Antimicrobial Chemotherapeutic Agents

Q1: When using alcohol as an antiseptic, which concentration is considered most effective?

A 95%

B 50%

C 70%

D 25%

ANS:C - 70%

No answer description is available. 

Q2: Which of the following is not an aminoglycoside antibiotic?

A Streptomycin

B Neomycin

C Kanamycin

D Cephalosporin

ANS:D - Cephalosporin

No answer description is available. 

Q3: Which of the following protein synthesis mechanisms may be affected by particular drugs?

A Peptide bond formation

B mRNA translocation

C Aminoacyl-tRNA binding

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q4: The third generation cephalosporin agents is

A cefotaxime

B cefoxitin

C cephalothin

D cephalexin

ANS:A - cefotaxime

No answer description is available. 

Q5: Which of the following tests is used to determine the minimal lethal concentration?

A Broth dilution test

B Agar dilution test

C Dilution susceptibility tests

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q6: Polyene antibiotics are

A large ring structures

B β-lactam - thiazolidine ring

C small ring structures

D any of these

ANS:A - large ring structures

No answer description is available. 

Q7: The penicillin resistant to β-lactamases is

A carbenicillin

B closacillin

C penicillin-G

D ampicillin

ANS:B - closacillin

No answer description is available. 

Q8: The scientist who first discovered the substance penicillin was

A Joseph Lister

B Alexander Fleming

C Paul Ehrlich

D none of these

ANS:B - Alexander Fleming

No answer description is available. 

Q9: Fluoroquinolones are antibiotics which inhibit

A DNA polymerase

B RNA polymerase

C DNA gyrase

D Cross-linking of peptidoglycan

ANS:C - DNA gyrase

No answer description is available. 

Q10: Both penicillin and fluoroquinolones

A bind to and inactivate a bacterial protein

B inhibit the cross-linking of peptidoglycan

C are inactivated by β-lactamase

D must be transported into the cytoplasm in order to act

ANS:A - bind to and inactivate a bacterial protein

No answer description is available. 

Q11: Quinones and related antibiotics are

A tetracyclines

B actinorhodin

C mitomycin

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q12: Nystatin is a drug used for treatment of diseases caused by

A gram negative bacterium

B gram positive bacterium

C yeast

D protozoan

ANS:C - yeast

No answer description is available. 

Q13: Which of the following is a drug that interferes with the process of DNA production in the virus that causes genital herpes?

A Erythromycin

B Vancomycin

C Amantadine

D Acyclovir

ANS:D - Acyclovir

No answer description is available. 

Q14: Which of the following may cause resistance to penicillin?

A Impermeability of cell envelope

B Production of β-lactamases by bacteria

C Alteration or lack of penicillin-binding proteins

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q15: Chemotherapeutic agents must

A prevent/destroy the activity of a parasite

B leave unaltered the host's natural defense mechanisms

C be able to come in contact with the parasite by penetrating the cells

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available. 

Q16: Quinolones are

A antimetabolites

B penicillin derivatives

C bacteriostatic

D broad-spectrum

ANS:D - broad-spectrum

No answer description is available. 

Q17: By which of the following means antifungal chemotherapeutic agents may affect fungi?

A Interfere with nuclear division by preventing the aggregation of microtubules needed for mitosis

B Interfere with normal nucleic acid synthesis

C Interfere with ergosterol biosynthesis and thus alter the structure of the cytoplasmic membrane as well as the function of several membrane-bound enzymes like those involved in nutrient transport and chitin synthesis

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available. 

Q18: The compound(s) which act(s) as metabolic antagonist is/are

A trimethoprim

B sulphonamides

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q19: The nitrofurans differ from the antibiotics in that they

A do not occur naturally

B occur naturally

C are antimicrobial drugs

D all of these

ANS:A - do not occur naturally

No answer description is available. 

Q20: Which of the following is not β-lactamase-resistant penicillin?

A Oxacillin

B Nafcillin

C Carbenicillin

D Methicillin

ANS:C - Carbenicillin

No answer description is available.

Q21: More promising chemotherapeutic agents for treating viral diseases is

A leukocytic interferon

B fibroblast interferon

C interferon

D nystatin

ANS:C - interferon

No answer description is available.

Q22: Who developed the concept of specific toxicity?

A Pasteur

B Fleming

C Watson

D Ehrlich

ANS:D - Ehrlich

No answer description is available. 

Q23: A parenteral route of drug administration refers to

A oral

B nonoral

C intravenously

D intramuscularly

ANS:B - nonoral

No answer description is available.

Q24: The larger the __________ , the better the chemotherapeutic agent.

A therapeutic index

B therapeutic dose

C selective toxicity

D spectrum

ANS:A - therapeutic index

No answer description is available. 

Q25: The mode of action of polymyxin is to

A inhibit protein synthesis

B inhibit DNA synthesis

C injury to the plasma membrane

D inhibit folic acid synthesis

ANS:C - injury to the plasma membrane

No answer description is available. 

Q26: Which is not an amino acid and peptide antibiotic?

A Penicillin

B Actinomycin

C Bacitracin

D Tetranactin

ANS:D - Tetranactin

No answer description is available. 

Q27: Which antibiotic has a beta-lactam ring?

A Cephalosporin

B Penicillin

C Tetracycline

D Streptomycin

ANS:B - Penicillin

No answer description is available. 

Q28: Amphotericin B and polymyxin interfere with

A cell wall synthesis

B protein synthesis

C cell membrane function

D DNA function

ANS:C - cell membrane function

No answer description is available. 

