Media Required for Plant Cell Culture

Q1: Which of the following is an ethylene biosynthesis inhibitor?

A Citric acid

B Succinic acid

C Activated charcoal

D Silver thiosulphate

ANS:D - Silver thiosulphate

How?

In my view, it is biochar. Can anyone explain this in detail?

Q2: Which is/are the naturally occurring plant auxins?

A Indole acetic acid (IAA)

B Naphthalenacetic acid (NAA)

C 2,4-dichlorophenoxyacetic acid

D All of the above

ANS:A - Indole acetic acid (IAA)

The four naturally occurring (endogenous) auxins are IAA, 4-chloroindole-3-acetic acid, phenylacetic acid, and indole-3-butyric acid; only these four were found to be synthesized by plants

Q3: Concentration of sucrose generally used in plant cell culture media is

A 10-15 g/l

B 20-30 g/l

C 40-50 g/l

D 60-70 g/l

ANS:B - 20-30 g/l

No answer description is available.

Q4: Which of the following growth regulator cause plant cells to grow?

A Auxins

B Cytokinins

C Gibberellins

D Brassinosteroids

ANS:A - Auxins

No answer description is available.

Q5: Which is the most common carbon source used in the plant cell culture media?

A Sucrose

B Glucose

C Fructose

D Maltose

ANS:A - Sucrose

No answer description is available.

Q6: To maintain the pH of the culture

A organic acid such as citric, fumaric, malic and succinic acid is used

B synthetic buffers such as Tris, MES or HEPS are used

C both (a) and (b)

D ammonium salts are used

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q7: Which of the following is not a cytokinin?

A 2,4-dichlorophenoxyacetic acid

B 6 benzylaminopurine

C Zeatin

D Kinetin

ANS:A - 2,4-dichlorophenoxyacetic acid

No answer description is available.

Q8: Neutralized activated charcoal is occasionally added to young regenerating cultures to

A remove toxic phenolics produced by the stressed plant cell

B help to remove plants growth regulators introduced at an earlier stage

C both (a) and (b)

D maintain the pH of the medium

ANS:C - both (a) and (b)

Neutralized activated charcoal is occasionally added to young regenerating cultures to remove toxic phenolics produced by the stressed plant cell.

So, the right answer is A.

Q9: Which of the following is not an auxin?

A Indole acetic acid (IAA)

B Naphthalenacetic acid (NAA)

C zeatin

D Indole butyric acid

ANS:C - zeatin

No answer description is available.

Q10: Silver thiosulphate is added to culture medium as it helps to

A maintain the pH

B remove toxic phenolics from plant cells

C prevent the gaseous plant hormone, ethylene dioxide from accumulating to detrimental condition.

D all of the above

ANS:C - prevent the gaseous plant hormone, ethylene dioxide from accumulating to detrimental condition.

No answer description is available.

Q11: Which of the following growth regulator is used to stimulate embryo or shoot development?

A Auxins

B Cytokinins

C Gibberellins

D Brassinosteroids

ANS:C - Gibberellins

No answer description is available.

Q12: Which of the following growth regulator is added for short initiation during plant regeneration from callus?

A Auxins

B Cytokinins

C Gibberellins

D Brassinosteroids

ANS:B - Cytokinins

Please explain.

Q13: What is 'nurse' or conditioned medium?

A It is the media full of growth factors used for the growth of cells

B It is the medium added to nurse the callus culture

C Both (a) and (b)

D It is the liquid medium removed from the suspension of fast growing cells

ANS:D - It is the liquid medium removed from the suspension of fast growing cells

No answer description is available.

Q14: What are the macronutrients used in plant cell culture medium?

A N, P, K, S, Na

B N, P, K, Ca, Cl

C N, P, K, S, Ca

D N, P, Ca, Na, Cl

ANS:C - N, P, K, S, Ca

No answer description is available.

Q15: Very high sugar concentration (40-100 g/l) have been used

A in specialized secondary metabolite production

B to adjust the osmotic potential of the media in short term treatment for regeneration

C Both (a) and (b)

D none of these

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q16: Which is/are the disadvantage/(s) of using IAA in plant cell culture media?

A It is unstable in solution

B Gets easily oxidized

C Conjugated to inactive form by plant cells

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q17: Nitrogen in the plant cell culture media is provided by either ammonia or nitrate salt. In the media

A utilization of ammonium cause culture pH to drop while utilization of nitrate cause culture pH to rise

B utilization of nitrate cause culture pH to drop while utilization of ammonium cause culture pH to rise

C utilization of both ammonium and nitrate result in rise in pH

D utilization of both ammonium and nitrate result in drop in pH

ANS:A - utilization of ammonium cause culture pH to drop while utilization of nitrate cause culture pH to rise

No answer description is available.

Q18: In plant cell culture media, auxins and cytokinins are used in the range of

A l-50μM

B 50-100μM

C 100-125μM

D more than 125μM

ANS:A - l-50μM

No answer description is available.

Q19: Which of the following is not true about nurse or conditioned medium?

A It is liquid removed from the suspension of fast growing cells

B It contains uncharacterized growth factor released by growing cells

C It is used in the culture of regenerating protoplast

D it is removed aseptically from the culture and is autoclaved before use

ANS:D - it is removed aseptically from the culture and is autoclaved before use

No answer description is available.

Q20: Which of the following growth regulator promote cell division?

A Auxins

B Cytokinins

C Gibberellins

D Brassinosteroids

ANS:B - Cytokinins

Auxin is also used in cell division.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.