Algae

Q1: Laminarin is an energy storage material characteristic of

A chlorophyta

B chrysophyta

C phaeophyta

D pyrrophyta

ANS:C - phaeophyta

No answer description is available.

Q2: Agar, which is the solidifying agent in many bacterial culture media, is part of the cell wall of

A chlorophyta

B chrysophyta

C pyrrophyta

D rhodophyta

ANS:D - rhodophyta

No answer description is available.

Q3: Bioluminescence is a phenomenon associated with

A chrysophyta

B phaeophyta

C pyrrophyta

D chlorophyta

ANS:C - pyrrophyta

Bioluminescence is the production and emission of light by a living organism. At night, water can have an appearance of sparkling light due to the bioluminescence of dinoflagellates. They belong to the Pyrrophyta division of algae.

Q4: Chrysolaminarin is an energy storage material characteristic of

A chlorophyta

B chrysophyta

C phaeophyta

D rhodophyta

ANS:B - chrysophyta

No answer description is available.

Q5: The __________ is the vegetative body of algae.

A mycelium

B plasmodium

C pseudoplasmodium

D thallus

ANS:D - thallus

No answer description is available.

Q6: Which of the following best describes the algae known as diatoms?

A Cells have intricate shells of silicon dioxide with two halves

B Cells are encased in rigid walls composed of cellulose coated with silicon

C Cells have flagella and a light-detecting eye spot

D Cells contain carotenoid pigments as well as chlorophyll A and B

ANS:A - Cells have intricate shells of silicon dioxide with two halves

No answer description is available.

Q7: The algae Chlamydomonas demonstrates a complex life cycle that switches between haploid and diploid forms. This life cycle is called

A the sexual-asexual exchange

B the transposition cycle

C an alternation of generations

D algal transformation

ANS:C - an alternation of generations

No answer description is available.

Q8: Which of the following is correct?

A All members of photolithotrophic autotrophs are also members of algae, but not all members of algae are members of photolithotrophic autotrophs

B All members of algae are also members of photolithotrophic autotrophs, but not all members of photolithotrophic autotrophs are members of algae

C All members of photolithotrophic autotrophs are members of algae, and all members of algae are members of photolithotrophic autotrophs

D No member of photolithotrophic autotrophs is a member of algae

ANS:B - All members of algae are also members of photolithotrophic autotrophs, but not all members of photolithotrophic autotrophs are members of algae

No answer description is available.

Q9: Which of the following algal divisions is characterized by possession of chlorophylls A and B, paramylon as the energy storage material, and the presence of a pellical instead of a cell wall?

A Chlorophyta

B Euglenophyta

C Pyrrophyta

D Chrysophyta

ANS:B - Euglenophyta

No answer description is available.

Q10: Which of the following algal divisions is characterized by possession of chlorophylls A and B, starch as the energy storage material, cellulosic cell walls and live in freshwater and marine habitats?

A Chlorophyta

B Chrysophyta

C Phaeophyta

D Pyrrophyta

ANS:A - Chlorophyta

No answer description is available.

Q11: The kelps are algae found in

A chlorophyta

B chrysophyta

C phaeophyta

D pyrrophyta

ANS:C - phaeophyta

No answer description is available.

Q12: Number of flagella produced by motile cells in

A members of the phaeophyta is greater than members of the Oomycota

B members of the Oomycota is greater than members of the Phaeophyta

C members of the Phaeophyta is approximately equal to members of the Oomycota

D none of the above

ANS:C - members of the Phaeophyta is approximately equal to members of the Oomycota

No answer description is available.

Q13: Starch is an energy storage material characteristic of

A chlorophyta

B chrysophyta

C phaeophyta

D rhodophyta

ANS:D - rhodophyta

Chlorophyta is the correct answer.

Q14: Frustules made of silica are characteristic of

A euglenoids

B diatoms

C desmids

D seaweeds

ANS:B - diatoms

No answer description is available.

Q15: Which algal division is divided up into three main groups consisting of the golden-brown algae, the yellow-green algae and the diatoms?

A Chlorophyta

B Chrysophyta

C Phaeophyta

D Pyrrophyta

ANS:B - Chrysophyta

Please explain the given answer.

Q16: Which algal division never produces motile, flagellated cells among any of its members?

A Chlorophyta

B Chrysophyta

C Phaeophyta

D Rhodophyta

ANS:D - Rhodophyta

Cynophyta also don't have motile cells.

Q17: Characteristics used to place algae into divisions include all of the following except

A form of storage material

B flagella number and location

C accessor pigments used in photosynthesis

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q18: The number of members of the division Phaeophyta that live in freshwater habitats

A is greater than the number of members of the division Chloro-phyta that live in freshwater habitats

B is lesser than the number of members of the division Chlorophyta that live in freshwater habitats

C is equal to the number of members of the division Chlorophyta that live in freshwater habitats

D none of the above

ANS:B - is lesser than the number of members of the division Chlorophyta that live in freshwater habitats

Batrachospermum is a red algae not brown.

Q19: Chlamydomonas and Volvox are similar because

A they both are motile

B they are members of the Chlorophyta

C Both (a) and (b)

D none of these

ANS:C - Both (a) and (b)

The are members of division chlorophyll and motile.

Q20: The number of flagella produced by motile cells in

A members of the Rhodophyta is greater than members of the Phaeophyta

B members of the Phaeophyta is greater than members of the Rhodophyta

C members of the Rhodophyta is exactly or approximately equal to members of the Phaeophyta

D none of the above

ANS:B - members of the Phaeophyta is greater than members of the Rhodophyta

No answer description is available.

Q21: Zooxanthellae are algal symbiont that live within coral reef animals. These algae belong to

A chlorophyta

B chrysophyta

C pyrrophyta

D rhodophyta

ANS:C - pyrrophyta

No answer description is available.

Q22: Algae are found in all of the following places except

A oceans

B soils

C lakes and streams

D associates with fungi

ANS:B - soils

Saphophytes are used for those algae which are found on the surface of soil examples are Voucheria. Botrydium.

While the cryptophytes are algae occurring below the surface of soil examples are nostoc Anabaena in field of paddy.

So,I think none is right.

Q23: All algae possess

A nuclei

B chloroplasts

C Both (a) and (b)

D none of these

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q24: Algae are classified into 6 groups, technically known as

A categories

B divisions

C genera

D domains

ANS:B - divisions

No answer description is available.

Q25: Algae is a nonvalid taxinomic term that refers to

A eukaryotic organisms that have chlorophyll a and produce O2

B well developed cellular structure including a conducting system

C Both (a) and (b)

D none of the above

ANS:A - eukaryotic organisms that have chlorophyll a and produce O2

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.