Vectors Uses for Animal Cell Culture

Q1: Autonomously replicating sequence is not present in

A YIp

B YRp

C YCp

D YAC

ANS:A - YIp

No answer description is available.

Q2: Cos cell line is

A cohesive end site of phage λ

B derivative of permissive CV-1 monkey cell line

C cohesive initial site of phage λ

D derivative of non-permissive CV-1 monkey cell line

ANS:B - derivative of permissive CV-1 monkey cell line

No answer description is available.

Q3: 5-fluoro orotic acid inhibits the growth if one of the following marker is present in the yeast. That is

A His 3

B Lys 2

C Ura 3

D Trp 1

ANS:C - Ura 3

No answer description is available.

Q4: Autographa California nuclear polyhedrosis virus that is used as a vector for animal cells is an example of

A Vaccinia virus

B Baculo virus

C Papilloma virus

D Retrovirus

ANS:B - Baculo virus

No answer description is available.

Q5: Which of the following(s) is/are the most commonly used markers in yeast?

A His 3

B Ura 3

C Trp 1

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q6: Yeast episomal plasmids (YEp) were constructed using

A 2μm yeast plasmid, fragments of yeast nuclear DNA and E coli vector pMB 9

B 2μm yeast plasmid, fragments of yeast nuclear DNA and E coli vector pBR 322

C 12μm yeast plasmid and E coli vector pMB 9

D 12μm yeast plasmid and E coli vector pBR 322

ANS:A - 2μm yeast plasmid, fragments of yeast nuclear DNA and E coli vector pMB 9

No answer description is available.

Q7: Maximum insert size in case of adenovirus vectors is

A 6-8 kb

B 4-6 kb

C 10-12 kb

D 20 kb

ANS:A - 6-8 kb

No answer description is available.

Q8: SV 40 vectors, in which early region replacements are carried out, require

A COS cell line

B SV 40 helper virus

C pBR 322 vector

D none of these

ANS:A - COS cell line

No answer description is available.

Q9: In case of Baculoviruses, the foreign gene

A is inserted downstream of polyhedrin promoter

B is inserted downstream of viral origin of replication

C is inserted between the polyhedrin promoter and downstream sequences

D is inserted randomly in viral genome

ANS:C - is inserted between the polyhedrin promoter and downstream sequences

No answer description is available.

Q10: α-aminoadipate inhibits the growth if one of the following marker is present in the yeast. That is

A His 3

B Lys 2

C Ura 3

D Trp 1

ANS:B - Lys 2

No answer description is available.

Q11: The size of the genome of SV 40 is

A 7.2 kb

B 69 kb

C 5.2 kb

D 110 kb

ANS:C - 5.2 kb

No answer description is available.

Q12: Lytic infection of SV 40 does not occur in

A permissive cells

B non permissive cells

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:B - non permissive cells

No answer description is available.

Q13: YAC vectors can be used to obtain artificial chromosomes because it carries

A centromere

B telomere

C autonomously replicating sequence

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q14: Which of the following promoters is repressed in presence of glucose?

A Galactokinase (GAL 1)

B Acid phosphatase (PHOS)

C Both (a) and (b)

D Phosphoglycerate kinase (PGK)

ANS:A - Galactokinase (GAL 1)

No answer description is available.

Q15: Which one of the following is true about Yeast Centromeric plasmids (YCp) vectors?

A Contains centromeric sequences

B Segregates during meiosis and mitosis

C Functions as true chromosome

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q16: Which one of the following is true about Yeast Integrative plasmids (YIp) vectors?

A Allows transformation by using crossing over

B Has a origin of replication and rep genes

C Carries autonomously replicating sequence

D Carries centromere and telomere sequences

ANS:A - Allows transformation by using crossing over

No answer description is available.

Q17: Maximum amount of foreign DNA introduced into SV 40 viruses is

A 10 kb

B 5 kb

C 2.5 kb

D 1 kb

ANS:C - 2.5 kb

No answer description is available.

