Environmental Protection

Q1: The rate of degradation and microbes resistance to toxic pollutants remain better when the

A mixed cell population is used

B individual cell is used

C mixed cell population along with metals is used

D individual cell along with metal is used

ANS:A - mixed cell population is used

No answer description is available.

Q2: Which of the following can be used for the removal of color from the effluents of pulp mill?

A Coriolus versicolor entrapped in calcium alginate beads

B Phanerochaete chrysosporium

C Both (a) and (b)

D Nitrosomonas europaen

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q3: The heavily polluted zone of water reservoir is known as

A pleosaprophytic zone

B mesosaprophytic zone

C oligosaprophytic zone

D none of these

ANS:A - pleosaprophytic zone

No answer description is available.

Q4: Which of the following/(s) can be used for the reduction of nitrate in waste water?

A Growth of Hypomicrobium in presence of added methanol

B Micrococcus denitrificans cells encapsulated in liquid membranes

C Both (a) and (b)

D Nitrosomonas europaen

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q5: Phenols degradation in waste water of hospitals, laboratories and coal processing to coke can be achieved by using

A fungus Aureobasidium pullulans adsorbed by the fibrous asbestos

B cells of Pseudomonas spp. either adsorbed to anthracite coal or entrapped on alginate gel

C both (a) and (b)

D Phanerochaete chrysosporium

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q6: Inundation involves use of a/an

A large number of organisms over a short time to suppress/destroy a population

B organism over a short time to suppress/destroy a population

C large number of organisms over a long time to suppress/destroy a population

D organism over a long time to suppress/destroy a population

ANS:A - large number of organisms over a short time to suppress/destroy a population

No answer description is available.

Q7: Which of the following herbicide is known to be effective against perennial shrubs, annual weeds and weeds of rice?

A Cycloheximide

B Anisomycin

C Herbicidin

D Bialaphos

ANS:A - Cycloheximide

No answer description is available.

Q8: Which of the following accumulates from factory waste?

A Pseudomonas aeruginosa

B Thiobacillus

C Pseudomonas putida

D Zoogloea ramigera

ANS:D - Zoogloea ramigera

No answer description is available.

Q9: Which of the following microorganisms leach metals out of rock ores and can accumulate silver?

A Pseudomonas aeruginosa

B Thiobacillus

C Pseudomonas putida

D Zoogloea ramigera

ANS:B - Thiobacillus

No answer description is available.

Q10: Which of the following subgroup/(s) belong/(s) to the Baculo viruses?

A Nuclear polyhedrosis viruses

B Granulosis viruses

C Oryctestypes

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q11: Which of the following is the most effective for the rice sheath blight pathogen, Pellicularia sasakii?

A Polyoxin D

B Polyoxin B

C Polyoxin L

D Polyoxin C

ANS:A - Polyoxin D

No answer description is available.

Q12: Streptomyces griseochromogenes is reported to show a potent curative effect against

A rice blast disease

B yellow blight of maize

C milo of soybean

D eye spot of sugarcane

ANS:A - rice blast disease

No answer description is available.

Q13: Which of the following is selectively effective against dicot weeds?

A Cycloheximide

B Anisomycin

C Herbicidin A and B

D Bialaphos

ANS:C - Herbicidin A and B

No answer description is available.

Q14: Milbemycin is known to exhibit a broad spectrum of activity against

A agricultural pests

B agricultural herbs

C agricultural insects

D all of these

ANS:A - agricultural pests

No answer description is available.

Q15: Which of the bacteria is considered for biological leaching?

A T. thiooxidans

B T. ferrooxidans

C Ferrobacillus terrooxidans

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q16: Which of the following is known to control Colorado potato beetle?

A Beaveria bassiana

B Metarhizium anisopliae

C Verticillium lecauii

D Nomuraea rileyi

ANS:A - Beaveria bassiana

No answer description is available.

Q17: Which of the following have been used to oxidize ammonia and to prevent algal growth?

A growth of hypomicrobium in presence of added methanol

B Micrococcus denitrificans cells encapsulated in liquid membranes

C Both (a) and (b)

D Nitrosomonas europaen

ANS:D - Nitrosomonas europaen

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.