Plant Cell Culture

Q1: The ability of the component cells of callus to form a whole plant is known as

A redifferentiation

B dedifferentiation

C either (a) or (b)

D none of these

ANS:A - redifferentiation

No! in my point of view the answer for this question is totipotency therefore it must be "D".

Q2: Which of the following is considered as the disadvantage of conventional plant tissue culture for clonal propagation?

A Multiplication of sexually derived sterile hybrids

B Less multiplication of disease free plants

C Storage and transportation of propogates

D Both (b) and (c)

ANS:C - Storage and transportation of propogates

No answer description is available.

Q3: Which method of plant propagation involves the use of girdling?

A Grafting

B Cuttings

C Layering

D Micropropagation

ANS:C - Layering

Grafting is the correct answer because of it helpful for the plant propagation. Layering is the process of seed become grow up.

Q4: Protoplasts can be produced from suspension cultures, callus tissues or intact tissues by enzymatic treatment with

A cellulotyic enzymes

B pectolytic enzymes

C both cellulotyic and pectolytic enzymes

D proteolytic enzymes

ANS:C - both cellulotyic and pectolytic enzymes

Explain callus formation. How does differ from callus proliferation?

Q5: Protoplasts are the cells devoid of

A cell membrane

B cell wall

C both cell wall and cell membrane

D none of these

ANS:B - cell wall

A Protoplast is a cell which has no cell wall i.e., Plant cell-cell wall= Protoplast.

Q6: Organogenesis is

A formation of callus tissue

B formation of root and shoots on callus tissue

C both (a) and (b)

D genesis of organs

ANS:B - formation of root and shoots on callus tissue

Give description about Organogenesis.

Q7: Which breeding method uses a chemical to strip the cell wall of plant cells of two sexually incompatible species?

A Mass selection

B Protoplast fusion

C Transformation

D Transpiration

ANS:B - Protoplast fusion

No answer description is available.

Q8: Subculturing is similar to propagation by cuttings because

A it separates multiple microshoots and places them in a medium

B it uses scions to produce new microshoots

C they both use in vitro growing conditions

D all of the above

ANS:A - it separates multiple microshoots and places them in a medium

In biology, a subculture is a new cell or microbiological culture made by transferring some or all cells from a previous culture to fresh growth medium.

Q9: In a callus culture

A increasing level of cytokinin to a callus induces shoot formation and increasing level of auxin promote root formation

B increasing level of auxin to a callus induces shoot formation and increasing level of cytokinin promote root formation

C auxins and cytokinins are not required

D only auxin is required for root and shoot formation

ANS:A - increasing level of cytokinin to a callus induces shoot formation and increasing level of auxin promote root formation

A high ratio of auxin- to -cytokinin or cytokinin-to-auxin induces root and shoot regeneration, respectively (Skoog & Miller, 1957).

Q10: What is/are the benefit(s) of micropropagation or clonal propagation?

A Rapid multiplication of superior clones

B Multiplication of disease free plants

C Multiplication of sexually derived sterile hybrids

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q11: Cell fusion method includes the preparation of large number of

A plant cells stripped of their cell wall

B single plant cell stripped of their cell wall

C plant cells with cell wall

D cells from different species

ANS:B - single plant cell stripped of their cell wall

Why Single plant cell?

It Should be Option A.

Q12: Which of the following is used in the culture of regenerating protoplasts, single cells or very dilute cell suspensions?

A Nurse medium

B Nurse or feeder culture

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q13: When plated only in nutrient medium, how much time is required for the protoplast to synthesize new cell wall?

A 2-5 days

B 5-10 days

C 10-15 days

D 15-17 days

ANS:B - 5-10 days

It is 2-5 days.

Q14: Cellular totipotency is the property of

A plants

B animals

C bacteria

D all of these

ANS:A - plants

How cellular totipotency is the property of only plant cells and not animal cells?

Q15: The phenomenon of the reversion of mature cells to the meristematic state leading to the formation of callus is known as

A redifferentiation

B dedifferentiation

C either (a) or (b)

D none of these

ANS:B - dedifferentiation

No answer description is available.

Q16: A(n) __________ is an excised piece of leaf or stem tissue used in micropropagation.

A microshoot

B medium

C explant

D scion

ANS:C - explant

The explant is a part of a plant used which is placed in an artificial medium for the regeneration of an entire plant. Explant can be any part of the part, e.g., meristem, a section of a leaf, stem, etc.

Q17: Agrobacterium based gene transfer is efficient

A only with dicots

B only with monocots

C with both monocots and dicots

D with majority monocots and few dicots

ANS:A - only with dicots

It happens in dicot only because they secrete Acetosyringone b-hydroxy Acetosyringone.

Q18: What is meant by 'Organ culture' ?

A Maintenance alive of a whole organ, after removal from the organism by partial immersion in a nutrient fluid

B Introduction of a new organ in an animal body with a view to create genetic mutation in the progenies of that animal

C Cultivation of organs in a laboratory through the synthesis of tissues

D The aspects of culture in community which are mainly dedicated by the need of a specified organ of the human body

ANS:A - Maintenance alive of a whole organ, after removal from the organism by partial immersion in a nutrient fluid

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.