Protein Structure

Q1: Beta pleated sheets are examples of protein's

A primary structure

B secondary structure

C tertiary structure

D quaternary structure

ANS:B - secondary structure

No answer description is available. 

Q2: Sickle cell disease is due to

A a mutation in the beta chain of Hb

B a mutation in the alpha chain of Hb

C infection with a parasite

D none of the above

ANS:A - a mutation in the beta chain of Hb

No answer description is available. 

Q3: Protein folding is

A automatic, mediated by the protein itself

B mediated by other proteins called chaperones

C mediated by the ribosomes

D none of the above

ANS:B - mediated by other proteins called chaperones

No answer description is available. 

Q4: Signal sequences are part of a protein that

A signal folding of the protein

B signal the protein synthesis on the ribosomes is ended

C transport proteins to other sites within the cell

D refold proteins in prion-associated diseases

ANS:C - transport proteins to other sites within the cell

No answer description is available. 

Q5: The four subunits of the hemoglobin (Hb) gene represent protein's

A primary structure

B secondary structure

C tertiary structure

D quaternary structure

ANS:D - quaternary structure

No answer description is available. 

Q6: Cyclins are proteins that

A regulate ability of cells to invade tissue

B regulate passage from one stage of cell division to another

C regulate apoptosis of damaged cells

D none of the above

ANS:B - regulate passage from one stage of cell division to another

No answer description is available. 

Q7: Marfan's syndrome is thought to be a mutation affecting

A hemoglobin synthesis

B collagen synthesis

C metabolism of homogentisic acid

D insufficient thyroid production

ANS:B - collagen synthesis

No answer description is available. 

Q8: Over 50% of common cancers are associated with damage to a protein, p53. This protein

A is a cyclin

B is a tumor supressor

C is an oncogene

D regulates apoptosis

ANS:B - is a tumor supressor

No answer description is available. 

Q9: Metastasis involves

A ability of cells to dissolve cellular matrix

B metalloprotein levels

C decreased levels of proteins that regulate metalloproteins

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available. 

Q10: BRACl, an inherited form of breast cancer, regulates cell division by

A binding to a DNA sequence

B complexing with cyclins

C binding to the cell outer membrane

D binding to the protein RAD 51 which repairs DNA damage

ANS:D - binding to the protein RAD 51 which repairs DNA damage

No answer description is available. 

Q11: Individuals with PKU disease are mentally retarded unless

A phenylalanine in the diet is restricted

B tyrosine in the diet is restricted

C homogentisic acid in the diet is restricted

D none of the above

ANS:A - phenylalanine in the diet is restricted

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.