Synthesis of Therapeutic Agents

Q1: Human insulin formed by recombinant DNA technology is known as

A H insulin

B R insulin

C humulin

D huinsulin

ANS:C - humulin

In this process, we made firstly two artificial chains of insulins alpha & beta they are join together through sulfur and then this vector are is introduce in host body.

Q2: Recombinant vaccine for Hepatitis B virus has been synthesized against which of the following antigen?

A Viral core antigen (HBcAg)

B Viral surface antigen (HBsAg)

C e antigen (HBeAg)

D All of the above

ANS:B - Viral surface antigen (HBsAg)

Why surface antigen? Explain.

Q3: The recombinant hGH lacks

A terminal glutamine

B terminal lysine

C terminal methionine

D terminal arginine

ANS:C - terminal methionine

No answer description is available.

Q4: The two chains of insulin can be separated by detaching it from β-galactosidase using

A hydrogen chloride

B cyanogen bromide

C peptidase

D protease

ANS:B - cyanogen bromide

No answer description is available.

Q5: Chemically synthesized DNA sequences for the two chains are separately inserted into the plasmid pBR 322 by the side of

A β-Galactosidase

B galactokinase

C acid phosphatase

D glucokinase

ANS:A - β-Galactosidase

Î’-Galactosidase is a selectable marker.

Q6: In India first genetically engineered vaccine against HBV was developed by

A Ranbaxy Pvt Ltd

B Shantha Biotechnics Pvt Ltd

C Dabur Pvt Ltd

D Glaxo Pvt Ltd

ANS:B - Shantha Biotechnics Pvt Ltd

No answer description is available.

Q7: Which one of the following capsid protein of picorna virus is immunogenic in nature?

A VP1

B VP2

C VP3

D VP4

ANS:A - VP1

No answer description is available.

Q8: The gene coding for VP1 is cloned in

A pMB 9

B pBR 322

C pUC 18

D pUC 19

ANS:B - pBR 322

The P1 sequence encodes the capsid proteins VP4, VP2, VP3, and VP1. Initial processing of the viral polyprotein generates VP0 (a precursor to VP4 and VP2), VP3, and VP1.

Parechoviruses and kobuviruses do not process the P1 capsid precursor in a manner analogous to how poliovirus processes VP0; therefore, complete processing of the capsid proteins results in only three proteins used in the formation of the virion capsid.

For poliovirus, cleavage of the P1 region into the mature capsid components requires the proteolytic activity of 3CD.

For all picornaviruses that process VP0 into VP4 and VP2, an unknown host or viral factor may affect this novel cleavage event.

Q9: Foot and mouth disease (FMD) of animals is caused by

A RNA virus

B DNA virus

C bacteria

D protozoa

ANS:A - RNA virus

No answer description is available.

Q10: The two chains are joined together to constitute native insulin using

A sodium dissulphonate and sodium sulphite

B sodium dissulphonate and sodium sulphate

C sodium sulphate and sodium sulphite

D sodium sulphate only

ANS:A - sodium dissulphonate and sodium sulphite

No answer description is available.

Q11: How is human insulin synthesized using recombinant DNA technology?

A By using chemically synthesized DNA sequences for the two chains separately

B By isolating DNA from the islets of Langerhans of pancreas

C By using cDNA for insulin

D By using chemically synthesized DNA sequences for the complete insulin protein

ANS:A - By using chemically synthesized DNA sequences for the two chains separately

No answer description is available.

Q12: Recombinant vaccine for HBV was produced by cloning viral genes in

A plasmids

B cosmids

C autonomously replicating plasmid of yeast

D phagemids

ANS:C - autonomously replicating plasmid of yeast

No answer description is available.

Q13: Human growth hormone (hGH) is secreted by

A pitutary gland

B hypothalamus

C pancreas

D none of these

ANS:A - pitutary gland

Growth hormone is secreted from anterior pituitary gland.

Q14: The promoter used for cloning HBV surface antigen is

A galactokinase

B alcohol dehydrogenase 1

C β-galactosidase

D polyhedrin

ANS:B - alcohol dehydrogenase 1

No answer description is available.

Q15: How many nucleotides are there in Ss RNA molecule of picorna virus causing FMD?

A 1000

B 5000

C 8000

D 10000

ANS:C - 8000

No answer description is available.

Q16: The first therapeutic product formed by means of recombinant DNA technology is

A human growth hormone

B insulin

C hepatitis B vaccine

D vaccine for foot and mouth disease

ANS:B - insulin

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.