Antigen Antibody Reaction

Q1: Ring test is used for

A C-reactive protein test

B Ascoli's thermoprecipitation test

C typing of streptococci and pneumococci

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q2: Quellung reaction is used for typing of

A Klebsiella pneumoniae

B Streptococcus pneumoniae

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q3: Fluorescent treponemal antibody test is an example of

A indirect immunofluorescence

B direct immunofluorescence

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:A - indirect immunofluorescence

It will be direct immunofluroscence. Because we detect antigen.

Q4: Precipitation reaction can be converted into agglutination reaction by coating soluble antigen onto

A bentonite particles

B RBCs

C latex particles

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q5: In which of the following case a large lattice is formed?

A Antibody is in excess

B Antigens and antibodies are in optimal proportion

C Antigen is in excess

D None of these

ANS:B - Antigens and antibodies are in optimal proportion

In equivalent zone, ab and ags are present in optimum conc, as abs are usually divalent and ags are multivalent the cab form bridge between 2 or more ags this linking result in a formation of the multimolecular lattice which makes the reaction visible to the eye.

In the case of post zone and prozone phenomenon, there is no proper linking occur and is less visible to the eye.

Q6: Counter-immunoelectrophoresis is used for the detection of

A Meningococcal antigen

B Hepatitis B surface antigen

C Alpha-fetoprotein

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q7: Agglutination reaction is more sensitive than precipitation for the detection of

A antigens

B antibodies

C complement

D antigen-antibody complexes

ANS:A - antigens

Agglutination is more sensitive than precipitation for detection of antibody is correct.

Q8: Monoclonal antibody production requires

A mouse splenic lymphocytes

B mouse myeloma cells

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:D - none of these

No answer description is available.

Q9: Slide agglutination reaction is/are useful for the identification of the culture(s) of

A Shigella

B Vibrio cholerae

C Salmonella

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q10: Precipitation reaction is relatively less sensitive for the detection of

A antigens

B antigen-antibody complexes

C antibodies

D complement

ANS:C - antibodies

In a precipitation reaction, only specific antibodies combine with soluble antigens.

Q11: Amount of various immunoglobulin classes can be measured by

A double diffusion in one dimension

B single diffusion in two dimensions

C single diffusion in one dimension

D double diffusion in two dimensions

ANS:B - single diffusion in two dimensions

No answer description is available.

Q12: The test (s) based on the principle of toxin neutralization is/are

A Nagler's reaction

B Schick test

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available

Q13: VDRL test is an example of

A Tube test

B Ring test

C Slide test

D none of these

ANS:C - Slide test

It's a slide flocculation test. Precipitation reaction for syphilis.

Q14: Commercially available ELISA kits are used for the detection of

A rotavirus

B hepatitis B surface antigen

C anti-HIV antibodies

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q15: Weil-Felix reaction is based on sharing of antigens between

A sheep RBCs and EB virus

B mycoplasma and human O group RBCs

C rickettsial antigens and antigens of certain strains of Proteus

D none of these

ANS:C - rickettsial antigens and antigens of certain strains of Proteus

Weil-Felix is a nonspecific agglutination test which detects anti-rickettsial antibodies in patient's serum. Weil-Felix test is based on cross-reactions which occur between antibodies produced in acute rickettsial infections with antigens of OX (OX 19, OX 2, and OXK) strains of Proteus species.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.