Transgenic Plant

Q1: Which of the following gene is transferred to plants that detoxify the herbicide atrazine?

A Nitrilase

B Glutathione S-transferase (GST)

C Phosphinothrium acetyl transferase

D All of these

ANS:B - Glutathione S-transferase (GST)

No answer description is available.

Q2: A __________ is a small laboratory set up to simulate conditions of a particular environment.

A microcosm

B mibridization

C bioremediation

D rhizosecretion

ANS:A - microcosm

No answer description is available.

Q3: Which of the following statements is true regarding genomics?

A Plant genomics lags behind similar efforts in animals and microorganisms

B Researchers can make use of genomic information even if the entire genome of an organism is not known

C Researchers are busy in trying to determine the genome of the potato plant

D All of the above

ANS:D - All of the above

Please explain me.

Q4: Which of the following compounds has been produced in transgenic plants to improve tolerance to salt stress and water deficit?

A Sucrose

B Mannitol

C Nicotine

D Octopine

ANS:B - Mannitol

No answer description is available.

Q5: Starch content of potatoes can be increased by using a bacterial gene, known as

A sucrose phosphate synthase gene

B ADP glucose pyrophosphorylase gene

C polygalactouranase gene

D none of the above

ANS:B - ADP glucose pyrophosphorylase gene

No answer description is available.

Q6: Which of the following metabolites are implicated in stress tolerance?

A Proline

B Betaines

C Both (a) and (b)

D Citrate

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q7: Which of the following gene detoxify herbicide bronoxynil?

A Nitrilase

B Glutathione S-transferase (GST)

C Phosphinothricin acetyl transferase

D All of these

ANS:A - Nitrilase

No answer description is available.

Q8: Tomatoes exhibiting delayed ripening express antisense RNA against

A glycerol 1 phosphate acyl transferase

B polygalactouranase

C ACC deaminase

D sucrose phosphate synthase gene

ANS:C - ACC deaminase

B is the correct answer.

Q9: Which of the following gene is responsible for resistance against chilling?

A Glycerol 1 phosphate acyl transferase

B Polygalactouranase

C ACC deaminase

D Sucrose phosphate synthase gene

ANS:A - Glycerol 1 phosphate acyl transferase

No answer description is available.

Q10: Transgenic plants

A contain foreign genes in their cells

B are used to produce human antibodies

C both (a) and (b)

D are plants that differ in geographical locations

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q11: For developing herbicide resistance in transgenic plants which of the following approach/(es) is/are used?

A Target molecule is made insensitive to herbicide

B Target protein is overproduced

C A pathway should be introduced that detoxify the herbicide

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q12: Expression of antisense RNA in transgenic plants is a general method used to

A activate the expression of all genes in a biochemical pathway

B eliminate the expression of all genes in a biochemical pathway

C block the expression of virus coat protein genes

D reduce or eliminate the expression of individual genes

ANS:D - reduce or eliminate the expression of individual genes

No answer description is available.

Q13: Nitrilase is encoded by

A gene bxn in Klebsiella pneumoniae

B bar gene in Streptomyces spp

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:A - gene bxn in Klebsiella pneumoniae

No answer description is available.

Q14: Which cell-based technology endows a cell with increased ability to harness energy?

A Chlybridization

B Cybridization

C Mibridization

D Protoplast fusion

ANS:A - Chlybridization

What is the explanation? what does this word means?

Q15: Which of the following has been widely used to provide resistance against plant viruses?

A Virus resistance genes from bacteria

B Expression of virus coat protein genes in transgenic plants

C Expression of anti-virus genes in vectors that transmit viruses

D Expression of ribonuclease (RNase) genes in host plants

ANS:B - Expression of virus coat protein genes in transgenic plants

No answer description is available.

Q16: What are the various disadvantages of cross protection?

A Possibility of mutations in inducing mild virus strain

B Possibility of synergism between inducing virus and other unrelated virus

C Possibility of unnecessary spread of mild virus

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q17: Resistance to glyphosphate in transgenic petunia plants has been developed by the transfer of

A gene for EPSPS(5-enol-pyruvyl shikimat 3 phosphate synthase)

B gene for ALS (acetolactate synthase)

C gene for GS (glutamine synthase)

D any of the above

ANS:A - gene for EPSPS(5-enol-pyruvyl shikimat 3 phosphate synthase)

No answer description is available.

Q18: Antisense technology

A selectively blocks expression of a gene

B combines genetic material from different species

C combines organelles and cells

D alters or transfers cells

ANS:A - selectively blocks expression of a gene

No answer description is available.

Q19: Which of the following genes can be used for making resistances against viral infection?

A Genes for capsid protein

B Gene for nucleocapsid protein

C Satellite RNA

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q20: Antisense transgenic plants produced fruit that softened

A more slowly than the normal fruit

B more rapidly than the normal fruit

C as the normal fruits

D none of these

ANS:A - more slowly than the normal fruit

No answer description is available.