Q18: Which of the following viruses are used as vectors for transferring genes to animal cells?

A SV 40 virus

B Bovine papilloma virus (BVP)

C Retroviruses

D All of these

ANS:D - All of these

Retroviruses means?

Q19: Retroviruses have advantage for being used as vector for animal cells because

A they cover a wide host range

B infection does not lead to cell death, infected cells produce virus over an indefinite period

C viral gene expression is driven by strong promoters

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q20: Bovine papilloma virus has a circular double stranded DNA genome of about

A 2.5 kb

B 5.2 kb

C 7.9 kb

D 9.5 kb

ANS:C - 7.9 kb

No answer description is available.

Q21: Which one of the following is the most stable vector?

A YEp

B YRp

C YAC

D YIp

ANS:C - YAC

No answer description is available.

Q22: Retroviruses consist of

A Ds DNA genome

B Ss DNA genome

C RNA genome

D cDNA genome

ANS:C - RNA genome

No answer description is available.

Q23: Which of the following are produced in high copy number?

A YEp

B YRp

C Both (a) and (b)

D YCp

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q24: Which one of the following is true about Yeast Episomal plasmids (YEp) vectors?

A Allows transformation by using crossing over

B Has a origin of replication and rep genes

C Carries autonomously replicating sequence

D Carries centromere and telomere sequences

ANS:B - Has a origin of replication and rep genes

No answer description is available.

Q25: Which of the following can be used for reducing the size of gene inserts containing introns?

A Vaccinia virus

B Baculo virus

C Retro virus

D none of these

ANS:C - Retro virus

No answer description is available.

Q26: Which of the following histone is not present in SV40 virus?

A H1

B H2A

C H3

D H4

ANS:A - H1

No answer description is available.

Q27: Recombinant SV40 viruses introduce the foreign DNA into cells

A with the DNA mediated transfection

B without the DNA mediated transfection

C with the RNA mediated transfection

D without the RNA mediated transfection

ANS:B - without the DNA mediated transfection

No answer description is available.

Q28: Yeast Replicating plasmids (YRp) carry

A centromere

B telomere

C autonomously replicating sequence

D both (a) and (c)

ANS:C - autonomously replicating sequence

No answer description is available.

Q29: Recombinant adeno virus can be created by deleting E1A/E 1B genes that are

A transcriptional regulators and are essential for viral replication

B not necessary for viral replication

C coding for virus coat protein

D important for packaging of viral DNA into viral head

ANS:A - transcriptional regulators and are essential for viral replication

No answer description is available.

Q30: Moloney-Mu-leukemia virus is an example of

A Vaccinia virus

B Baculo virus

C Retro virus

D none of these

ANS:C - Retro virus

No answer description is available.

Q31: SV 40 vectors, in which late region replacements are done, require

A COS cell line

B SV 40 helper virus

C pBR 322 vector

D none of these

ANS:B - SV 40 helper virus

No answer description is available.

Q32: Which of the following is/are commonly used promoter of S. cerevisiae?

A Galactokinase (GAL 1)

B Alcohol dehydrogenase II (ADH 2)

C Phosphoglycerate kinase (PGK)

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q33: Polyhedrin protein is

A non essential for baculo virus replication

B major component of protein matrix in which viruses are embedded

C both (a) and (b)

D essential for baculo virus replication

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q34: Using bovine papilloma virus (BPV) derived vectors, permanent cell lines can be obtained carrying a recombinant DNA

A episomally only

B integrated only

C either episomally or integrated at high copy number

D either episomally or integrated at low copy number

ANS:C - either episomally or integrated at high copy number

No answer description is available.

Q35: Cloning genes in the yeast offer which of following advantage(s)?

A Over production of proteins of commercial value

B Ability to glycosylate proteins during secretion

C Ability to clone large piece of DNA

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.