Actinomycetes and Non Sporing Anaerobes

Q1: Lactobacilli grow best under

A strict anaerobic conditions

B microaerophilic conditions in presence of 5% CO2 and PH6

C microaerophilic conditions in presence of 3% CO2 and PH5

D microaerophilic conditions in presence of 2% CO2 and PH4

ANS:B - microaerophilic conditions in presence of 5% CO2 and PH6

No answer description is available. 

Q2: Which of the following bacterial colonies fluoresce brick-red in UV light?

A B gingivalis

B B melaninogenicus

C Bacteroides fragilis

D B levii

ANS:B - B melaninogenicus

No answer description is available. 

Q3: Which of the following bacteria is acid-fast?

A Actinomyces

B Nocardia

C Streptomyces

D Corynebacterium

ANS:B - Nocardia

No answer description is available. 

Q4: Which of the following genera is included in the family Bacteroi-daceae?

A Bacteroides

B Fusobacterium

C Leptotrichia

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q5: The commonest bacterial cause of cervicofacial actinomycosis is

A naeslundii

B A. viscosus

C A. israelii

D A. meyeri

ANS:C - A. israelii

No answer description is available.

Q6: The commonest species of Bacteroides in fragilis group, which causes human infection, is

A B vulgatus

B B fragilis

C B ovatus

D B merdae

ANS:B - B fragilis

No answer description is available.

Q7: Which of the following bacteria is gram-negative cocci?

A Veillonella

B Peptococcus

C Peptostreptococcus

D Sporosarcina

ANS:A - Veillonella

No answer description is available. 

Q8: The bacteria which is predominant flora of the human gut is

A Escherichia coli

B Clostridium perfringens

C Bacteroides

D Actinomyces

ANS:B - Clostridium perfringens

No answer description is available. 

Q9: Which of the following bacteria is moderately saccharolytic?

A Bacteriodes fragilis

B B gingivalis

C B melaninogenicus

D B levii

ANS:C - B melaninogenicus

No answer description is available.

Q10: Lactobacilli constitute the normal flora of

A prepubertal vagina

B adult vagina

C post-menopausal vagina

D none of these

ANS:B - adult vagina

No answer description is available. 

Q11: The current genus name of a saccharolytic group of Bacteroides is

A Porphyromonas

B Bacteroides

C Prevotella

D None of these

ANS:A - Porphyromonas

No answer description is available. 

Q12: Colonies resembling molar teeth are produced by

A Nocardia brasiliensis

B N. asteroids

C Actinomyces israelii

D Actinomadura madurae

ANS:C - Actinomyces israelii

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.