their energy

C Plants provide the water and CO2 that animals need to carry out respiration

D All eukaryotic organisms carry out respiration in the presence of O2

ANS:C - Plants provide the water and CO2 that animals need to carry out respiration

No answer description is available.

Q32: In algae, photosynthesis takes place in

A choloroplasts

B cell membrane

C mitochondria

D none of the above

ANS:A - choloroplasts

No answer description is available.

Q33: Which of the following represents a correct ordering of the events that occur during the respiration of glucose in the absence of O2?

A Glycolysis; citric acid cycle; oxidative phosphorylation

B Glycolysis; oxidative phosphorylation; citric acid cycle

C Oxidative phosphorylation; citric acid cycle; glycolysis

D Glycolysis; fermentation

ANS:D - Glycolysis; fermentation

No answer description is available.

Q34: What do NAD+, NADP+, and FAD+ all have in common?

A They are reduced

B They have a full complement of electrons

C They are oxidized

D They are what is used during carbon fixation in photosynthesis

ANS:C - They are oxidized

No answer description is available.

Q35: Carbon dioxide is reduced in

A noncyclic photophosphorylation

B the Calvin cycle

C the light reactions

D both light and dark reactions

ANS:B - the Calvin cycle

No answer description is available.

Q36: Assume the combined processes of photosynthesis and cellular respiration, the electrons that start as part of H2O at the beginning of the light reactions end up attaching to

A O2 to make new H2O

B NADPH to make new glucose

C pyruvate to make ethanol

D electron transport carriers to make O2

ANS:A - O2 to make new H2O

No answer description is available.

Q37: Which one of the following is a product of both cyclic and noncyclic photophosphorylation?

A NADPH

B O2

C ATP

D Carbohydrate

ANS:C - ATP

No answer description is available.

Q38: The breakdown of glucose occurs by the process known as

A glycolysis

B fermentation

C anaerobic respiration

D Krebs cycle

ANS:A - glycolysis

No answer description is available.

Q39: In noncyclic photophosphorylation, the ultimate acceptor of electrons that have been produced from the splitting of water is

A NADP+

B chlorophyll a

C carbon dioxide

D chlorophyll b

ANS:C - carbon dioxide

No answer description is available.

Q40: NADP+ is reduced to NADPH during

A light dependent reactions

B photorespiration

C calvin cylcle

D none of these

ANS:A - light dependent reactions

During light phase the green pigment traps the radiant energy from the sun, which is converted into chemical energy, and ATP and NADPH are produced during this process. These two molecules are the carriers. ATP energy carrier for the cell activities, and NADPH its a carrier for electrons.

Q41: The cytochrome c oxidase complex

A accepts electrons from cyt c

B donates four electrons to O2

C pumps protons out of the matrix space

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q42: As a result of the photosynthetic process, which product is formed?

A Oxygen

B Water

C Carbon dioxide

D Both (a) and (b)

ANS:A - Oxygen

No answer description is available.

Q43: The followings are the products of the light reactions of photosynthesis except

A ATP

B oxygen

C NADPH

D glucose

ANS:D - glucose

Here question about light reactions of photosynthesis. As there are 2 parts of photosynthesis. Other one is Calvin cycle where glucose is produc

Q44: In the initial step of photosynthesis, sunlight energizes the electron pair of

A adenosine triphosphate (ATP)

B chlorophyll pigments

C water

D carbon dioxide

ANS:B - chlorophyll pigments

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.