Synthetic Seeds

Q1: The preserved embryoids are termed as

A synthetic seeds

B semi-synthetic seeds

C natural seeds

D fermented seeds

ANS:A - synthetic seeds

No answer description is available.

Q2: Synthetic seeds are

A artificially synthesized seeds

B somatic embryos encapsulated in suitable matrix

C seeds of plants modified genetically

D none of these

ANS:B - somatic embryos encapsulated in suitable matrix

No answer description is available.

Q3: Which of the following is not true about synthetic seeds?

A Can be stored for a year without the loss of valuables

B Easy to handle

C Can be directly sown in the soil like natural seeds

D Need hardening in the green house

ANS:D - Need hardening in the green house

No answer description is available.

Q4: Somatic embryoids are

A identical with zygotic embryos and without seed coats

B identical with zygotic embryos and with seed coats

C non-identical with zygotic embryos and without seed coats

D non-identical with zygotic embryos and with seed coats

ANS:A - identical with zygotic embryos and without seed coats

Zygotic contains both male and female parents genes. While somatic contains only single parent gene.

Q5: Recalcitrant seeds are

A resistant to drying and freezing temperature

B killed by drying and freezing temperature

C both (a) and (b)

D none of above

ANS:B - killed by drying and freezing temperature

No answer description is available.

Q6: The encapsulation of somatic embryos can be carried out by

A automatic encapsulation process

B gel complexation

C both (a) and (b)

D coating proteins

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q7: The production of high quality and uniform embryos has been limited to only

A carrot

B alfalfa

C both (a) and (b)

D sandalwood

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q8: Encapsulation is necessary to produce and protect synthetic seeds. The encapsulation is carried out by various types of hydrogels, which are

A soluble in water

B soluble in organic solvents

C insoluble in water

D insoluble in organic solvents

ANS:A - soluble in water

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.