Q21: Plants containing genes encoding cytokines and blood clotting factors are used in

A nutrition improvement

B pharmaceutical production

C vaccine production

D textile production

ANS:B - pharmaceutical production

No answer description is available.

Q22: The first field tests were conducted with which of the following genetically altered organism?

A bt Corn

B Vaccinia virus containing a gene from the rabies virus

C The flavrsavr tomato

D Strawberry seedlings sprayed with ice-minus bacteria

ANS:D - Strawberry seedlings sprayed with ice-minus bacteria

Ice minus bacteria is a mutant strain of psedomonas syringe or ice plus strain. It was first sprayed in 1986. It was also produced commercially by the name frostban, which was later banned by environment regulatory authorities. This mutant strain provides less favourable environment for frost formation when sprayed over the plant.

Q23: Cross protection against viruses in transgenic plants can be obtained by

A inoculating the susceptible strain of a crop with a mild strain of a virus that helps in developing resistance against more virulent strain

B inoculating the susceptible strain with the coat proteins of virulent strain

C inoculating the susceptible strain with genes of nucleocapsid

D any of the above

ANS:A - inoculating the susceptible strain of a crop with a mild strain of a virus that helps in developing resistance against more virulent strain

No answer description is available.

Q24: Insect resistance in the transgenic plant has been achieved by

A transferring genes for Bt toxins

B transferring genes for protease inhibitors

C transferring genes for other insecticidal secondary metabolities

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q25: The first transgenic plants expressing engineered foreign genes were tobacco plants produced by the use of

A Agrobacterium tumefaciens

B Bacillus thuringiensis

C Arabidopsis thaliana

D Streptomyces hygroscopicus

ANS:A - Agrobacterium tumefaciens

No answer description is available.

Q26: Transplastomics

A targets genes in the chloroplast

B provides exceptionally low yields of protein products

C produces genes that are released in pollen

D offers little opportunity for practical use

ANS:A - targets genes in the chloroplast

No answer description is available.

Q27: Reducing the expression of pectin methylesterase (PME) has resulted in

A plants with resistance to bacteria and fungi

B tomato juice that has higher viscosity

C tomato fruit that last longer before they become rotten

D tomato fruit that will not ripen

ANS:B - tomato juice that has higher viscosity

No answer description is available.

Q28: In transgenic plants that have been manipulated to express patho-genesis-related (PR) proteins all the time it has been shown that

A these provide no protection at all against pathogens

B expression of one PR protein provides high levels of protection against many pathogens

C expression of two PR proteins provides some protection against a few pathogens

D these proteins trigger the production of other antimicrobial defenses

ANS:D - these proteins trigger the production of other antimicrobial defenses

No answer description is available.

Q29: The delayed ripening tomato was created by a biotechnologist who __________ a gene.

A altered

B silenced

C replaced

D relocated

ANS:B - silenced

No answer description is available.

Q30: Metabolic interference is a term used to describe a method to metabolize a compound and prevent the synthesis of something that is normally produced. What compound(s) have been targeted for metabolic interference in tomato?

A ACC (1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid)

B SAM (S-adenosylmethionine)

C Both (a) and (b)

D AOA (aminooxyacetic acid)

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q31: Which of the following dies from Ti plasmid infection?

A Rice

B Corn

C Sorghum

D All of these

ANS:D - All of these

Ti plasmid only infects dicot and all the option given are monocots.

Q32: Resistance to L-phosphinothrium in tobacco plants is developed by the transfer of

A gene for EPSPS (5-enol-pyruvyl shikimat 3 phosphate synthase)

B gene for ALS (acetolactate synthase)

C gene for GS (glutamine synthase)

D any of the above

ANS:C - gene for GS (glutamine synthase)

No answer description is available.

Q33: ACC demainase gene is responsible for

A synthesis for ethylene

B degradation of ACC an immediate precursor to ethylene

C both (a) and (b)

D synthesis of polygalactouranase

ANS:B - degradation of ACC an immediate precursor to ethylene

ACC is responsible for ethylene production which exudes from the root of plant creating stress. This account deaminase gene deactivates this aac which is precursor for ethylene production.

Q34: Which of the following self-pollinating plant/(s) tend to be homozygous?

A Peas

B Tomato

C Peach

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q35: Given the DNA sequence ATTAAGGC, which sequence would be used by researchers as an antisense molecule?

A AUUAAGGC

B UAAUUCCG

C CGGAATTA

D TAATTCCG

ANS:A - AUUAAGGC

No answer description is available.

Q36: Plants derived sexually from the same plant are____ while those derived from somatic tissue from the same plant are____.

A identical, different

B different, also different

C different, identical

D plants cannot be derived from somatic tissue

ANS:C - different, identical

No answer description is available.

Q37: The roots of a plant are converted into drug-producing structures in a process called

A microcosm establishment

B mibridization

C bioremediation

D rhizosecretion

ANS:D - rhizosecretion

No answer description is available.

