Disorders

Q1: Klinefelter syndrome is a manifestation of which chromosome aneuploidy?

A XXX

B XYY

C XXY

D None of these

ANS:C - XXY

No answer description is available.

Q2: A deficiency of the enzyme Hypoxanthine Guanine phosphoribosyl transferase (HGPRT) may cause

A Gaucher's disease

B Ehlers-Danlos syndrome

C Lesch- Nyhan syndrome

D Kleinefelter's syndrome

ANS:C - Lesch- Nyhan syndrome

No answer description is available.

Q3: What is the defective enzyme in the glycogen storage Von Gierke's disease?

A Phosphorylase

B Phosphofructokinase

C Glucose-6-phosphatase

D None of the above

ANS:C - Glucose-6-phosphatase

No answer description is available.

Q4: The disorder in which of the following may cause "Ehlers-Danlos Syndrome"?

A Dlashin protein

B Collagen protein

C Fibrin protein

D Globulin protein

ANS:B - Collagen protein

Explain the answer.

Q5: During sickle cell anemia which of the following takes place?

A Glutamine change to valine

B Valine change to glutamine

C Aspartic acid change to glutamic acid

D Glutamic acid change to aspartic acid

ANS:A - Glutamine change to valine

Explain in detail.

Q6: Which of the protein is involved in Alzheimer's disease?

A A4

B Amylin

C Fibrin

D Alzhemin

ANS:A - A4

No answer description is available.

Q7: If the RBC of human were kept in 0.9% NaCl solution, what sort of change will occur to RBC?

A Cell will Burst

B Cell will shrink

C No change to RBC

D RBC will destroy

ANS:C - No change to RBC

No answer description is available.

Q8: Which of the following sets belongs to a distinct class or category?

A Ribose, sucrose, glucose, fructose

B Sterols, waxes, fatty acids, amino acids.

C Oils, sterols, waxes, fats

D Nucleotide, nucleoside, nucleus, DNA

ANS:B - Sterols, waxes, fatty acids, amino acids.

How can option B is the correct answer?

To which class or category does it belongs to?

Q9: Which of the modification in hemoglobin is the cause of sickle cell anemia?

A A mutation in the beta chain

B A deletion in the beta chain

C Replacement of the B chain by D chain

D None of the above

ANS:A - A mutation in the beta chain

The sickle-cell disease occurs when the sixth amino acid, glutamic acid, is replaced by valine to change its structure and function; as such, sickle-cell anemia is also known as E6V. Valine is hydrophobic, causing the haemoglobin to collapse on itself occasionally.

The structure is not changed otherwise. When enough haemoglobin collapses on itself the red blood cells become sickle-shaped.

Q10: Methotrexate is toxic to human cells because it inhibits

A formation of CTP from UTP

B reduction of H2 folate to H4 folate

C synthesis of PRPP

D none of the above

ANS:B - reduction of H2 folate to H4 folate

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.