Bacillus

Q1: The test(s) which can be used to differentiate anthrax bacilli from anthracoid bacilli is/are

A presence of medusa-head colony

B presence of capsule

C susceptibility to gamma phage

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available. 

Q2: Food most often associated with emetic type of food poisoning caused by Bacillus cereus, is

A Meat

B Rice

C Milk

D Eggs

ANS:B - Rice

No answer description is available. 

Q3: Medusa head appearance of the colonies may be due to

A Bacillus anthracis

B Proteus mirabilis

C Clostridium tetani

D Pseudomonas aeruginosa

ANS:A - Bacillus anthracis

No answer description is available. 

Q4: Antibodies to which of the following antigens of Bacillus anthracis are protective?

A Capsular polypeptide

B Somatic polysaccharide

C Anthrax toxin

D None of these

ANS:C - Anthrax toxin

No answer description is available. 

Q5: The bacteria, used to examine the efficacy of autoclave, is

A B polymyxa

B B brevis

C Bacillus stearothermophilus

D B megaterium

ANS:C - Bacillus stearothermophilus

No answer description is available. 

Q6: Koch's postulates were satisfied for the first time with

A Clostridium tetani

B Corynebacterium diphtheriae

C Bacillus anthracis

D Salmonella typhi

ANS:C - Bacillus anthracis

No answer description is available. 

Q7: Ascoli's thermoprecipition test helps in confirming the laboratory diagnosis of

A tetanus

B anthrax

C typhoid

D cholera

ANS:B - anthrax

No answer description is available. 

Q8: McFadyean's reaction is employed for the presumptive diagnosis of

A anthrax

B tetanus

C typhoid

D all of these

ANS:A - anthrax

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.