Gene Transfer in Plants

Q1: The size of the virulent plasmid of Agrobacterium tumefaciens is

A 40-80 kb

B 80-120 kb

C 140-235 kb

D >235 kb

ANS:C - 140-235 kb

But in slater its 40kb.

Q2: The direct repeats flanking the T-DNA of Agrobacterium tume-faciens are known as

A cos site

B flanking sequences

C border sequences

D transfer sequences

ANS:C - border sequences

No answer description is available.

Q3: Virulence trait ofAgrobacterium tumefaciens is borne on

A chromosomal DNA

B tumour inducing plasmid DNA

C both chromosomal and plasmid DNA

D cryptic plasmid DNA

ANS:B - tumour inducing plasmid DNA

ChavA and chavB chromosomal genes also work as virulent factor.

Q4: Integrated nopaline T-DNA occurs as

A single segment

B two segments

C three segments

D four segments

ANS:A - single segment

No answer description is available.

Q5: Because of large size of Ti-plasmid, intermediate vectors (IV) are developed in which T DNA has been subcloned into

A pBR 322 based plasmid vector

B pRK 2013

C pRN 3

D all of these

ANS:A - pBR 322 based plasmid vector

No answer description is available.

Q6: In a plant tumour cell

A complete Ti plasmid is incorporated in plant nuclear DNA

B different parts of the Ti-plasmid are incorporated

C only a small specific segment of callus T DNA is incorporated

D may vary from plant to plant

ANS:C - only a small specific segment of callus T DNA is incorporated

No answer description is available.

Q7: The transfer of intermediate vectors into Agrobacterium are brought about by

A transformation

B biparental mating

C triparental mating

D transduction

ANS:C - triparental mating

No answer description is available.

Q8: Integrated octopine T DNA occurs as

A single segment

B two segments

C three segments

D four segments

ANS:B - two segments

No answer description is available.

Q9: On Ti-plasmid T-region or T-DNA is flanked by a direct repeat of

A 12 bp

B 20 bp

C 25 bp

D 30 bp

ANS:C - 25 bp

No answer description is available.

Q10: Co-integrating transformation vectors must include a region of homology in

A the vector plasmid

B the Ti-plasmid

C between vector plasmid and Ti-plasmid

D none of these

ANS:C - between vector plasmid and Ti-plasmid

No answer description is available.

Q11: Agrobacterium tumefaciens is a

A gram (+) bacteria

B gram (-) bacteria

C a fungi

D a yeast

ANS:B - gram (-) bacteria

No answer description is available.

Q12: Which of the following is true about Agrobacterium tumefaciens?

A It causes crown gall disease of plants

B It infects gymosperms

C It infects dicotyledonous angiosperms

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q13: The right segment of octopine T-DNA (TR) is necessary for

A enzymes for agropine biosynthesis

B tumour formation

C conjugative transfer

D all of these

ANS:A - enzymes for agropine biosynthesis

No answer description is available.

Q14: Opines are

A amino acid derivatives found in tumor tissues

B amino acid derivatives found in normal tissues

C amino acid derivatives found in both normal as well as tumor tissues

D none of the above

ANS:A - amino acid derivatives found in tumor tissues

No answer description is available.

Q15: Which of the following genes are constitutively expressed and control the plant induced activation of other vir genes?

A vir A and vir G

B vir C and vir D

C vir B and vir E

D vir A and vir B

ANS:A - vir A and vir G

No answer description is available.

Q16: The left segment of octopine T-DNA (TL) is necessary for

A enzymes for agropine biosynthesis

B tumour formation

C conjugative transfer

D all of these

ANS:B - tumour formation

No answer description is available.

Q17: Which of the following is not true about the helper plasmids?

A These can replicate in Agrobacterium

B These help in the mediating conjugation of intermediate vectors

C These can't replicate in Agrobacterium

D All of the above

ANS:A - These can replicate in Agrobacterium

No answer description is available.

Q18: Virulent strains of Agrobacterium contain large Ti-plasmids, which are responsible for the DNA transfer and subsequent disease symptoms. It has been shown that Ti-plasmids contain

A one set of sequence necessary for gene transfer

B two sets of sequence necessary for gene transfer

C three sets of sequence necessary for gene transfer

D four sets of sequence necessary for gene transfer

ANS:B - two sets of sequence necessary for gene transfer

No answer description is available.

Q19: Opines that are present in crown gall tumour include

A octopine

B nopaline

C agropine

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q20: Which of the following is not true for microinjection technique that involves transfer of DNA into protoplast?

A It is carried out with the help of micromanipulator

B The recipient cells are immobilized on artificial support or artificially bound to substarate

C It employs needle with diameter greater than cell diameter

D all of the above

ANS:C - It employs needle with diameter greater than cell diameter

Give reason. How it will be?

