Animal Cell Culture and Regulation

Q1: Which of the following is correct?

A ECL can be established in suspension cultures whereas it is exceptional for primary cell lines (PCL)

B ECL and PCL can be established in suspension cultures

C PCL can be established in suspension cultures

D none of the above

ANS:A - ECL can be established in suspension cultures whereas it is exceptional for primary cell lines (PCL)

No answer description is available.

Q2: pH of culture medium is initially controlled by

A presence of CO2

B presence of bicarbonate buffer

C addition of bases

D none of these

ANS:B - presence of bicarbonate buffer

No answer description is available.

Q3: Which of the following abnormality, resulted from the inheritance of an unbalanced complement of chromosomes can be diagnosed through karotyping?

A Down's syndrome

B Turner's syndrome

C Klinefelter's syndrome

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q4: The technique of organ culture may be divided on the basis of employing

A solid medium

B liquid medium

C both (a) and (b)

D semi-solid medium

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q5: Specific oxygen consumption rates for mammalian cells are in the range of (where n and p represents to nano and pico respectively)

A 0.05-5 nmol of O2/cell/h

B 5 - 10 nmol of O2 /cell/h

C 0.05-5 pmol of O2/cell/h

D 5 - 10 pmol of O2/cell/h

ANS:C - 0.05-5 pmol of O2/cell/h

No answer description is available.

Q6: Sometimes cell lines can be cultured for such a long time that they apparently develop the potential to be subcultured indefinitely in vitro. Such cells lines are called

A established cell lines

B primary cell lines

C secondary cell lines

D propagated cell lines

ANS:A - established cell lines

No answer description is available.

Q7: Which of the following is the technique used for the embryo culture?

A Organ cultures on plasma clots

B Organ cultures on agar

C Whole embryo cultures

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q8: In animal cell culture, particularly mammalian cell culture, transformation means

A uptake of new genetic material

B phenotypic modifications of cells in culture

C both (a) and (b)

D release of genetic information

ANS:B - phenotypic modifications of cells in culture

Uptake of a foreign genetic material will change the phenotypic expression of the cell.

Q9: Excess CO2 suppress cell growth and productivity by

A inhibiting respiration

B altering intracellular pH by diffusing across cell membrane

C both (a) and (b)

D altering pH of the medium

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q10: Which of the following is incorrect?

A Established cell lines (ECL) have short doubling time

B ECL are invariably aneuploid

C ECL grow in higher density

D ECL do not show much evidence of spatial orientation

ANS:C - ECL grow in higher density

No answer description is available.

Q11: For culturing, plasma from the adult chicken is preferred to mammalian plasma because

A it forms a clear and solid coagulum even after dilution

B it is too opaque

C it doesn't produce solid clots

D it forms a semi solid coagulum

ANS:A - it forms a clear and solid coagulum even after dilution

No answer description is available.

Q12: What is the concentration of CO2 required for culturing animal cells?

A 2-5%

B 1-10%

C 10-15%

D 15-20%

ANS:B - 1-10%

No answer description is available.

Q13: Which of the following is not a source of energy in active muscle cells?

A Creatine phosphate

B ATP

C Lactic acid

D Glucose

ANS:C - Lactic acid

No answer description is available.

Q14: pH of culture medium is initially controlled by

A presence of CO2

B presence of bicarbonate buffer

C addition of bases

D none of these

ANS:B - presence of bicarbonate buffer

No answer description is available.

Q15: Range of optimum glutamine concentration present in the culture media is

A 1-2 mmol/litre

B 2-7 mmol/litre

C 7-15 mmol/litre

D 15 - 20 mmol/litre

ANS:B - 2-7 mmol/litre

No answer description is available.

Q16: The major problem associated with the isolation of free cells and cell aggregates from organs is that of

A releasing the cells from their supporting matrix

B inhibiting the cells from their supporting matrix

C disintegrating the cells from their supporting matrix

D none of the above

ANS:A - releasing the cells from their supporting matrix

No answer description is available.

Q17: Which of the following is not a source of energy in active muscle cells?

A Creatine phosphate

B ATP

C Lactic acid

D Glucose

ANS:C - Lactic acid

No answer description is available.

Q18: How does CO2 help in the cell metabolism during cell culture?

A It participates in the de novo synthesis of purines and pyrimidines

B Helps in the cells respiration

C For monitoring pH of the culture

D All of the above

ANS:A - It participates in the de novo synthesis of purines and pyrimidines

No answer description is available.

Q19: What is the effect of excess accumulation of metabolite products (lactate and ammonium) on cells?

