Cloning Vectors

Q1: P1 cloning vector is the example of

A plasmid

B cosmid

C bacteriophage

D phagemid

ANS:C - bacteriophage

No answer description is available.

Q2: A plasmid can be considered as a suitable cloning vector if

A it can be readily isolated from the cells

B it possesses a single restriction site for one or more restriction enzymes

C insertion of foreign DNA does not alter its replication properties

D All of the above

ANS:D - All of the above

How option B?

According to above one restriction site is available for one restriction enzyme. If it is correct then why we need the concept of more fragmentation if we increases the time.

Q3: Plasmids which are maintained as limited number of copies per cell are known as

A stringent plasmids

B relaxed plasmids

C cryptic plasmids

D all of these

ANS:A - stringent plasmids

No answer description is available.

Q4: P1 cloning vector allow cloning of DNA of the length of

A 100 kbp

B 50 kbp

C 20 kbp

D 10 kbp

ANS:A - 100 kbp

P1 is a bacteriophage, can allow cloning of 125kbp long DNA segment with an efficiency of 10-5 clones per mu g of insert DNA.

Q5: Which of the following is not true about phagemid?

A Contain functional origin of replication of the plasmid and λ phage

B May be propagated as a plasmid or as phage in appropriate strain

C Contain λ att site

D Can only be propagated as phage

ANS:D - Can only be propagated as phage

Phagemid is a combination of lambda site of bacteriophage and a cosmid.

Q6: Phagemid vectors are

A combination of plasmid and phage λ

B combination of phages and cosmid

C phages carrying properties of plasmids

D all of the above

ANS:A - combination of plasmid and phage λ

No answer description is available.

Q7: Charon 34 and Charon 35 are the examples of

A plasmid vector

B cosmid vector

C phage vector

D phagemid vector

ANS:C - phage vector

No answer description is available.

Q8: Size of the DNA that can be packaged into a λ phage is

A 50 kb

B 35-53 kb

C 40-50 kb

D any size

ANS:B - 35-53 kb

No answer description is available.

Q9: Inserted DNA in λ gt 11 can be expressed as

A β-galactosidase fused protein

B free protein in the cytoplasm

C free protein that is secreted out

D all of the above

ANS:A - β-galactosidase fused protein

No answer description is available.

Q10: pBR 322 has/have which of the following selection marker(s)?

A Ampr

B Tetr

C Both (a) and (b)

D Kanr

ANS:C - Both (a) and (b)

What is pBR 322?

Q11: M 13 is an example of

A filamentous phage

B single stranded DNA vector

C both (a) and (b)

D plasmid

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q12: Phagemid consist of

A plasmid vector carrying λ phage's cos site

B plasmid vector carrying λ attachment (λ att) site

C plasmid vector carrying origin of replication of λ phage only

D plasmid vector carrying origin of replication of plasmid only

ANS:B - plasmid vector carrying λ attachment (λ att) site

Phagemid consists of origin of replication of plasmid and cos sites of lambda phage.

Q13: Difference between λ gt 10 and λ gt 11 vectors is that

A λ gt 11 is an expression vector

B λ gt 10 is an expression vector

C λ gt 10 is a replacement vector

D λ gt 11 is a replacement vector

ANS:A - λ gt 11 is an expression vector

Λgt 10 is an insertion vector while λgt11 is an expression vector.
So, here all the options are wrong for λgt10 but for λgt11 first one is true.

Q14: Cryptic plasmids

A do not exhibit any phenotypic trait

B exhibit many phenotypic traits

C exhibit one phenotypic traits

D exhibit antibiotic resistance

ANS:A - do not exhibit any phenotypic trait

No answer description is available.

Q15: Plasmids which are maintained as limited number of copies per cell are known as

A stringent plasmids

B relaxed plasmids

C cryptic plasmids

D all of these

ANS:A - stringent plasmids

No answer description is available.

Q16: Maximum size of foreign DNA that can be inserted into a replacement vector is

A 25-30 kb

B 18-20 kb

C 20-25 kb

D 40-50 kb

ANS:C - 20-25 kb

For replacement vector, it is possible to clone foreign DNA up to 23 kb in length, hence given answer is correct.

