General Plant Biotechnology

Q1: Archaeabacteria differ from the true bacteria as they have

A different cell membrane lipids

B cell wall composition

C ribosomal RNA structure

D growth not inhibited by antibiotics

ANS:B - cell wall composition

No answer description is available.

Q2: The major source of sugar in the world is

A watermelon

B beetroot

C sugarcane

D dates

ANS:C - sugarcane

Give clear explanation.

Q3: What are the names of the two genders of haploid yeast cells?

A A and Alpha

B M and F

C Y(a)and Y(b)

D None of these

ANS:A - A and Alpha

No answer description is available.

Q4: The volume of O2 liberated in photosynthesis has which of the following ratio to CO2?

A 1:1

B 2:1

C 1:2

D 3:1

ANS:A - 1:1

No answer description is available.

Q5: Rice can grow in water submerged soil because the plants

A have spongy roots

B can oxidize the micro-environment around their roots and thus able to absorb oxygen

C are adapted to enable roots to ward off toxic products

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q6: Lichen involves two organisms as

A virus and bacteria

B algae and bacteria

C algae and fungi

D fungi and mosses

ANS:C - algae and fungi

No answer description is available.

Q7: Which group of land plants is most restricted to moist environments?

A Lycophyta

B Sphenophyta

C Bryophyta

D Angiosperms

ANS:C - Bryophyta

No answer description is available.

Q8: In the bundle sheath of C4 plant __________ is/ are less than mesophyll.

A PSI

B PSII

C PSI or PSII

D PSI and PSII

ANS:B - PSII

What's the reason for less PS2 in bundle sheath?

Q9: Auxanometer is used for measuring

A respiratory activity

B photosynthetic activity

C growth activity

D osmotic pressure

ANS:C - growth activity

No answer description is available.

Q10: Triticale is derived by crossing

A wheat and rice

B wheat and tapioca

C rye (secale) and wheat

D rye and rice

ANS:C - rye (secale) and wheat

No answer description is available.

Q11: Mycorrhizae are symbiotic associations between

A algae and fungi

B root and fungi

C bacteria and root

D bacteria and fungi

ANS:B - root and fungi

No answer description is available.

Q12: Which group of plants has the greatest diversity (i.e. the most species) living today?

A Bryophyta

B Lycophyta

C Gymnosperms

D Angiosperms

ANS:D - Angiosperms

Angiosperms are most advances and highly evolved group of plants.

Q13: Gypsum is beneficial for

A phosphorus enriched soil

B water logged soil

C alkaline soil

D saline soil

ANS:C - alkaline soil

No answer description is available.

Q14: Who among the following coined the term Biotechnology?

A Karl Ereky

B James Clarke

C Paul Terasaky

D Clarke and Sommer

ANS:A - Karl Ereky

No answer description is available.

Q15: The study of interaction between living organism and environment is called

A ecosystem

B phytogeography

C ecology

D photosociology

ANS:C - ecology

No answer description is available.

Q16: In angiosperm, the endosperm is

A haploid

B diploid

C triploid

D none of these

ANS:C - triploid

No answer description is available.

Q17: What single feature is probably most responsible for the success of angiosperms?

A Seeds

B Fruit

C Broad leaves

D Flowers

ANS:D - Flowers

No answer description is available.

Q18: A very common mutualistic, symbiotic relationship between a fungus and the roots of a plant is

A lichen

B mycorrhizal

C ascomycete

D basidiomycete

ANS:B - mycorrhizal

No answer description is available.

Q19: Neurospora is used as an experimental tool in

A ecology

B cytology

C genetics

D physiology

ANS:C - genetics

No answer description is available.

Q20: The proteins that forms the walls of the microtubules are

A actin

B tubulin

C pectin

D hydroxyproline

ANS:B - tubulin

No answer description is available.

Q21: The colour of flower is due to the presence of

A chlorophyll

B xanthophylls

C florigen

D chromoplast or anthocyanin

ANS:D - chromoplast or anthocyanin

No answer description is available.

Q22: Triticale, the first man made cereal is an example of

A artificial allopolyploidy

B artificial autopolyploidy

C man made crossing

D artificial evolution

ANS:A - artificial allopolyploidy

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.