Nitrogen Fixation and Photosynthesis

Q1: Which of the following molecule is produced from the fixation of CO2 in C4 plants?

A Malate

B Oxaloacetate

C Pyruvate

D Alpha-ketoglutarate

ANS:B - Oxaloacetate

In c4 plants co2 is fixed with PEPA the three carbon compound and the stable four carbon compound formed namely oxaloacetic acid.

Q2: A major plant macronutrient found in nucleic acids and proteins is

A calcium

B nitrogen

C sulphur

D iron

ANS:B - nitrogen

Good question. Thanks.

Q3: Nitrosomonous and Nitrobacter obtain their carbon for growth from

A organic compounds

B carbon dioxide

C elementary carbon

D none of these

ANS:B - carbon dioxide

No answer description is available.

Q4: In the Calvin cycle of C3 plants, which molecule is the acceptor of CO2?

A Erythrose-4-phosphate

B Ribulose-l,5-diphosphate

C Ribose-5-phosphate

D Alpha-ketoglutarate

ANS:B - Ribulose-l,5-diphosphate

No answer description is available.

Q5: Organisms capable of converting N2 to NO3 are

A yeasts

B bacteria

C roundworms

D moulds

ANS:B - bacteria

No answer description is available.

Q6: What is the metal ligand in chlorophylls?

A Copper (Cu)

B Iron (Fe)

C Magnesium (Mg)

D Manganese (Mn)

ANS:C - Magnesium (Mg)

No answer description is available.

Q7: What type of long chain alcohol is esterified to plant chlorophyll molecules?

A Dolichol

B Farnesol

C Phytol

D None of these

ANS:C - Phytol

No answer description is available.

Q8: Which of the following aid plants in the acquisition of nitrogen from nitrogen gas of the atmosphere?

A Bacteria

B Algae

C Nematodes

D Moulds

ANS:A - Bacteria

No answer description is available.

Q9: During nitrogen fixation the enzyme nitrogenase catalyse the reaction. The reaction is high energy demanding which require approximately

A 12 ATP

B 18 ATP

C 25 ATP

D 7 ATP

ANS:B - 18 ATP

How it needs 18 molecules, one N2 needs 8 ATP molecule to breakdown then how come it needs 18 ATP?

Q10: Which of the following bacteria genus is capable of oxidizing ammonia (NH4)?

A Nitrospina

B Nitrobacter

C Nitrosococcus

D Nitrosobacter

ANS:C - Nitrosococcus

No answer description is available.

Q11: The chief source of nitrogen for green plants is

A atmospheric nitrogen

B nitrates

C ammonium salts

D low molecular weight- organic nitrogenous compound

ANS:B - nitrates

Ammonium salts is the correct answer.

Q12: An organism that relies exclusively on pre-synthesized food molecules is

A autotrophic

B photosynthetic

C prokaryotic

D heterotrophic

ANS:D - heterotrophic

No answer description is available.

Q13: In the presence of carbon monoxide, nitrogen fixation

A increases

B decreases

C inhibits

D none of these

ANS:C - inhibits

Sir, kindly request please explain its mechanism.

Q14: Chlorophyll is associated with

A thylakoids

B stroma

C cristae

D matrix

ANS:A - thylakoids

No answer description is available.

Q15: A group of about 300 chlorophyll molecule acting together to trap photons and transfer energy to the pigment molecule at the reaction center may be called as

A harvesting unit

B reaction center

C photosynthetic unit

D chloromass

ANS:C - photosynthetic unit

No answer description is available.

Q16: Plants absorb nitrates from soil and convert them into

A urea

B ammonia

C nitrogen

D none of these

ANS:B - ammonia

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.