Q21: Microinjection involves

A injection of large amount of DNA

B injection of DNA into bigger cells

C injection with needle having diameter greater than cell diameter

D all of the above

ANS:C - injection with needle having diameter greater than cell diameter

Agree. This answer is absolutely wrong.

DNA is transferred to a single cell at a time with the control over a number of copies to be transferred into the cell.

Q22: Opine synthesis is the property

A conferred to plant cells when it transformed by Agrobacterium tumefaciens

B determined by the bacteria Agrobacterium tumefaciens

C both (a) and (b)

D of normal plant cells

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q23: Which of the following is not true about the direct repeats flanking T-DNA?

A They are conserved between nopaline and octopine Ti-plasmids

B These repeats are transferred intact to the plant genome

C These are important in integration mechanism

D all of the above

ANS:B - These repeats are transferred intact to the plant genome

No answer description is available.

Q24: In response to the activating signal molecule, an endonuclease is produced that causes nicks in the T-DNA. It is encoded by

A vir A

B vir B

C vir C

D vir D

ANS:D - vir D

No answer description is available.

Q25: Which of the following plant signal molecules regulate the expression of vir B, C, D and E in case of tobacco?

A Acetosyringone

B α-hydroxy syringone

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q26: Liposomes mediated gene transfer in plants involves

A plasmid DNA enclosed in a lipid bag

B fusion of liposomes with protoplast

C use of polyethylene glycol (PEG)

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q27: Crown gall tissue

A can be cultivated in vitro in absence of bacteria

B retains tumorous properties when cultivated

C both (a) and (b)

D shows tumorous properties only in presence of bacteria

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q28: Vir genes required for the T-DNA transfer and processing are located

A on the T-DNA

B outside the T-DNA region

C on the plant genome

D none of these

ANS:B - outside the T-DNA region

No answer description is available.

Q29: Co-integrating transformation vectors must include a region of homology in

A the vector plasmid

B the Ti-plasmid

C between vector plasmid and Ti-plasmid

D none of these

ANS:C - between vector plasmid and Ti-plasmid

No answer description is available.

Q30: T-DNA transfer and processing into plant genome requires products of which of the following genes?

A vir A,B

B vir G,C

C vir D,E

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q31: Direct DNA uptake by protoplasts can be stimulated by

A polyethylene glycol (PEG)

B decanal

C luciferin

D all of these

ANS:A - polyethylene glycol (PEG)

No answer description is available.

Q32: Plant transformation vectors based on Agrobacterium can generally be divided into

A two vectors

B four vectors

C six vectors

D eight vectors

ANS:A - two vectors

What are those? Explain in detail.

Q33: In the liposome mediated gene transfer in plants, nucleic acids are

A protected from nuclease digestion

B stable in liposomes

C both (a) and (b)

D not stable in liposomes

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q34: Which technique is used to introduce genes into dicots?

A electroporation

B particle acceleration

C microinjection

D Ti plasmid infection

ANS:D - Ti plasmid infection

No answer description is available.

Q35: Advantage of microprojectile method over microinjection method for gene transfer in plants include

A intact cells are used

B method is universal in its application irrespective of all shape, size, type and presence or absence of cell wall

C gene can be transferred to many cells simultaneously

D all of the above

ANS:D - all of the above

What is meant by micro projectile method?

Q36: Which of the following are used as selection marker for the cells transformed with Agrobacterium?

A Neomycin phosphotransferase

B Streptomycin phosphotransferase

C Hygromycin phosphotransferase

D any of the above

ANS:D - any of the above

No answer description is available.

Q37: Intermediate vectors containing T-DNA are conjugation deficient. Thus conjugation is mediated in presence of which of the following plasmid?

A pRK 2013

B pRN 3

C either (a) or (b)

D none of these

ANS:C - either (a) or (b)

No answer description is available.

Q38: Which of the following is true about T DNA?

A Integration of T DNA can occur at many different, apparently random, sites in the plant nuclear DNA

B Integration of T DNA occurs only at one specific sites in the plant nuclear DNA

C Integration of T DNA occurs at two specific sites in the plant nuclear DNA

D Integration of T DNA occurs at one site that may be random in the plant nuclear DNA

ANS:A - Integration of T DNA can occur at many different, apparently random, sites in the plant nuclear DNA

No answer description is available.

Q39: On Ti-plasmid T-region or T-DNA is flanked by a direct repeat of

A 12 bp

B 20 bp

C 25 bp

D 30 bp

ANS:C - 25 bp

No answer description is available.

Q40: Microprojectile method of gene transfer in plants involves delivery of DNA

A with the help of micromanipulator

B with the help of bolistics

C with the help of needles

D any of the above

ANS:B - with the help of bolistics

It is With the help of Biolistics, not bolistics.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.