Plant Genetics

Q1: Which of the following transposable elements are not found in plants?

A Ac

B Tam3

C L1

D All are found

ANS:C - L1

No answer description is available.

Q2: What is the approximate size (in kb) of the melon mitochondrial genome?

A 600 kilobase

B 1200 kilobase

C 2400 kilobase

D 3000 kilobase

ANS:C - 2400 kilobase

No answer description is available.

Q3: In case of incomplete dominance, the phenotypic ratio of a monohybrid cross will be

A 1:2:1

B 3:1:1

C 1:3:1

D 1:1:2

ANS:A - 1:2:1

For example, red coloured flower is crossed with white coloured flower then in result, it gives one red coloured flower two pink coloured flower and one white coloured flower. So, the phenotypic ratio of this is 1:2:1.

Q4: When do kinetochore microtubules pull chromosomes towards opposite spindle poles?

A In anaphase A

B In anaphase B

C In metaphase

D In telophase

ANS:A - In anaphase A

In early anaphase the sister chromatids joined at a point called centromere get separated and moves to opposite poles. This happen due to shortening of spindle fibers.

Q5: The shortest of mitotic phases is the

A telophase

B interphase

C metaphase

D anaphase

ANS:D - anaphase

No answer description is available.

Q6: During meiosis crossing over takes place at

A zygotene stage

B diplotene stage

C diakinesis stage

D pachytene stage

ANS:D - pachytene stage

No answer description is available.

Q7: What is the approximate size (in kb) of the melon mitochondrial genome?

A 600 kilobase

B 1200 kilobase

C 2400 kilobase

D 3000 kilobase

ANS:C - 2400 kilobase

No answer description is available.

Q8: A plasmid used to introduce BT toxin into a plant cell

A carries an antibiotic resistance gene that makes the plant resistant to antibiotics

B causes the plant to produce opines

C is toxic for the plant cell

D carries a bacterial gene with a plant promoter

ANS:D - carries a bacterial gene with a plant promoter

No answer description is available.

Q9: When an organism has a life cycle with alternation of generations, the haploid generation is the

A zygote

B gametophyte

C gamete

D sporophyte

ANS:B - gametophyte

No answer description is available.

Q10: In the meiotic cell divison in daughter cells are produced by two successive division in which

A first division is equational, second is reductional

B first division is reductional and second is equational

C both divisions are reductional

D both divisions are equational

ANS:A - first division is equational, second is reductional

First division is reductional as homologous chromosomes are separated in anaphase 1 (so if there are suppose 8 chromosomes i.e., 4 pair of homologous chromosomes then each daughter cell receives 4 each thereby reducing the chromosome number) whereas the second one is equational as sister chromatids are separated in anaphase 2 and each of the chromatids now behave as chromosome of daughter cell thereby chromosome number remain unchanged i.e., 4.

Q11: The homologous chromosomes follow the process of synopsis in the

A leptotene

B zygotene

C pachytene

D diplotene

ANS:B - zygotene

Isn't should be pachytene?

Q12: When F1 plants are crossed with homozygous recessive plants, it is known as

A test cross

B recessive cross

C criss-cross

D para-cross

ANS:A - test cross

No answer description is available.

Q13: In case of incomplete dominance, the phenotypic ratio of a monohybrid cross will be

A 1:2:1

B 3:1:1

C 1:3:1

D 1:1:2

ANS:A - 1:2:1

For example, red coloured flower is crossed with white coloured flower then in result, it gives one red coloured flower two pink coloured flower and one white coloured flower. So, the phenotypic ratio of this is 1:2:1.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.