Animal Biotechnology Chromosomes

Q1: Diethyl stilbestrol (DES), a synthetic estrogen causes

A chromosome lagging

B disruption of mitotic spindle

C centriole elongation

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q2: If two genes show 50% recombination

A they are on different chromosomes

B they are on same chromosome but far apart

C both (a) and (b)

D they are closely located on the same chromosome

ANS:C - both (a) and (b)

The correct answer is only option B.

Q3: Which of the following denotes a pair of contrasting characters?

A Alleles

B Phenotype

C Homozygous

D Genotype

ANS:A - Alleles

No answer description is available.

Q4: The degree or extent to which a given genotype is expressed phenotypically in a particular individual is defined as

A penetrance

B expressivity

C inheritance strength

D environmental influence

ANS:B - expressivity

No answer description is available.

Q5: Hairy wing character of Drosophila is due to

A duplication in region of chromosome

B deletion in region of chromosome

C due to presence of additional X-chromosome

D due to a point mutation

ANS:A - duplication in region of chromosome

No answer description is available.

Q6: Raphanobrassica is a classical example of

A aneuploidy

B nullisomy

C allopolyploidy

D None of the above

ANS:C - allopolyploidy

Allopolyploids are having more number of chromsome than normal, also having chromosomes of distinctly different species.

Raphanobrassica is a hybrid of both Radish and cabbage, so it contain chromosomes of both radish and cabbage.

Q7: How many chromosomes are there in the budding yeast (S. cerevisiae)?

A 16

B 17

C 18

D 20

ANS:A - 16

No answer description is available.

Q8: Exchange of segments between non homologous chromosomes is best known as

A translation

B translocation

C recombination

D crossing over

ANS:B - translocation

Can anyone explain this in detail?

Q9: How many chromosomes are there in Caernorhabditis elegans?

A 3

B 6

C 9

D 12

ANS:B - 6

No answer description is available.

Q10: Bar eye character of Drosophila is due to

A duplication in region of 16A of X chromosome

B deletion in region of 16A of X chromosome

C due to presence of additional X-chromosome

D due to a point mutation in eye-locus

ANS:A - duplication in region of 16A of X chromosome

No answer description is available.

Q11: In an organism, the chromosome number is maintained constant because of

A independent assortment

B crossing over

C DNA duplication

D synapsis

ANS:C - DNA duplication

No answer description is available.

Q12: A map of chromosomes that utilizes cloned and sequenced DNA fragments rather than genetic markers is known as

A a physical map

B a genetic map

C a cloning map

D none of these

ANS:A - a physical map

No answer description is available.

Q13: A diagram depicting chromosomes of haploid set of an organism ordered in a series of decreasing size is known as

A zymogram

B chromogram

C idiogram

D karyogram

ANS:C - idiogram

No answer description is available.

Q14: Incase of inversion when the inverted segment of chromosome includes centromere, it is known as

A paracentric inversion

B double inversion

C inverted inversion

D pericentric inversion

ANS:D - pericentric inversion

No answer description is available.

Q15: The percentage of individual with a given genotype, which exhibits the associated phenotype, is defined as

A penetrance

B expressivity

C inheritance percent

D environmental influence

ANS:A - penetrance

No answer description is available.

Q16: How does dosage compensation in Drosophila occur?

A Hypertranscription of male X chromosome

B Hypotranscription of female X chromosome

C X inactivation in females

D Chimerism

ANS:A - Hypertranscription of male X chromosome

No answer description is available.

Q17: Which of the following is correct when a character shows continuous variation assuming a normal distribution?

A It is governed by many genes with small cumulative effect

B It is not controlled genetically

C Many of the variation is due to fluctuation of climate

D None of the above

ANS:A - It is governed by many genes with small cumulative effect

No answer description is available.

Q18: A cross shaped (+) or a ring involving four chromosomes may be formed during metaphase I in case of

A translocation heterozygote

B deficiency

C haploid organism

D duplication

ANS:A - translocation heterozygote

No answer description is available.

Q19: In a dihybrid cross, the progeny of an Fl individual (hetero2ygous for both characters) will show a phenotypic ratio of

A 1:1:1:1

B 1:2:2:1

C 9:3:3:1

D 3:1:1:3

ANS:A - 1:1:1:1

Dihybrid phenotypic ratio is 9:3:3:1.

Q20: Transmission of a gene from male parent to female child to male grand child is known as

A holandric inheritance

B quantitative inheritance

C criss-cross inheritance

D maternal inheritance

ANS:C - criss-cross inheritance

No answer description is available.

Q21: An odd number of cross overs in inverted region will result into formation of a dicentric chromatid and acentric chromatid at anaphase I incase of

A pericentric inversion

B paracentric inversion

C double inversion

D none of these

ANS:B - paracentric inversion

Paracentric inversion:Two breaks on one side of centromere; arm ratio is unchanged.

Pericentric inversion:one break in each arm:often arm ratio is changed. Recombination have duplication and deficiency of chromosomes segment.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.