Q17: Charon 34 and Charon 35 can clone DNA upto

A 1-2 kb

B 6-7 kb

C 9-20 kb

D 30-35 kb

ANS:C - 9-20 kb

What is Charon?

Q18: Conjugative plasmids

A exhibit antibiotic resistance

B do not exhibit antibiotic resistance

C carry transfer genes called the tra genes

D do not carry transfer genes

ANS:C - carry transfer genes called the tra genes

No answer description is available.

Q19: Maximum size of foreign DNA that can be inserted into an insertion vector is

A 35 kb

B 18 kb

C 50 kb

D 27 kb

ANS:B - 18 kb

No answer description is available.

Q20: Cosmid vectors are

A plasmids that contain fragment of λ DNA including the cos site

B phages that lack cos site

C plasmids that have no selection marker

D cryptic plasmids

ANS:A - plasmids that contain fragment of λ DNA including the cos site

No answer description is available.

Q21: Cosmid vectors are used for

A cloning small fragments of DNA

B cloning large fragments of DNA

C cloning prokaryotic DNA only

D cloning eukaryotic DNA only

ANS:B - cloning large fragments of DNA

No answer description is available.

Q22: Cos site of the cosmids

A consists of 12 bases

B helps whole genome in circularization and ligation

C both (a) and (b)

D contains cleavage site

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q23: Cryptic plasmids

A do not exhibit any phenotypic trait

B exhibit many phenotypic traits

C exhibit one phenotypic traits

D exhibit antibiotic resistance

ANS:A - do not exhibit any phenotypic trait

No answer description is available.

Q24: Select the wrong statement about plasmids?

A It is extrachromosomal

B It is double stranded

C Its replication depends upon host cell

D It is closed and circular DNA

ANS:C - Its replication depends upon host cell

No answer description is available.

Q25: Cosmids lack

A genes coding for viral proteins

B origin of replication

C marker genes coding for replication

D cleavage site for the insertion of foreign DNA

ANS:A - genes coding for viral proteins

As the genomes used as vectors are unable to harm the host because the harming genome is removed from the vectors.

Q26: Single stranded vectors are useful

A for sequencing of cloned DNA

B for oligonucleotide directed mutagenesis

C for probe preparation

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q27: Charon vectors are different from EMBL vectors because

A they have more extensive range of restriction targets with in their polylinkers.

B physical separation of lambda arm from central fragment is required

C both (a) and (b)

D physical separation of lambda arm from central fragment is not required

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q28: λ ZAP vector is an example of

A phage

B phagemid

C cosmid

D plasmid

ANS:B - phagemid

No answer description is available.

Q29: λ gt 10 and λ gt 11 vectors can propagate cloned fragments up to

A 6-7 kb

B 1-2 kb

C 40-44 kb

D 20-23 kb

ANS:A - 6-7 kb

No answer description is available.

Q30: Plasmid incompatibility is

A inability of a plasmid to grow in the host

B inability of two different plasmids to coexist in the same host cell in the absence of selection pressure.

C both (a) and (b)

D none of the above

ANS:B - inability of two different plasmids to coexist in the same host cell in the absence of selection pressure.

No answer description is available.

Q31: EMBL 3 and EMBL 4 are replacement vectors, which can clone DNA up to

A 6-7 kb

B 15-25 kb

C 40-44 kb

D 1-2 kb

ANS:B - 15-25 kb

No answer description is available.

Q32: Stuffer is

A the right arm of the vector DNA

B the left arm of the vector DNA

C central fragment of the vector DNA

D none of the above

ANS:C - central fragment of the vector DNA

No answer description is available.

Q33: Plasmids which are maintained as multiple copy number per cell are known as

A stringent plasmids

B relaxed plasmids

C cryptic plasmids

D none of these

ANS:B - relaxed plasmids

No answer description is available.

Q34: Plasmids which are maintained as multiple copy number per cell are known as

A stringent plasmids

B relaxed plasmids

C cryptic plasmids

D none of these

ANS:B - relaxed plasmids

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.