Transport of Molecules in Plant

Q1: When guard cells swell

A stomata close

B stomata open

C photosynthesis stops

D evaporation stops

ANS:B - stomata open

No answer description is available.

Q2: The movement of most minerals, including potassium into root cells is by

A osmosis

B diffusion

C bulk flow

D active transport

ANS:D - active transport

No answer description is available.

Q3: A widely accepted explanation for transport of sugar in phloem is called

A root pressure theory

B transpiration

C pressure flow hypothesis

D cytoplasmic streaming

ANS:C - pressure flow hypothesis

2 years ago Explain about Pressure flow hypothesis.

Q4: The cohesion-tension theory of water movement helps to explain how water moves from soil into root?

A Through the phloem

B From leaf to root

C Through the xylem

D Into the guard cells

ANS:C - Through the xylem

No answer description is available.

Q5: The evaporation of water from leaves is called

A transpiration

B cohesion

C tension

D pressure flow

ANS:A - transpiration

No answer description is available.

Q6: Water moves into roots of plants by

A osmosis

B active transport

C diffusion

D pressure flow mechanism

ANS:A - osmosis

No answer description is available.

Q7: Phloem is composed of

A vessel elements and companion cells

B tracheids and vessel elements

C sieve-tube elements and companion cells

D tracheids and sieve-tube elements

ANS:C - sieve-tube elements and companion cells

No answer description is available.

Q8: Normally CO2 and O2 enter a plant by

A osmosis

B active transport

C diffusion

D evaporation

ANS:C - diffusion

Diffusion refers to the process by which molecules intermingle as a result of their kinetic energy of random motion.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.