Special Proteins and Crop Improvement

Q1: α and β cyclo dextrins are produced by

A transgenic tomato

B transgenic maize

C transgenic potato

D transgenic wheat

ANS:C - transgenic potato

No answer description is available.

Q2: Microinjection technique of introducing NA is a

A physical method

B biological method

C combination of physical and biological method

D chemical method

ANS:A - physical method

No answer description is available.

Q3: The hybrid embryo can be rescued from damage/collapse by growing it

A at low temperature

B at low pH

C at low water activity

D in artificial medium

ANS:D - in artificial medium

No answer description is available.

Q4: Cultivated tomato species (Lycopersicon esculentum) has a high degree of resistance towards

A Meloidogyne spp.nematodes

B L. peruviaanum

C both (a) and (b)

D Solarium melongena

ANS:B - L. peruviaanum

No answer description is available.

Q5: Human serum albumin in case of transgenic plant is secreted in

A transgenic leaf tissues

B transgenic root tissues

C is not secreted out of plant

D transgenic stem tissues

ANS:A - transgenic leaf tissues

No answer description is available.

Q6: Establishment of embryogenic cell suspensions with high regeneration potential is a pre-requisite for successful

A protoplast culture

B detection of nucleic acid sequence

C restriction of fragment length polymorphisms

D microinjection

ANS:A - protoplast culture

No answer description is available.

Q7: Which of the following is the class of hybridization?

A Intervarietal

B Interspecific

C Intergeneric

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q8: Cultivated tomato species (Lycopersicon esculentum) is highly susceptible to

A Meloidogyne spp. nematodes

B L. peruviaanum

C both (a) and (b)

D Solarium melongena

ANS:A - Meloidogyne spp. nematodes

No answer description is available.

Q9: Involvement of sugarcane phytoalexins in red-hot resistance has been observed. The phytoalexin compound is reported to be

A 3-deoxyanthocyanidin

B luteolinidin

C apigeninidin

D 5-0 apigeninidin

ANS:A - 3-deoxyanthocyanidin

No answer description is available.

Q10: Which of the following constituent/(s) is/are added to help in speedy generation of meristem culture in case of Ipomoea batatas improvement?

A Auxins

B Cytokinins

C Both (a) and (b)

D Adenine

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q11: When the transposon jumps into an otherwise functional gene, it has the effect of

A blocking correct transcription

B initiating correct transcription

C propagating correct transcription

D initiating some genetic codes

ANS:A - blocking correct transcription

No answer description is available.

Q12: α and β cyclo dextrins are used for

A pharmaceutical delivery system

B flavour and odour enhancement in foods

C removal of undesired compounds like caffeine from foods

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q13: The tumor phenotype, which can be maintained indefinitely in tissue culture, results from the expression of genes on the

A T-DNA

B c-DNA

C r-DNA

D m-RNA

ANS:A - T-DNA

No answer description is available.

Q14: Which of the following technique can be used to develop nematode resistant plants?

A Embryo-rescue

B Mutation

C Non-recombinant DNA

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q15: Which of the following mutant/(s) has/have increased amount of lysine and/or methionine in corn seeds?

A Opaque-2

B Sugary-1

C Flory-2

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q16: Human serum albumin has been synthesized by

A transgenic potato and tobacco plants

B transgenic maize plants

C transgenic wheat plants

D any of the above

ANS:A - transgenic potato and tobacco plants

No answer description is available.

Q17: The intervention in the communication system of nematodes offer several possibilities of bio control. Which of the following(s) play(s) a very important role in the host recognition?

A Protein

B Lipid

C Carbohydrate moiety

D Minerals

ANS:C - Carbohydrate moiety

No answer description is available.

Q18: For increased level of mannitol in transgenic tobacco plants which of the following gene is transferred?

A Mannitol dehydrogenase

B Mannitol synthease

C Both (a) and (b)

D Mannitol pyrophosphorylase

ANS:A - Mannitol dehydrogenase

No answer description is available.