A They act as growth promoters

B They act as growth inhibitors

C Have no effect on cells

D Lactate helps in the growth while ammonium inhibits the growth

ANS:D - Lactate helps in the growth while ammonium inhibits the growth

No answer description is available.

Q20: According to Eagle, the growth of L-strain and Hela-strain cultures require to have mandatory presence of

A 6 amino acids

B 8 amino acids

C 10 amino acids

D 12 amino acids

ANS:D - 12 amino acids

No answer description is available.

Q21: Range of osmolarity tolerated/accepted in mOsm/Kg of H2O by mammalian cells is

A 150-300

B 280-360

C 300-325

D 360-400

ANS:B - 280-360

No answer description is available.

Q22: Excess CO2 suppress cell growth and productivity by

A inhibiting respiration

B altering intracellular pH by diffusing across cell membrane

C both (a) and (b)

D altering pH of the medium

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q23: An established cell line can be called where it has been subcultured at least

A 70 times at an interval of 3 days between subcultures

B 40 times at an interval of 3 days between subcultures

C 70 times at an interval of 1 day between subcultures

D 50 times at an interval of 3 days between subcultures

ANS:A - 70 times at an interval of 3 days between subcultures

No answer description is available.

Q24: At low glucose concentration, below 0.25 mmol/litre, large portions of glucose and glutamine is shunted via

A oxidative pathway

B anaerobic pathway

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:A - oxidative pathway

No answer description is available.

Q25: Higher dissolved oxygen concentration in the culture media are toxic and lead to

A DNA degradation

B lipid peroxidation

C metabolism of nutrients in culture media at a rate greater than that required for consumption

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q26: When dissolved oxygen is lower than the critical concentration, viable cell concentration declines because of

A incomplete glutamine oxidation

B increase in specific lactate production from glucose

C both (a) and (b)

D accumulation of ammonia

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q27: During the growth of animal cells in culture, it is noticed that the cells do not look very healthy. After an investigation, this is found that there is a lot of lactic acid in the culture fluid. What is probably wrong with this culture?

A Ethyl alcohol is being produced in excess

B The cells have too much oxygen

C Glycolysis is being inhibited

D The cells do not have enough oxygen

ANS:D - The cells do not have enough oxygen

anaerobic respiration leads to accumulation of lactic acid

Q28: Range of optimum glucose concentration present in the culture media is

A 5.5 - 55 mmol/litre

B 55 - 75 mmol/litre

C 75-105 mmol/litre

D 105-150 mmol/litre

ANS:A - 5.5 - 55 mmol/litre

No answer description is available.

Q29: The human fibroplast is a classical example of

A stable primary cell lines

B established cell lines

C cell transformations

D none of these

ANS:A - stable primary cell lines

No answer description is available.

Q30: Which of the followings are the metabolic products of glucose and glutamine?

A CO2 and NH3

B CO2 and lactate

C Lactate and ammonium

D Lactate only

ANS:C - Lactate and ammonium

If the final or end product of glucose is CO2 why [A] is not the right answer?

Q31: Cells which have undergone transformation frequently become

A anchorage independent

B anchorage dependent

C stable

D unstable

ANS:A - anchorage independent

No answer description is available.

Q32: Toxicity due to accumulation of ammonia can be overcome

A by substituting glutamine by glutamate

B by controlled addition of glutamine at low level

C by removal of ammonia or ammonium from culture medium

D all of the above

ANS:D - all of the above

Yes, it lead to glutamine metabolism and ammonia in form alanine releases and decrease ammonia concentration.

Q33: To prevent the accumulation of lactate

A low glutamine concentration is required

B high glutamine concentration is required

C low glucose concentration is required

D high glucose concentration is required

ANS:C - low glucose concentration is required

No answer description is available.

Q34: Disaggregating of cells can be achieved by

A physical disruption

B enzymatic digestion

C treating with chelating agents

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q35: What are the main constituents of culture for animal cell growth?

A Glucose and Glutamine

B Growth factors

C Cytokines

D All of these

ANS:A - Glucose and Glutamine

No answer description is available.

Q36: Which of the following is not the explantation technique?

A Slide culture

B Carrel flask culture

C Roller test tube culture

D Adherent primary culture

ANS:D - Adherent primary culture

No answer description is available.

Q37: Accumulation of lactate leads to

A increase in pH

B no change in pH

C reduction in the pH of culture hence loss of cell viability

D no loss of cell viability

ANS:C - reduction in the pH of culture hence loss of cell viability

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.