Animal Breeding and Transgenic Animal

Q1: Transgenic goats produce a variant of human tissue type plasminogen activator protein in

A blood

B urine

C milk

D muscles

ANS:C - milk

No answer description is available.

Q2: When the cells are enucleated and centrifuged, nuclei

A detach from cell and settle at the bottom

B detach from cell and remain in the supernatant

C nuclei remain attached to the cell

D none of the above

ANS:A - detach from cell and settle at the bottom

No answer description is available.

Q3: The technique, mainly used for the diagnosing birth defects in the fetus by means of needle, is called

A amniocentesis

B ectogensis

C transplantation

D all of the above

ANS:A - amniocentesis

No answer description is available.

Q4: The number of follicles at any particular stage is governed by

A the rate of entry of dormant follicles

B the rate of growth of follicles

C the rate of loss of follicles

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q5: Superovulation is an

A increased ovulatory response by external hormonal therapy

B decreased ovulatory response by external hormonal therapy

C decreased ovulatory response by internal hormonal therapy

D increased ovulatory response by internal hormonal therapy

ANS:A - increased ovulatory response by external hormonal therapy

No answer description is available.

Q6: Transgenic goats produce a variant of human tissue type plasminogen activator protein in

A blood

B urine

C milk

D muscles

ANS:C - milk

No answer description is available.

Q7: Which of these established cell lines originate from a mouse embryo?

A 3T3

B BHK

C HeLa

D BTK

ANS:A - 3T3

No answer description is available.

Q8: Enucleation of the cells can be achieved by treating the cells with

A polyethylene glycol

B cytochalasin B

C both (a) and (b)

D alcohol

ANS:B - cytochalasin B

No answer description is available.

Q9: Which of the following statements is false?

A Continuous variation produces a spread of variation within a population

B Discontinuous variation is the result of genetics alone

C Blood group is an example of discontinuous variation

D Discontinuous variation is influenced by the environment

ANS:D - Discontinuous variation is influenced by the environment

No answer description is available.

Q10: Some types of variation are due to changes in the genetic material. What is this type of change called?

A Fertilisation

B Mutation

C Radiation

D Sterilisation

ANS:B - Mutation

No answer description is available.

Q11: The success of embryo transplantation depends upon the ability to obtain an increased number of embryos from animals of superior genetic merit, which can be achieved by the use of

A exogenous gonadatrophic hormones

B endogenous gonadatrophic hormones

C both (a) and (b)

D FSH (Follicle Stimulating Hormone)

ANS:A - exogenous gonadatrophic hormones

No answer description is available.

Q12: Which of the following statement is correct?

A Variation is caused by genes

B Variation is caused by the environment

C Variation can be caused by both genes and the environment

D None of the above

ANS:A - Variation is caused by genes

I think the right answer is C.

Q13: Embryo transfer (ET) refers to the technique by which fertilized ova are collected from the reproductive tract of a genetically

A superior female and transferred to the inferior

B inferior female and transferred to the superior

C balanced female

D none of the above

ANS:A - superior female and transferred to the inferior

No answer description is available.

Q14: For the transfer of whole individual chromosomes, they are isolated from the cells at

A prophase

B metaphase

C telophase

D anaphase

ANS:B - metaphase

No answer description is available.

Q15: Cloning is a method by which numbers of genetically identical organisms are derived from a single organism by

A vegetative propagation

B vegetative initiation

C vegetative termination

D none of these

ANS:A - vegetative propagation

No answer description is available.

Q16: Transgenic goats have been used to produce which of the following protein that is used for dissolving blood clots?

A Amyloid precursor protein

B α1-anti trypsin (AAT)

C Casein

D A variant of human tissue-type plasminogen activator

ANS:D - A variant of human tissue-type plasminogen activator

No answer description is available.

Q17: Fusion of karyoplast with the enucleated cell is achieved in presence of

A cytochalasin B

B polyethylene glycol

C both (a) and (b)

D alcohol

ANS:B - polyethylene glycol

No answer description is available.

Q18: DNA into fish is injected into

A pronuclei

B cytoplasm

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:B - cytoplasm

No answer description is available.

Q19: Which of the following is the process of choosing parent organisms for the characteristics that is wanted in their offspring?

A Active selection

B Reproductive selection

C Selective breeding

D Breeding selection

ANS:C - Selective breeding

No answer description is available.

Q20: DNA microinjection into the egg has been used to produce which of the following transgenic animals?

A Mice

B Chicken

C Pigs

D All of these

ANS:D - All of these

I think it's only mice.

Q21: Which of the following best describes artificial insemination?

A Transplanting an embryo into the uterus

B Fertilization of an egg in a test tube

C Selectively breeding healthy animals

D Taking the sperm and placing it directly

ANS:D - Taking the sperm and placing it directly

No answer description is available.

Q22: Which of the following gene have been introduced into the transgenic fish?