Q19: Commercial sugarcane is heterozygons with germplasm from

A 1-3 Saccharum species

B 3-5 Saccharum species

C 5-7 Saccharum species

D 7-9 Saccharum species

ANS:B - 3-5 Saccharum species

No answer description is available.

Q20: Which of the following govern sporophytic self-incompatibility in Brassica?

A Aegilops

B Triticum

C Both (a) and (b)

D S alleles

ANS:D - S alleles

No answer description is available.

Q21: Which of the following transfers a set of genes encoded in a region called T-DNA of the Ti-plasmid into cells at wound positions?

A A. tumefaciens

B L. peruvianum

C L. birsutum

D A. sterilis

ANS:A - A. tumefaciens

No answer description is available.

Q22: MS medium, is found essential for initial morphogenesis of the immature embryos and to enhance callus development, when supplemented with

A GA3

B GA3 and coconut milk

C adenine

D adenine and kinetin

ANS:B - GA3 and coconut milk

No answer description is available.

Q23: In transgenic plants of Arabidipsis thaliana which of the following gene is transferred for the synthesis of PHB (polyhdroxybutyrate)?

A Acetyl Co A reductase

B Polyhydroxybutyrate synthease

C Both (a) and (b)

D Pyrophosphorylase

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q24: Meristem culture of banana enables

A rapid multiplication

B elimination of bunch top virus disease

C both (a) and (b)

D slow growth

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q25: Wheat variety Rendezvous, with resistance to eye spot (Pseudo-cercosporella herpotrichoides) derived from Aegilops ventricosa, has a chloroplast genome derived from

A Aegilops

B Triticum

C Both (a) and (b)

D S alleles

ANS:A - Aegilops

No answer description is available.

Q26: Protoplast fusion technique generally involves

A isolation only

B isolation and fusion

C isolation, fusion and culturing

D hybridization between two species

ANS:C - isolation, fusion and culturing

No answer description is available.

Q27: Plant tissue culture technique is used to select somaclones that are

A resistant to herbicide

B not resistant to herbicide

C resistant to insecticides

D not resistant to insecticides

ANS:A - resistant to herbicide

No answer description is available.

Q28: cDNA clone prepared to stigma mRNA of Brassica oleracea can be used as a probe on DNA digests of segregating populations to recognize

A Aegilops

B Triticum

C Both (a) and (b)

D S alleles

ANS:D - S alleles

No answer description is available.

Q29: Somaclonal variation method refers to

A heritable changes

B genetic isolation

C small number of species having limited commercial potential

D large number of plant cells

ANS:A - heritable changes

No answer description is available.

Q30: Random amplified polymorphic DNA (RAPD) is a method that

A stimulate production of sense RNA to compensate

B activate the expression of all genes in a biochemical pathway

C eliminate the expression of all genes in a biochemical pathway

D reveals intra-specific variation and diversity between species

ANS:D - reveals intra-specific variation and diversity between species

No answer description is available.

Q31: Avermectins (AVM) are macrocyclic lactones which have potent antihelminthic and insecticidal action. They are generally derived from the mycelia of

A Streptomyces avermitilis

B B. thrunigiensis

C P. flourescens

D L. peruvianum

ANS:A - Streptomyces avermitilis

No answer description is available.

Q32: Which of the following has been confirmed on sugarcane genotypes?

A Bacilliform virus

B Cytomegalovirus

C Varicella-zoster virus

D Erythrovirus

ANS:A - Bacilliform virus

No answer description is available.

Q33: Which of the following have been used for cryo-preservation of germplasm with 90% tissue survival and 10%plant regeneration that are used in international exchange of germplasm?

A Meristem tip cultures

B Embryo cultures

C Both (a) and (b)

D Embryo cultures supplemented with GA3 and coconut milk

ANS:A - Meristem tip cultures

No answer description is available.

Q34: Cytoplast (somatic cell hybridization) is the process in which

A two protoplast along with their nuclei fuse

B a normal protoplast along with an enucleated protoplast fuse

C both (a) and (b)

D two enucleated protoplasts fuse

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.