Antibody

Q1: Which is the most efficient complement fixing class of antibody?

A IgE

B IgA

C IgM

D IgG

ANS:C - IgM

No answer description is available. 

Q2: Which of the following mediates Type I hypersensitivity reaction?

A IgE

B IgG

C IgM

D IgD

ANS:A - IgE

No answer description is available. 

Q3: Simulation of which of the following will lead to appearance of first antibody to appear following stimulation by an antigen?

A IgM

B IgA

C IgE

D IgG

ANS:A - IgM

No answer description is available.

Q4: Which of the following is the phylogenetically oldest immunoglobulin?

A IgE

B IgM

C IgG

D All are similar

ANS:B - IgM

No answer description is available. 

Q5: J chain is present in

A IgA

B IgM

C Both (a) and (b)

D IgE

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q6: Which of the following theory of antibody production is most widely accepted?

A Side chain theory

B Direct template theory

C Indirect template theory

ANS:B - Direct template theory

No answer description is available. 

Q7: Which is not a function of IgG?

A Major antibody in serum

B First antibody type produced against an antigen during the primary antibody response

C Activates or fixes complement

D Involved in opsonization

ANS:B - First antibody type produced against an antigen during the primary antibody response

No answer description is available.

Q8: Self reactive antibodies are not found in significant concentration in normal serum because

A it is impossible to generate a self-reactive antibody

B self reactive B cells are killed by CD8 T cells

C B cells that are stimulated via their surface bound antibody in the absence of T cell help to commit suicide

D self reactive B cells switch to IgA which is all secreted and not present in serum

ANS:C - B cells that are stimulated via their surface bound antibody in the absence of T cell help to commit suicide

No answer description is available. 

Q9: Heat-labile class of immunoglobulins include

A IgA

B IgE

C IgG

D IgM

ANS:B - IgE

No answer description is available.

Q10: The class of immunoglobulin, most abundant in body is

A IgD

B IgE

C IgG

D IgM

ANS:C - IgG

No answer description is available. 

Q11: The class of immunoglobulins which can cross the placenta is

A IgM

B IgG

C IgA

D IgD

ANS:B - IgG

No answer description is available. 

Q12: Antigen binding sites of an immunoglobulin are located in

A light chain alone

B heavy chain alone

C Fc region of the antibody

D Fab regions of the antibody

ANS:D - Fab regions of the antibody

No answer description is available.

Q13: Which is not a function of IgA?

A Protect mucosal surfaces

B Fix complement

C Protect eyes

D Agglutinate antigen

ANS:B - Fix complement

No answer description is available. 

Q14: Anti-Rh antibodies are

A IgG type

B IgA type

C IgE type

D IgD type

ANS:A - IgG type

No answer description is available.

Q15: The secretary component of sIgA is

A made by plasma cells that secrete dimeric IgA

B added to dimeric IgA by the M cell

C formed by cleavage of an epithelial cell receptor used to transport the dimeric IgA across the epithelial cell

D made by T cells

ANS:C - formed by cleavage of an epithelial cell receptor used to transport the dimeric IgA across the epithelial cell

No answer description is available. 

Q16: Which of the following (s) is/are function (s) of Fc fragment of IgG?

A It determines catabolic rate

B It binds complement

C It is related to passage of IgG across the placental barrier

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.