A Human or rat gene for growth hormone

B Chicken gene for delta crystalline protein

C E. coli gene for β-galactosidase

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q23: Which of the following statements best describes a clone?

A An artificial life form

B An offspring where all of the genetic material in every cell is identical to that of both parents

C An offspring where all of the genetic material in every cell is identical to that of one of its parents

D A type of sheep

ANS:C - An offspring where all of the genetic material in every cell is identical to that of one of its parents

No answer description is available.

Q24: Which part of a cell carries the information that is passed from one generation to the next?

A Cell

B Nucleus

C Cytoplasm

D Chloroplast

ANS:B - Nucleus

No answer description is available.

Q25: Which protein has been produced generating a transgenic sheep that is used for replacement therapy for individuals at risk from emphysema?

A Plasminogen activator (tPA)

B α-anti trypsin (AAT)

C Casein

D Amyloid precursor proteins

ANS:B - α-anti trypsin (AAT)

Nice and very helpful for me to practice the quiz program. Thanks.

Q26: Which of these carries the thousands of genes needed to allow animal and plant cells to pass on inherited characteristics?

A Chromosomes

B Chromatogram

C Chromatography

D Chromium

ANS:A - Chromosomes

Chromatography is an analytical technique.

Chromatogram is the instrument used in chromatography.

Chromium is a chemical element.

Chromosomes are the components which carry DNA. DNA has the genetic material on several genes which are inherited to the succeeding generations.

Q27: In transgenic fish, the genes are introduced by

A microinjection in fish

B viruses

C transfer of whole nuclei

D all of these

ANS:A - microinjection in fish

No answer description is available.

Q28: Karyoplast is

A cells devoid of cell wall

B nuclei

C nuclei with only some residual plasma membrane

D cell with nucleus

ANS:C - nuclei with only some residual plasma membrane

No answer description is available.

Q29: Transfection refers to which of the following?

A Synthesis of mRNA from DNA template

B Synthesis of protein based on mRNA sequence

C Introduction of foreign gene in to a cell

D The process by which a cell become malignant

ANS:C - Introduction of foreign gene in to a cell

No answer description is available.

Q30: For the rapid genetic progress, embryo transfer (ET)

A will be as potent a tool as AI (artificial insemination)

B will not be as potent a tool as AI (artificial insemination)

C ET can't be used at all

D will be a superior tool than AI

ANS:B - will not be as potent a tool as AI (artificial insemination)

No answer description is available.

Q31: Which of the following is/are the method of transfection for making transgenic animals?

A Transfer of whole nuclei

B Transfer of whole individual chromosomes or fragment

C Transfer of DNA

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q32: The nucleous of mature unfertilized ovum may be removed by

A irradiation

B surgery

C both (a) and (b)

D neutralization and homogenization

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q33: Which of the following is the word used to describe what happens when the nucleus of a sperm joins with the nucleus of an egg cell?

A Sex

B Fertilisation

C Intercourse

D Reproduction

ANS:B - Fertilisation

No answer description is available.

Q34: Production of transgenic animals require transfections of

A eggs or embryos

B stem cells

C red blood cells

D all of these

ANS:A - eggs or embryos

Please explain this.

Q35: DNA is microinfected into the fertilized egg

A after the fusion of male and female nuclei

B before the fusion of male and female nuclei

C at the time of fusion of male and female nuclei

D any time, it can be infected

ANS:B - before the fusion of male and female nuclei

No answer description is available.

Q36: In which year, Dolly the first mammalian clone was born?

A 1995

B 1997

C 1996

D 1998

ANS:C - 1996

No answer description is available.

Q37: Multiple ovulation and embryo transfer (MOET)

A can increase the rate of progress in dairy cattle

B allows progeny testing of males

C allows progeny testing of females

D all of the above

ANS:D - all of the above

But the ova is present only in female and it is also taking embryo. After zygote formation in the uterus.

Q38: Superovulation is primarily the result of

A decreased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)

B increased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)

C increased atresia in the large follicles (<1.7 mm)

D decreased atresia in small follicles (<1.7 mm)

ANS:A - decreased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)

No answer description is available.

Q39: Animal pharming can be defined as

A growing animals for farming

B programming animals to produce novel products

C generating transgenic animals for farming

D none of the above

ANS:B - programming animals to produce novel products

No answer description is available.

Q40: When a fertilized egg cell develops into an embryo, the entropy of the living system

A decreases

B increases

C remains constant

D none of these

ANS:A - decreases

No answer description is available.

Q41: Chromosomes may be isolated from metaphase cells by

A hypertonic lysis

B hypotonic lysis

C either (a) or (b)

D isotonic lysis

ANS:B - hypotonic lysis

No answer description is available.

Q42: Genetic change can occur only in

A one way

B two ways

C three ways

D four ways

ANS:D - four ways

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.