Biosensors and Biochips

Q1: Gene banks conserve stocks of

A seed only

B vegetative material only

C seed and vegetative material both

D none of these

ANS:C - seed and vegetative material both

No answer description is available.

Q2: Which of the following adaptations would it be desirable for a farmer to breed into a crop of wheat?

A Early ripening

B Resistance to disease

C Resistance to pests

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q3: An ordered array is any collection of analytical elements configured in

A rows and columns

B randomly

C circle

D none of these

ANS:A - rows and columns

No answer description is available.

Q4: Microarrays are also known as

A biochips

B DNA chips

C gene chips

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q5: When farmers breed new plants they choose the pollen from one variety of plant and place it onto the stigma of another variety of plant. This type of plant breeding is known as

A selective breeding

B pollination

C seed collection

D cuttings

ANS:A - selective breeding

No answer description is available.

Q6: Pollination is the process by which plants transfer male sex cells from one plant to another. How does the nucleus of the male cell reach the female cell?

A It travels on the legs of bees and sticks to the egg cell

B The pollen grain grows a pollen tube and the nucleus travels down the pollen tube to reach the egg cell

C It blows in the wind

D None of the above

ANS:B - The pollen grain grows a pollen tube and the nucleus travels down the pollen tube to reach the egg cell

No answer description is available.

Q7: Hypoxanthine can be measured by

A hypoxanthine sensor

B amorphous silicon ISFET

C urea sensor

D alcohol sensor

ANS:A - hypoxanthine sensor

No answer description is available.

Q8: Single stranded circular RNA encapsidated with a larger RNA in a plant virus is

A a virion

B a viroid

C a virusoid

D none of these

ANS:C - a virusoid

No answer description is available.

Q9: What is the size (in kb) of the tobacco chloroplast genome?

A 55 kilobase

B 155 kilobase

C 325 kilobase

D 375 kilobase

ANS:B - 155 kilobase

No answer description is available.

Q10: The inosine and hypoxanthine can be determined simultaneously by using

A inosine sensor

B inosine and hypoxanthine sensor

C amorphous silicon ISFET

D urea sensor

ANS:A - inosine sensor

No answer description is available.

Q11: Which of the following is correct about micro biosensors?

A Implantation in human body and are suitable for in-vivo measurements

B Can be integrated on one chip and are useful for measuring various substrates in a small amount of sample solution simultaneously

C It is possible to develop disposable transducers for biosensors through mass production

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q12: To qualify as a micro array the analytical device must be

A ordered

B microscopic

C planer and specific

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q13: Microbiosensors are based on

A ions effect

B ionsensitive field effect transistor

C piezoelectric effect

D magnetic effect

ANS:B - ionsensitive field effect transistor

No answer description is available.

Q14: A micro array is an ordered array of microscopic elements on a planer substrate that allows the specific binding of

A gene or gene products

B whole genome

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:A - gene or gene products

The Micro array is a type of platform on which biological or non-biological system takes place in a particularly specific arrangement at the micro level.

Q15: Which of the following technology is used for micro array manufacturing?

A Photolithography

B Ink jetting

C Contact printing

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q16: When a gardener takes a cutting from a plant, indicating that he has made a

A clone

B mutation

C new species

D new variety

ANS:A - clone

No answer description is available.

Q17: Microarray analysis involves biological assays based on

A gels

B filters

C purification columns

D small glass chips

ANS:D - small glass chips

No answer description is available.

Q18: Biochips are made up of

A semi-conducting molecules inserted into the protein frame work

B conducting molecules inserted into the protein frame work

C non-conducting molecules inserted into the protein frame work

D any of the above

ANS:A - semi-conducting molecules inserted into the protein frame work

What is biochip?



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.