Antibiotics

Q1: Inoculum preparation for the fermentation medium for penicillin takes place on

A wheat seeds

B barley seeds

C rice seeds

D all of these

ANS:B - barley seeds

No answer description is available.

Q2: pH of the fermentation medium for chlorotetracyclins is

A 5-6

B 6-7

C 7-8

D 8-9

ANS:A - 5-6

No answer description is available.

Q3: Media used for the production of chlorotetracyclin consists of

A sugar, corn steep liquor, CaCO3, (NH4)2SO4 and NH4 Cl

B corn steep liquor, CaCO3 and (NH4)2SO4

C sugar, CaCO3 and (NH4)2SO4

D corn steep liquor, CaCO3, (NH4)2SO4 and NH4 Cl

ANS:A - sugar, corn steep liquor, CaCO3, (NH4)2SO4 and NH4 Cl

No answer description is available.

Q4: Streptomycin is produced by

A S. griseus

B S. griseoflavus

C S. aerofaciens

D S. ramosus

ANS:A - S. griseus

No answer description is available.

Q5: Antibiotics are typically produced in fed batch reactors because

A antibiotic yields are generally higher when cells enter the stationary phase

B the precursors are often toxic to the cells

C antibiotic yields are generally higher when cell growth slows

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q6: Chlorotetracyclin is soluble in

A organic solvents

B water

C ether

D all of these

ANS:B - water

No answer description is available.

Q7: High yield of chlorotetracyclin requires

A no aeration

B continuous aeration

C aeration which does not affect the yield

D controlled aeration

ANS:B - continuous aeration

No answer description is available.

Q8: Which of the following event occurs during second phase of growth of P. chrysogenum?

A Synthesis of penicillin is high

B Mycelial mass increases

C pH increase

D Both (a) and (b)

ANS:D - Both (a) and (b)

Penicillin is produced when the idiophase has reached during this time growth has already halted so the question of increase in mycelial mass does not arise.

Q9: Penicillin is recovered after fermentation as

A potassium penicillin

B calcium penicillin

C sodium penicillin

D penicillin only

ANS:A - potassium penicillin

No answer description is available.

Q10: Which of the following organism(s) produce(s) tetracycline?

A Steptomyces aureofaciens

B Steptomyces ramosus

C Nocardia sulphurea

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q11: The yield of the antibiotic depends upon

A pH of the medium

B age of the inoculum

C composition of the medium

D all of these

ANS:D - all of these

Because the composition of the medium determines growth of microbes, ph should be optimized in order to maintain cell, antibiotic a secondary metabolite produced at the idiophase of the growth curve (thus age dependent).

Q12: Media composition for the production of streptomycin is

A soybean meal, glucose, peptone, malt extract, sodium chloride

B soybean meal, glucose, peptone, malt extract, ammonium chloride

C soybean meal, glucose, peptone, malt extract, calcium carbonate

D soybean meal, glucose, peptone, malt extract, ammonium sulphate

ANS:A - soybean meal, glucose, peptone, malt extract, sodium chloride

No answer description is available.

Q13: Which of the following changes occur during first phase of growth of Penicillium chrysogenum?

A Growth of mycelia occurs

B Ammonia is liberated in the medium

C Lactic acid present in the corn steep liquor is utilized at the maximum rate

D All of the above

ANS:D - All of the above

Growth of mycelia occurs is the correct answer.

Q14: At normal pH, penicillin remains in

A aqueous phase

B solvent phase

C both (a) and (b)

D precipitates

ANS:A - aqueous phase

No answer description is available.

Q15: Fermentation medium for oxytetracyclin (terramycin) consist of

A CSL, starch, (NH4)2 SO4, sodium chloride and CaCO3

B CSL, (NH4)2 SO4, sodium chloride and CaCO3

C CSL, starch,(NH4)2 SO4, ammonium chloride and CaCO3

D CSL,(NH4)2 SO4, ammonium chloride and CaCO3

ANS:A - CSL, starch, (NH4)2 SO4, sodium chloride and CaCO3

Why the fermentation media contain this composition?

Q16: Penicillin is produced by

A aerobic fermentation

B anaerobic fermentation

C aerobic fermentation followed by anaerobic fermentation

D anaerobic fermentation followed by aerobic fermentation

ANS:A - aerobic fermentation

No answer description is available.

Q17: Which of the following precursor is added in the medium to get penicillin G?

A Phenyl carbamic acid

B Phenyl acetic acid

C Ammonium sulphate

D Ammonium chloride

ANS:B - Phenyl acetic acid

No answer description is available.

Q18: Which of the following event occurs during third phase of growth of P chrysogenum?

A Concentration of antibiotic increases in the medium

B Autolysis of the medium starts

C Slight rise in pH due to liberation of ammonia

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q19: At acidic pH, penicillin remains in

A aqueous phase

B solvent phase

C both (a) and (b)

D precipitates

ANS:B - solvent phase

No answer description is available.

Q20: Vegetable oil, (corn oil or soybean oil) added in the fermentation medium for penicillin, act as

A source of nutrients

B carbon source

C antifoam agent

D both (a) and (c)

ANS:C - antifoam agent

No answer description is available.

Q21: During which phase of growth of Penicillium chrysogenum maximum antibiotic production takes place

A during the first phase

B during the second phase

C during the third phase

D same in all the phases

ANS:B - during the second phase

Please I need a better explanation on why it is the second phase (a phase known for optimum growth and no or little production).



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.