Q29: Which of the following drugs may show plasmid-mediated resistance?

A Nalidixic acid

B Ampicillin

C Rifampicin

D Methicillin

ANS:B - Ampicillin

No answer description is available. 

Q30: Which of the following methods would be most appropriate for sterilizing an antibiotic solution?

A Dry heat sterilization

B Microfiltration

C Autoclaving

D Desiccation

ANS:B - Microfiltration

No answer description is available.

Q31: Cephalosporins and Penicillins interfere with which of the following?

A Protein synthesis

B DNA function

C Cell membrane function

D Cell wall synthesis

ANS:D - Cell wall synthesis

No answer description is available. 

Q32: The antibiotics which affords a broad spectrum of antimicrobial coverage against aerobic and anaerobic bacteria, rickettsiaechlamydiae, and mycoplasmas is

A gentamicin

B tetracycline

C metronidazole

D vancomycin

ANS:B - tetracycline

No answer description is available. 

Q33: Which of the following drugs involves modification of the drug by enzymatic modification or degradation of its active element to alter its/their resistance?

A Pencillins

B Choloramphenicol

C Aminoglyosides

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q34: The penicillin stable in gastric acid and suitable for oral administration is

A methicillin

B carbenicillin

C closacillin

D pencillin-G

ANS:C - closacillin

No answer description is available. 

Q35: Which of the following antibiotics can't be used for treatment of infections with β-lactamase-producing Staphylococcus aureus?

A Vancomycin

B Ampicillin/sulbactam

C Cephalothin

D Piperacillin

ANS:D - Piperacillin

No answer description is available.

Q36: Most antibiotics are isolated from

A viruses

B aquatic microorganisms

C soil microorganisms

D plants

ANS:C - soil microorganisms

No answer description is available. 

Q37: Which of the following is not an example of potent antitumer agents?

A Anthramycin

B Sibromycin

C Neothramycin

D Erythromycin

ANS:D - Erythromycin

No answer description is available. 

Q38: Vancomycin inhibits peptidoglycan synthesis by binding

A D-alanyl - D-alanine

B alanine racemase

C D-alanyl - D-alanine synthetase

D amidase

ANS:A - D-alanyl - D-alanine

No answer description is available. 

Q39: Which of the following group is not the carbohydrate containing antibiotic?

A Streptomycin & Streptothricin

B Vancomycin & Moenomycin

C Everninomycin & Nogirimycin

D Erythromycin & candicidin

ANS:C - Everninomycin & Nogirimycin

No answer description is available. 

Q40: Which of the following is used only in life-threatening situations when no other drug is adequate?

A Penicillin

B Tetracycline

C Chloramphenicol

D Streptomycin

ANS:C - Chloramphenicol

No answer description is available. 

Q41: Novobiocin can be used against

A gram +ve Staphylococci

B gram -ve Meningococci & Gonococci

C Haemophilus

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available. 

Q42: A broad-spectrum antibiotic such as chloramphenicol is one that

A kills both Gram positive and Gram negative bacteria

B kills all bacteria

C kills numerous types of microbes

D kills all microorganisms

ANS:C - kills numerous types of microbes

No answer description is available. 

Q43: Cycloserine inhibits

A alanine racemase

B D-alanyl - D-alanine synthetase

C Both (a) and (b)

D amidase

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q44: The most selective antibiotics are those that interfere with the synthesis of

A bacterial DNA

B bacterial RNA

C bacterial cell walls

D bacterial plasma membrane

ANS:C - bacterial cell walls

No answer description is available. 

Q45: The antibiotics not clinically useful for Pseudomonas aeruginosa infection is

A aminoglycosides

B ceftazidime

C piperacillin

D trimethoprim-sulphamethoxazole

ANS:D - trimethoprim-sulphamethoxazole

No answer description is available. 

Q46: Chelate forming peptide antibiotic are/is

A bleomycins

B sideromycins

C both (a) and (b)

D vancomycin

ANS:A - bleomycins

No answer description is available. 

Q47: The susceptibility of a microorganism to antibiotics and other chemotherapeutic agents can be determined by using

A tube dilution technique

B paper disk plate

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q48: With which of the following aminoglycosides interfere?

A Protein synthesis

B DNA function

C Cell wall synthesis

D Cell membrane function

ANS:A - Protein synthesis

No answer description is available. 

Q49: The antibiotics not having good activity against Enterobacteriaceae is

A clindamycin

B cefoxitin

C trimethoprim-sulphamethoxazole

D ciprofloxacin

ANS:A - clindamycin

No answer description is available. 

Q50: Bacterial cells susceptible to penicillium can be protected from destruction if the medium in which they are exposed is of

A high osmotic pressure

B low osmotic pressure

C moderate osmotic pressure

D high surface tension

ANS:A - high osmotic pressure

No answer description is available. 

Q51: Which of the antibiotic is not used as a food preservative ?

A Pimaricin

B Nisin

C Tylosin

D β-lactam antibiotic

ANS:D - β-lactam antibiotic

No answer description is available. 

Q52: Interference mechanism of ciprofloxacin and norfloxacin is due to their action on

A cell wall synthesis

B cell membrane function

C DNA function

D protein synthesis

ANS:C - DNA function

No answer description is available. 

Q53: Which of the following is not a semi synthetic chemotherapeutic agent?

A Ampicillin

B Carbenicillin

C Penicillin

D Sulfonamide

ANS:C - Penicillin

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.