Q38: Which of the following gene detoxifies herbicide phosphinothricin?

A Nitrilase

B Glutathione S-transferase (GST)

C Phosphinothricin acetyl transferase

D All of these

ANS:C - Phosphinothricin acetyl transferase

No answer description is available.

Q39: Transgenic plants with increased tolerance to aluminum have been produced by making plants that

A secrete phytosiderophores into the soil

B make more metal-binding peptides like phytochelatins

C bind aluminum to the cell wall

D secrete citrate into the soil

ANS:D - secrete citrate into the soil

No answer description is available.

Q40: Which of the following is not a characteristic of a transgenic crop?

A herbicide resistance

B Bt insect resistance toxin

C increased methionine content

D none of these

ANS:D - none of these

No answer description is available.

Q41: In a __________ protocol, bacteria with engineered abilities to detoxify pollutants are intentionally released in an area.

A microcosm establishment

B mibridization

C bioremediation

D rhizosecretion

ANS:C - bioremediation

Bio remediation is a process where micro organism are used to detoxify contaminated area ie oil spill, area around pescticide factories,
Basically it has been revealed in certain studies where scientist have shown the role of certain genes which code for a particular protein which have a antidot like response.

Q42: Low temperatures induce the expression of many cold-induced genes. Transgenic plants with improved cold tolerance have been produced by

A expressing the protein that activates expression of these genes all the time in plants

B cooling plants using the Peltier effect

C expressing a gene for production of antifreeze (ethylene glycol) in plants

D increasing evaporative cooling from leaf surfaces

ANS:A - expressing the protein that activates expression of these genes all the time in plants

No answer description is available.

Q43: Bruise resistant tomatoes have been developed by the expression of antisense RNA against

A glycerol 1 phosphate acyl transferase

B polygalactouranase

C ACC deaminase

D Sucrose phosphate synthase gene

ANS:B - polygalactouranase

No answer description is available.

Q44: Resistance to sulphonyl urea compounds in transgenic tobacco plant has been developed by the transfer of

A gene for EPSPS (5-enol-pyruvyl shikimat 3 phosphate synthase)

B gene for ALS (acetolactate synthase)

C gene for GS (glutamine synthase)

D any of the above

ANS:B - gene for ALS (acetolactate synthase)

No answer description is available.

Q45: A naturally occurring variant, possessing characteristics of interest, is identified. This plant is selectively bred. This is an example of

A traditional plant breeding

B transgenic technology

C mutant selection

D none of these

ANS:A - traditional plant breeding

No answer description is available.

Q46: The controversy regarding the use of Bt corn is that it

A is potentially harmful to monarch butterflies

B is a potential allergen to humans

C both (a) and (b)

D can contaminate groundwater

ANS:C - both (a) and (b)

It was harmful for the butterflies which is true but it was never harmful for humans.

Q47: Which cell-based plant technology involves the combining of two cells without cell walls from different species?

A Clonal propagation

B Cybridization

C Protoplast fusion

D Mutant selection

ANS:C - Protoplast fusion

Protoplast fusion is possible only when cells are devoid of cell wall.

Q48: If the goal were to create a plant resistant to an insecticide, which cell-based plant technology would be most effective?

A Clonal propagation

B Cybridization

C Protoplast fusion

D Mutant selection

ANS:D - Mutant selection

No answer description is available.

Q49: Which of the agricultural challenges below cannot be solved with transgenic techniques?

A Crops are damaged by frost

B Crops are killed by a virus

C Public concern about safety of synthetic pesticides

D Public preference for organic vegetables

ANS:D - Public preference for organic vegetables

No answer description is available.

Q50: Phosphinothricin acetyl transferase is encoded by

A gene bxn in Klebsiella pneumoniae

B bar gene in Streptomyces spp

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:B - bar gene in Streptomyces spp

No answer description is available.

Q51: Two genes from a bacterium (Alcaligenes eutrophus) and a cotton gene produce

A a plastic

B a vaccine against the bacterium

C a pharmaceutical product

D herbicide resistance

ANS:A - a plastic

This bacterial species eutrophus produces biopolymer polyhydroxy butyrate, a class belonging to polyester which is biodegradable. This when mixed with cotton product results in biodegradable plastic.

Q52: The first field tests were conducted with which of the following genetically altered organism?

A bt Corn

B Vaccinia virus containing a gene from the rabies virus

C The flavrsavr tomato

D Strawberry seedlings sprayed with ice-minus bacteria

ANS:D - Strawberry seedlings sprayed with ice-minus bacteria

Ice minus bacteria is a mutant strain of psedomonas syringe or ice plus strain. It was first sprayed in 1986. It was also produced commercially by the name frostban, which was later banned by environment regulatory authorities. This mutant strain provides less favourable environment for frost formation when sprayed over the plant.

Q53: Which tropical fruit crop has been successfully engineered to be protected against a lethal virus?

A Passion fruit

B Papaya

C Mango

D Lychee

ANS:B - Papaya

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.